14.3 C
Athens
9.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ηράκλειο: Καταδικάστηκαν οι δύο γιατροί για το θάνατο του βρέφους στο ΠΑΓΝΗ

    Η ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για δύο από τους τέσσερις γιατρούς που παραπέμφθηκαν στο εδώλιο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια βρέφους, στις 15  Ιουλίου 2016, στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, ήταν καταδικαστική.

    Το άτυχο βρέφος εξέπνευσε την επομένη ημέρα του τοκετού από εισρόφηση μηκωνίου ( (είναι τα πρώτα κόπρανα του νεογνού), το οποίο είχε αποβάλλει ενδομητρίως.

    Σύμφωνα με το cretalive το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή σε δύο επιμελητές γιατρούς, κήρυξε αθώο κατά πλειοψηφία τον διευθυντή της κλινικής και ομόφωνα αθώο έναν άλλον επιμελητή που την ημέρα του συμβάντος απουσίαζε με άδεια.


    Με βάση το κατηγορητήριο, η αμέλεια των γιατρών συνίστατο στο ότι δεν κατέβαλαν την επιμέλεια που απαιτούνταν με αποτέλεσμα παρά τις ενδείξεις από καφεοειδείς εκκρίσεις και άλλα περιστατικά που έπρεπε να λάβουν υπόψη,  καθυστέρησαν να προχωρήσουν στην επιβεβλημένη καισαρική τομή.

    Όπως υποστηρίζεται, παρά την έκδοση δελτίου εκτάκτου χειρουργείου περί τις 10 το πρωί της  15ης Ιουλίου 2016, η καισαρική τομή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δηλαδή στις 17.40 μμ. Στο  μεταξύ χρονικό διάστημα το έμβρυο είχε καταπιεί το μηκώνιο το οποίο είχε αποβάλλει ενδομητρίως.


    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι θεράποντες ιατροί έπρεπε να λάβουν υπόψη ότι η 30χρονη μητέρα ήταν 40 εβδομάδων,  ήταν πρωτότοκος και το έμβρυο ήταν μεγάλο και σε ισχιακή προβολή γεγονός που απέκλειε τον φυσιολογικό τοκετό. Συνεπώς θα έπρεπε να έχει τελεστεί άμεσα καισαρική τομή δύο ημέρες πριν, ακόμη και χωρίς την ένδειξη των καφεοειδών εκκρίσεων .

    Αναφέρεται ότι «ο θάνατος του νεογνού θα είχε αποφευχθεί αν ο τοκετός με καισαρική τομή πραγματοποιούνταν άμεσα, τουλάχιστον έως τις πρωινές ώρες της 14ης Ιουλίου 2016, δεδομένου ότι ο θάνατος του εμβρύου οφειλόταν σε εισρόφηση μηκωνίου, στο οποίο εκτέθηκε 10 με 12 ημέρες πριν τον τοκετό».

    «Δικαίωση»

    Οι γονείς του άτυχου βρέφους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αποκατάσταση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι το μωρό τους δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και η απώλεια του είναι τραυματική. Παράλληλα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, κ. Νίκο Σκουλά, που ως συνήγορος πολιτικής αγωγής συνέδραμε στην αποκατάσταση της αλήθειας και στην απονομή του δικαίου από μακρό χρόνο.

    Από την πλευρά της, η συνήγορος υπεράσπισης του διευθυντή της κλινικής, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη,  δήλωσε σχετικά με την αθώωση του εντολέα της ότι «το δικαστήριο έκρινε αθώο των διατυπώσεων του κλητηρίου θεσπίσματος (διατυπούμενες κατηγορίες) τον διευθυντή της κλινικής εφ’ όσον προέβη σε κάθε ενδεδειγμένη ιατρική πράξη κατά τους κοινώς παραδεδεγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, με τα μέσα τα οποία διέθετε. Δεν παραβίασε κανέναν κανόνα και δεν επέδειξε καμία αμέλεια συνδεόμενη αιτιωδώς με το επελθόν αποτέλεσμα του αδόκητου σε κάθε περίπτωση θανάτου του νεογνού».

    Ως προς τους δύο γιατρούς που κρίθηκαν ένοχοι, άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης και πλέον ευελπιστούν ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αθωωθούν. Κατά την υπεράσπιση, είχαν υπό στενή παρακολούθηση την επίτοκο και προέβησαν σε όλες τις επιβαλλόμενες  ιατρικές εξετάσεις.

     

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ