13.9 C
Athens
7.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Κεφαλογιάννης: Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα αντιαεροπορικό σύστημα που να αποτρέπει μια πιθανή μελλοντική επίθεση

    “Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου και κυρίως κατανόησης, αλλά όταν φτάνουμε πραγματικά στα ζητήματα τα οποία είναι,αν θέλετε, ο σκληρός πυρήνας της πολιτικής, νομίζω ότι είναι πολύ μακριά η οποιαδήποτε -απ’ ό,τι φαίνεται τουλάχιστον- επίλυση, σχολίασε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84.

    “Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η Τουρκία δυστυχώς έχει μία μαξιμαλιστική άποψη και συνεχώς θέτει ζητήματα. ‘Αρα, αν συνεχίσει να διατηρεί αυτή τη θεώρηση για τις διεθνείς σχέσεις, θα τολμήσω να πω ότι είμαστε πάρα πολύ μακριά από οποιαδήποτε επίλυση”, πρόσθεσε.

    Παράλληλα επανέλαβε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης “συνιστούν μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν μία αλληλοκατανόηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις άνευ λόγου. Δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει την ευθύνη το υπουργείο Εξωτερικών”.’Αρα, υπό αυτή την έννοια, το να υπάρχουν αυτά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι θετικό”.


    Επίσης ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε κατηγορηματικά ότι “δεν υφίσταται κανένα ενδεχόμενο παραχώρησης συστημάτων Patriot και S-300 προς την Ουκρανία, ασχέτως αν υπάρχει πράγματι μια τεράστια ανάγκη αυτή τη στιγμή από πλευράς Ουκρανίας στην αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης. Η χώρα μας, υπενθύμισε από την πρώτη στιγμή, έχει σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας έναντι της Ρωσικής εισβολής με πολιτικά μέσα, φαρμακευτικό και αμυντικό υλικό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προβούμε σε ενέργειες που θα αποδυναμώσουν την αποτρεπτική ισχύ της πατρίδας μας, παραχωρώντας οπλικά συστήματα τα οποία είναι υπερπολύτιμα για την προστασία της δικής μας επικράτειας”.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση για τον σχεδιασμό δημιουργίας ενός αντί-drone θόλου ο υφυπουργός Εθνικης ‘Αμυνας ανέφερε ότι “μια από τις βασικές εισηγήσεις είναι ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα αντιαεροπορικό σύστημα αναχαίτισης, ένα σύστημα που να αποτρέπει μια πιθανή μελλοντική επίθεση, που να είναι συνδυαστική μέσα από αεροπλάνα μη επανδρωμένα, από βαλλιστικούς πυραύλους, όπως συνέβη και στο Ισραήλ”..


    Aπαντώντας σε ερώτηση για την εθελοντική στράτευση γυναικών και τις αλλαγές στη θητεία επανέλαβε ότι “αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την εθελοντική στράτευση γυναικών για ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στο οποίο θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, επεξεργαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την κατάρτιση των νέων μας μέσα από κάποιες δεξιότητες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και με παροχή πιστοποιητικού για χρήση είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, μετά την απόλυσή τους, ώστε να τους βοηθήσει ακόμα και στην ανεύρεση εργασίας σε πολύ πρακτικούς τομείς.Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς οι νέοι μας οι οποίοι προσέρχονται να υπηρετήσουν την πατρίδα, μπορούν με βάση την επιστημονική τους κατάρτιση να είναι πιο χρήσιμοι ανάλογα την ειδικότητά τους και στο στρατό. Όλα αυτά είναι υπό επεξεργασία και τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε ένα πολύ στοχευμένο σχέδιο προς διαβούλευση”.

    Τέλος για το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή είπε ότι “οι ανεπίτρεπτες αυτές εικόνες δεν αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, με τους οποίους μπορεί να υπάρχουν πολιτικές αντιθέσεις, ενδεχομένως και έντονος πολιτικός διάλογος, αλλά είναι κοινώς αποδεκτό πως τέτοιου είδους πρακτικές δεν είναι ανεκτές”.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ