Κιβωτός του Κόσμου: Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών δεκάδες χορηγίες και παραχωρήσεις ακινήτων

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και σε Κόνιτσα, Πωγωνιανή και Χίο. Στη δομή της Καλαμάτας συνελήφθη η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη της δομής μετά τον εντοπισμό περιστρόφου σε κλειδωμένο συρτάρι η οποία πάντως με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη.

Μέχρι στιγμής υπάρχει μία κατάθεση θύματος σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ από τις υπόλοιπες καταθέσεις προκύπτει ότι ακόμα τρία παιδιά ενδεχομένως να έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η έρευνα διεξάγεται -ταυτόχρονα- σε διάφορα επίπεδα, με τους εισαγγελείς ανηλίκων να διερευνούν τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και κακοποιητικών συμπεριφορών και την οικονομική αστυνομία να διερευνά τα οικονομικά πεπραγμένα πρώην μελών της Οργάνωσης.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 15 άτομα, ενώ έχουν ληφθεί 12 καταθέσεις. Αποκλειστικά στην ΕΡΤ μίλησε η μητέρα του 19χρονου, του πρώτου παιδιού της Κιβωτού που προχώρησε σε συγκεκριμένες καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση.

«Εγώ ξύπναγα το παιδί μου για να του πάει πρωϊνό στις 7 το πρωί. Το σίγουρο είναι ότι το παιδί τράβηξε τα πάνδεινα εκεί πέρα» υποστηρίζει.

Η μητέρα του 19χρονου, αναφέρει πως από την αρχή ήθελε να τηλεφωνήσει στο υψηλόβαθμο στέλεχος που καταγγέλουν αλλά ο γιός της δεν την άφηνε. Πάντως αναμένεται να καταθέσει και αυτή στην εισαγγελία τις επόμενες ημέρες. Είναι η καταγγελία του 19χρονου, που ξεκλείδωσε και την ολη υπόθεση.

«Ρόλο παιδαγωγού είχαν άτομα νεαρά χωρίς καμία ειδίκευση» καταγγέλλει η, πρώην εργαζόμενος στην Κιβωτό.

Συνολικά 12 μάρτυρες έχουν καταθέσει έως τώρα. Πρόκειται για παιδιά που φιλοξενούνται είτε ήδη έχουν φιλοξενηθεί στις δομές της Κιβωτού, είτε για πρώην εργαζόμενους, με κάποιους από αυτούς να επιβεβαιώνουν τα περιστατικά κακοποίησης, όπως ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία, εγκλεισμούς, απομονώσεις.

Ξυλοδαρμούς για ασήμαντες αφορμές καταγγέλλει άλλος φιλοξενούμενος της δομής. Έλεγχος της αστυνομίας γίνεται και στην δομή της Πωγωνιανής για κακοποιητικές συμπεριφορές.

Την Παρασκευή με εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα. Στελέχη της Ασφάλειας ήλεγξαν και το παράρτημα στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, όπου συγκέντρωσαν ολόκληρες σακούλες με έγγραφα.

Για σχεδόν τρεις ώρες, παρουσία δικαστικού λειτουργού, αναζητούσαν και συγκέντρωναν οικονομικά στοιχεία.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή. Η ίδια φέρεται να υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα και ότι το όπλο είχε τοποθετηθεί εκεί από προκατόχους της, ενώ λίγη ώρα αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εντολή Εισαγγελέα.

«Άκουσα ότι βρέθηκε όπλο και δεν το πίστευα. Πως θα αφήσω το παιδί μου να μείνει εδώ;» δήλωσε πατέρας.

Εντύπωση προκαλεί ότι σε κάδους ανακύκλωσης κοντά στο παράρτημα βρέθηκαν σκισμένα τιμολόγια, αλλά και άλλα έγγραφα.

Αιφνιδιαστικοί έφοδοι έγιναν στις δομές της Κόνιτσας και της Χίου.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι από το 2014 μέχρι σήμερα μπαίνουν στα ταμεία της οργάνωσης 5-6 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όσον αφορά στην παράλληλη έρευνα που γίνεται για την οικονομική διαχείριση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία του οργανισμού, υπάρχει αλληλογραφία της Οικονομικής Αστυνομίας με τις τράπεζες για να διαλευκανθεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα διατηρούσαν λογαριασμούς τα μέλη των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων της Κιβωτού.

Η έρευνα εστιάζεται σε 15 πρόσωπα που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε προς αυτά ροή χρήματος από τα ταμεία του ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα πρόσωπα που ελέγχονται από την Οικονομική Αστυνομία ελέγχονται και από τους Εισαγγελείς Ανηλίκων για ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με κακοποιήσεις.

Τα ακίνητα της οργάνωσης

Ωστόσο οι καταγγελίες παιδιών είναι σοκαριστικές ενώ και τα ευρήματα από τους ελέγχους στις δομές είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν μία αμύθητη ακίνητη περιουσία της Οργάνωσης, που προήλθε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές πολιτών οι οποίοι ήθελαν να συνεισφέρουν στη Κιβωτό.

Όπως αποκαλύπτεται υπάρχει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της η «Κιβωτός του Κόσμου» σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το megatv παραμένουν ερωτήματα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων από την «Κιβωτό του Κόσμου» και ο τρόπος αξιοποίησης τους προς όφελος των παιδιών.

Τα ακίνητα «φιλέτα» της Κιβωτού:

– Αγροτεμάχιο με μονοκατοικία εκτός σχεδίου στο Νέο Ρύσσιο. Η αγορά έγινε το 2021, με αξία 1.000.000€

– Χωράφι στην οδό Βερίτη στην Χίο αγοράστηκε μέσα στην κρίση μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές με επιταγή. Η αξία του φτάνει τα 400.000€

– Για το ακίνητο της Χίου η αγοράστρια εταιρεία κατέβαλε το παραπάνω τίμημα 245.000€ σε καθένα των πωλητών.

– Ακίνητο – μεζονέτα στον Διόνυσο, με 300 τμ σε 3 επίπεδα με πλούσιο περιβάλλοντα χώρο και αξίας 600.000€.
Από δωρεά η «Κιβωτός» έχει σημαντικό μέρος και μίας πολυκατοικίας σε κομβικό σημείο της Αγίας Παρασκευής με τη συνολική αξία να ανέρχεται σε 550.000€.

Από δωρεά η «Κιβωτός» έχει διαμέρισμα α’ ορόφου στη Γλυφάδα, αξίας 200.000€, ενώ κληρονόμησε οικόπεδο 198 τ.μ. στην Πετρούπολη, αξίας 140.000 ευρώ.

Τα ταμεία της Οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, από την αρχή της λειτουργίας της Οργάνωσης, μέχρι και σήμερα, από χορηγίες, φέρονται να μπήκαν στα ταμεία περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ. Όμως τα μεγαλύτερα ποσά φέρονται να δόθηκαν από το 2014-2015 και μετά όταν η «Κιβωτός» άρχισε να γίνεται γνωστή.

Ο έλεγχος επικεντρώνεται στις δαπάνες, εάν τηρήθηκε η διαδικασία, ή εάν μπήκαν και χρήματα απευθείας σε λογαριασμούς συγκεκριμένων προσώπων. Ερευνάται για παράδειγμα εάν δημιουργούνταν εικονικές δαπάνες, μέσω εκδηλώσεων παραδείγματος χάριν που υπερκοστολογούνταν. Η έρευνα αφορά και την μισθοδοσία των 150 περίπου εργαζομένων.

Την ίδια ώρα από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικους χρήματος, ελέγχονται λογαριασμοί και θυρίδες.

Όπως πάντως αναφέρεται, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό 130.000 ευρώ εντοπίστηκε σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της πρεσβυτέρας, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο δικαιούχος να είναι και ο πατέρας Αντώνιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μέχρι τώρα έρευνας δεν υπάρχουν λογαριασμοί στο όνομα του πατέρα Αντωνίου, καθώς όλα είναι σε αυτό της συζύγου του η οποία ήταν και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Κιβωτού» και κατέχει και το 50% των μετοχών της οργάνωσης.

Μοιραστείτε το:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Aκολουθήστε το lawandorder.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Κρίσεις 2022

Διαβάστε όλα τα άρθρα εδώ ➜

Κατηγορίες