14.3 C
Athens
9.3 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΚΕΘΕΑ: Ο εφιάλτης των ναρκωτικών «μάστιγα» για τους φυλακισμένους – Το 40% είναι τοξικοεξαρτημένοι (βίντεο)

    Kρατούμενοι πρώην χρήστες μίλησαν στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN για τον εφιάλτη των ναρκωτικών και τη θεραπεία που ακολουθούν μέσω του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ μέσα στις στις Φυλακές Κορυδαλλού.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάμερα καταγράφει μέσα από τα κάγκελα της φυλακής τη συγκεκριμένη θεραπευτική δράση. Πρόκειται για έναν ειδικά παραχωρημένο χώρο που υποδέχεται κρατουμένους που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα συμβουλευτικής. Στόχος είναι η ψυχική απεξάρτηση των ατόμων αυτών και η προετοιμασία της κοινωνικής τους επανένταξης.

    Όπως κατέγραψαν στο ρεπορτάζ τους ο Σπύρος Χαριτάτος και η Ευλαμπία Ρέβη το καθημερινό τους πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες θεραπείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.


    Οι μαρτυρίες των κρατουμένων είναι συγκλονιστικές, καθώς αποκαλύπτουν τα πραγματικά αίτια της (συχνά σιωπηρής) ψυχικά επώδυνης ανάγκης που οδηγεί σε κάθε εξάρτηση και στη χρήση, πριν την κατάρρευση της προσωπικότητας του ελλειμματικού ατόμου στο σύνολο της.

    Πώς έμπλεξαν με τα ναρκωτικά και σε ποια τρυφερή ηλικία; Πώς από τη χρήση πέρασαν στην παραβατικότητα και ποια είναι η στάση της Δικαιοσύνης απέναντί τους; Είναι σύμμαχος στην προσπάθειά τους για επανένταξη η κοινωνία και πώς προετοιμάζονται για την ημέρα της αποφυλάκισής τους;


    Όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, Βασίλης Καταγής, «στον χώρο των φυλακών το 30% με 40% είναι εξαρτημένοι. Αυτή τη στιγμή από τους 12.000 κρατούμενους υπάρχουν περίπου 4.000 εξαρτημένοι. Το ΚΕΘΕΑ έχει δημιουργήσει προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης σε 26 φυλακές και λειτουργούμε και 4 θεραπευτικές κοινότητες».

    «Οι άνθρωποι που συνήθως έρχονται σε εμάς έχουν μέσο όρο ηλικίας 36 ετών, έχουν εγκαταλείψει νωρίς το σχολείο και προέρχονται από ένα οικογενειακό περιβάλλον που υπήρχε είτε λειτουργική είτε δομική αποδιοργάνωση. Συχνά υπήρχε κακοποίηση, λεκτική, σωματική ή σεξουαλική.

    Στους άνδρες το ποσοστό σεξουαλικής κακοποίησης είναι 20% με 30% και στις γυναίκες γύρω στο 80%. Το προφίλ της κύριας ουσίας χρήσης είναι γύρω στο 42% χρήστες ηρωίνης, γύρω στο 27% χρήστες κάνναβης και γύρω στο 23% χρήστες κοκαΐνης», πρόσθεσε.

    Δείτε το ρεπορτάζ:

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ