18.7 C
Athens
19.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
More

    Σύστημα αεράμυνας Iron Dome: «Eάν το εφαρμόσουμε στα νησιά του Αιγαίου, θα είναι αδιαπέραστo» – Πώς λειτουργεί (βίντεο)


    Τον τρόπο λειτουργίας του αντιαεροπορικού Iron Dome και anti-drone αμυντικού θόλου, που έχει το Ισραήλ και θέλει να αποκτήσει και η Ελλάδα ανέλυσε στην ΕΡΤ o Γιάννης Εγκολφόπουλος, αντιναύαρχος ε.α. εξηγώντας το στρατηγικό πλεονέκτημα που θα έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με την απόκτηση του λεγόμενου «Σιδερένιου Θόλου».

    Δείχνοντας το βίντεο της κατασκευάστριας εταιρείας του «σιδερένιου θόλου» που αναλύει τον τρόπο λειτουργίας του ο στρατιωτικός αναλυτής εξήγησε ότι όπως είναι το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτούσιο στην Ελλάδα, αλλά όπως τόνισε και ο Νίκος Δένδιας θα πρέπει να τροποποιηθεί καθώς το ανάγλυφο της χώρας μας είναι διαφορετικό σε σχέση με το Ισραήλ.


    Ποιες οι δυνατότητές του

    «Ο κ. Δένδιας, πολύ σωστά, είπε ότι θα πρέπει να φτιάξουμε κάτι το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο σε εμάς», τόνισε ο κ. Εγκολφόπουλος επισημαίνοντας ότι συγκεκριμένη η αντιπυραυλική «ασπίδα» είναι υπερσύγχρονη.

    «Έχουμε το πλεονέκτημα ότι αλλού είναι οι συστοιχίες που ρίχνουν τα όπλα που με βάση το ισραηλινό σύστημα έχει 60 έως 80 αντιβαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι αμύνονται και αλλού έχουμε το σύστημα του ραντάρ και του κομπιούτερ», πρόσθεσε ο κ. Εγκολφόπουλος.

    Το Iron Dome έχει φτιαχτεί για να προστατεύει κατοικημένες περιοχές
    Και όπως είπε στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου, το γεγονός ότι τα συστήματα που το αποτελούν είναι διασκορπισμένα καθιστά την εξουδετέρωσή του από εχθρικά πυρά ιδιαίτερα δύσκολη. «Στη δική μας περίπτωση, εάν το εφαρμόσουμε στα νησιά του Αιγαίου, θα είναι αδιαπέραστο», εκτίμησε ο κ. Εγκολφόπουλος.


    Επιπλέον, όπως τόνισε το συγκεκριμένο σύστημα αεράμυνας κατά πυραύλων και drone «είναι καλό γιατί έχει μικρό χρόνο αντίδρασης καθώς έχει φτιαχτεί για να προστατεύει κατοικημένες περιοχές από πυραύλους που εκτοξεύονται από κοντινές αποστάσεις».

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το ραντάρ του μπορεί να είναι σε άλλο σημείο ενώ οι εκτοξευτές μπορεί να πάνε στα νησιά. Ταυτόχρονα, όπως εξήγησε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία οι δυνατότητές του είναι μεγάλες και μπορεί να μεταδίδει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα ραντάρ που κατοπτεύουν τον ουρανό σε αεροπλάνα και πλοία.

    Πώς λειτουργεί

    Το Iron Dome είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ που περιλαμβάνει επίσης το Arrow (Βέλος), για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και το David’s Sling (Σφενδόνη του Δαυίδ), που αναχαιτίζει πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

    Όταν ένας πύραυλος εκτοξεύεται προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την εισερχόμενη τροχιά και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο εκτελεί άμεσους και πολύπλοκους υπολογισμούς για να ανιχνεύσει την τροχιά, την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.

    Στην περίπτωση που ο εισερχόμενος πύραυλος κατευθύνεται προς μια κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή. Σημειώνεται ότι μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα.

    Ο κατασκευαστής του συστήματος Iron Dome – Rafael Advanced Defence System ισχυρίζεται ότι έχει ποσοστό επιτυχίας 90% και ότι μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2.400 αναχαιτίσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ