Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αποδίδει η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας με δίωξη που άσκησε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, ο οποίος επί της ουσίας είχε καταγγείλει μεθοδεύσεις, επί ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταστούν κατηγορούμενοι, πολιτικοί αντίπαλοι της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά στο σκάνδαλο της Novartis.
Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος απαγγέλθηκε στον κ. Αγγελή στο πλαίσιο έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπ. Παπάς μετά από μήνυση της πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κατά του Αγγελή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελής επόπτευε την έρευνα της κυρίας Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis, καθώς είχε την ιδιότητα του επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Υπό την ιδιότητά του αυτή είχε διαφωνήσει με τον τρόπο που διενεργούνταν η ανάκριση, κάτι που είχε αναφέρει στην τότε ηγεσία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Το όλο θέμα, μετά τις αναφορές αυτές του κ. Αγγελή, ερευνήθηκε από τη Βουλή, η οποία ως γνωστόν έχει ασκήσει ποινική δίωξη στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αλλά και στην κυρία Τουλουπάκη για σειρά αδικημάτων. Πλέον η σχετική δικογραφία για το θέμα αυτό βρίσκεται στον Άρειο Πάγο όπου και διεξάγεται ανάκριση από την ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (νόμος περί ευθύνης υπουργών) αρεοπαγίτη Κων. Αλεβιζοπούλου.
Τώρα, το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για το οποίο ασκήθηκε η δίωξη στον κ. Αγγελή αφορά στο περιβόητο ταξίδι στη Βιέννη, κατά το οποίο, σύμφωνα με τη μήνυση της κυρίας Τουλουπάκη, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να παραλάβει από εισαγγελείς των ΗΠΑ λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών , που ερευνούσε η εισαγγελία Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis, διότι φέρεται να είχε τη γνώμη ότι η όλη διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust. Το ταξίδι αυτό είχε γίνει το Δεκέμβριο του 2018, διάστημα που ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς.
Κληθείς να δώσει εξηγήσεις για το θέμα αυτό ο κ. Αγγελής κατέθεσε υπόμνημα στον εισαγγελέα στο οποίο, υποστηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είναι αληθές πως αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Επιπρόσθετα, φέρεται να αναφέρει πως και αν οι καταγγελίες στη μήνυση είναι αληθείς για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει η εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας, ενώ για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση. Και κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.
Μετά τη δημοσιοποίηση της δίωξης σε βάρος του κ. Αγγελή, ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αυτοί που δέχονται να γίνουν απορρυπαντικά στα μεγάλα σκάνδαλα, καταλήγουν μαζί με τις βρωμιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί που καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα».
Αρχείο
Την ίδια στιγμή, πάντως, από την εισαγγελία κρίθηκε πως η μήνυση της κυρίας Τουλουπάκη κατά του κ. Αγγελή πρέπει να τεθεί στο αρχείο ως προς το σκέλος της εκείνο με το οποίο καταγγέλλει σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου πέντε ακόμη αδικήματα. Μεταξύ άλλων, στα αδικήματα αυτά περιλαμβάνονται η παραβίαση απορρήτου, που συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ι. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και υπεξαγωγή εγγράφων που αφορούσαν σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δικογραφία συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον κ. Αγγελή. Τον τελικό λόγο για την υπόθεση έχει πάντως η εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.