21.9 C
Athens
19.8 C
Thessaloniki
Τετάρτη 15 Μαΐου 2024
More

    Κεφαλογιάννης: «Να μετατρέψουμε τη θητεία-αγγαρεία σε θητεία-ευκαιρία»



    Στόχος μας είναι η μετατροπή της θητείας-«αγγαρείας» σε θητεία-ευκαιρία. Με τη μεταρρύθμιση αυτή επιδιώκουμε ο νέος στρατεύσιμος, εκτός από την στρατιωτική εκπαίδευση, να αποκτά χρήσιμες δεξιότητες για τον μετέπειτα επαγγελματικό του βίο. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

    «Οι Ένοπλες Δυνάμεις», συνέχισε, «διαθέτουν εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, που αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν, κυρίως, μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς. Μέσα από αυτά, οι νέοι μας θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πιστοποιητικό για χρήση, στον ιδιωτικό αλλά και δημόσιο τομέα».


    Για την ίδρυση Κοινού Σώματος Πληροφορικής, επισήμανε ότι «ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα επιστήμονας. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα απαιτούν σε βάθος γνώση του αντικειμένου της πληροφορικής. Το καινούριο Σώμα θα έχει δύο διευθύνσεις, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνητή νοημοσύνη».

    Ο τομέας αυτός «τα επόμενα χρόνια θα συναντάται όλο και περισσότερο στους σύγχρονους στρατούς» πρόσθεσε.

    «Σήμερα διαθέτουμε εξειδικευμένους αξιωματικούς, με σπουδές, κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο αντικείμενο της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο σώμα, το οποίο θα δημιουργούσε συνέργειες μεταξύ των διαφόρων κλάδων. Στην ουσία προχωρούμε σε ομογενοποίηση των διαδικασιών, αλλά κυρίως των ικανοτήτων των Ελλήνων αξιωματικών» εξήγησε.


    Για την ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας και τις αλλαγές που θα γίνουν στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δηλαδή τη Σχολή Ευελπίδων, Ναυτικών Δοκίμων και Ικάρων, ο κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι «το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες ώστε να γίνει νόμος του κράτους».

    Για το Κέντρο Καινοτομίας, συμπλήρωσε, «υπάρχει ήδη αρχικό κεφάλαιο, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που θα δίνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης εταιρειών για την ανάπτυξη αντίστοιχων οπλικών συστημάτων», για τα οποία στη συνέχεια το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πέραν του ότι θα είναι «ο πελάτης» θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών.

    Ενσωματώνουμε χαρακτηριστικά του «ισραηλινού μοντέλου», και που έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο σύστημα γύρω από την αμυντική βιομηχανία και την τεχνολογία αιχμής, υπογράμμισε.

    «Σε λίγα χρόνια από τώρα, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ένα πραγματικό πρότυπο για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ