15.9 C
Athens
10.6 C
Thessaloniki
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2026
More

    Καιρός: Κύμα αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει από σήμερα (4/2) την Ελλάδα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν (εικόνα)

    Νέο κύμα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας.

    Σύμφωνα με τον κόμβο ενημέρωσης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub, η σύγκλιση των ανέμων που προκαλείται από τον συνδυασμό ενός αντικυκλωνικού συστήματος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ενός βαρομετρικού χαμηλού στη δυτική Μεσόγειο ευνοεί την ανύψωση σκόνης από περιοχές της Σαχάρας, κυρίως στο Μαρόκο και τη Λιβύη, και τη μεταφορά της προς την Ελλάδα.

    Από σήμερα, αρχικά στα δυτικά τμήματα της χώρας και σταδιακά και στα ανατολικά, προβλέπονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα.

    afrikaniki skoni 4 2 2026 2

    Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί εκ νέου στις 5 Φεβρουαρίου, με μεγαλύτερη επίδραση στη νότια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη.

    Παράλληλα, όπως επισημαίνει το AtmoHub, οι βροχοπτώσεις που θα συνοδεύσουν το φαινόμενο αναμένεται να συμβάλουν σε μερική αποσυμφόρηση της ατμόσφαιρας, προκαλώντας εναπόθεση σκόνης στο έδαφος.

    Υπενθυμίζεται ότι το AtmoHub συντονίζεται από την ομάδα NOA – ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service National Collaboration Programme).

    Ως κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, στόχος του είναι η παροχή προσβάσιμων δεδομένων παρακολούθησης και πρόγνωσης σε εθνικό επίπεδο, με έμφαση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία, τους δημόσιους φορείς και το ευρύ κοινό.



    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ