10.7 C
Athens
8.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Κορονοϊός: Ανησυχία ΙΣΑ για την πορεία της πανδημίας – Αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως

    Την έντονη ανησυχία του, για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και θανάτων παρά την προσπάθεια που έχει γίνει από την Πολιτεία για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, εκφράζει το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
    Ζητά την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ισοτιμία της υπογραφής των ιατρών
    Ο ΙΣΑ ζητά την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και στο πλαίσιο αυτό εκφράζει την αντίθεσή του για την προσφάτως ψηφισθείσα διάταξη σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών υγείας που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας. Επιπρόσθετα, προκαλεί ταλαιπωρία στην ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα ενώ αντιβαίνει στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή.
    «Παρά την προσπάθεια που έχει γίνει για τη στήριξη των δομών υγείας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες της πανδημίας, παραμένει επιτακτικό το αίτημα για ενίσχυση και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση της Covid λοίμωξης, στην αποτροπή των επιπλοκών των ασθενών και στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Η ΠΦΥ είναι βασικός πυλώνας του συστήματος υγείας, στην κρίσιμη μάχη που δίνει η χώρα με την πανδημία.
    Υπό πίεση το ΕΣΥ σε Ελλάδα και Ευρώπη
    Το σύστημα υγείας, τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πιέζεται ασφυκτικά. Εκατοντάδες ασθενείς διασωληνωμένοι δίνουν τη μάχη για τη ζωή. Η διασφάλιση κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τους ασθενείς που το έχουν ανάγκη, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την πρόγνωση του ασθενή, και η Πολιτεία οφείλει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να το διασφαλίσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
    Τέλος, ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες, ειδικά εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό σχήμα και να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης. Επίσης να ενημερώνονται αποκλειστικά από τα έγκριτα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, που είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να εκφέρουν επιστημονικό λόγο.
    Σε έξαρση τα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως
    Την ίδια ώρα η πανδημία του κορονοϊού επιταχύνθηκε αυτήν την εβδομάδα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδίως όμως στην Αφρική, όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο.
    Ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντικατοπτρίζει παρά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων και οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, δεδομένου ότι η πολιτική που διέπει τη διεξαγωγή των τεστ διαφέρει από χώρα σε χώρα, σημείωσε το πρακτορείο.
    Περισσότερα από 590.000 κρούσματα καθημερινά
    Για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, μέχρι την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε και πάλι: κατά μέσο όρο καταγράφονταν 589.402 κρούσματα ημερησίως σε όλον τον κόσμο, αύξηση +4%, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
    Έκρηξη κρουσμάτων στην Αφρική, μείωση στην Ασία
    Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αφρική αυξήθηκε κατά 34%. Αυτή η αύξηση θεωρείται επίσης ότι είναι μικρότερη από την πραγματική, λόγω μιας «διόρθωσης» των δεδομένων στη Νότια Αφρική που αφορούσε τα στοιχεία της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
    Τα κρούσματα αυξάνονται επίσης στη ζώνη ΗΠΑ/Καναδά (+14%), την Ευρώπη (+5%) και τη Μέση Ανατολή (+4%).
    Αντιθέτως, μείωση παρατηρήθηκε στην Ασία (-13%), την Ωκεανία (-6%) και τη ζώνη Λατινικής Αμερικής/Καραϊβικής (-5%).
    Η Νότια Αφρική, η πρώτη χώρα που εντόπισε την παραλλαγή Όμικρον, είδε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτοξεύεται στα 5.092 καθημερινά, αύξηση +389%. Σε άλλες περιοχές του κόσμου, η δυτική Ευρώπη ήταν εκείνη όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις, μεταξύ των χωρών που είχαν τουλάχιστον 1.000 κρούσματα ημερησίως: η Γαλλία (+55%, 36.683 νέα κρούσματα κατά μέσο όρο, η Νορβηγία (3.483, +52%), η Σουηδία (1.892 +46%), η Ισπανία (9.731, +45%).
    Οι χώρες όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση ήταν οι Φιλιππίνες (-51%, 550 κρούσματα καθημερινά), η Ρουμανία (-40%, 1.438), η Μαλαισία (-35%, 4.208), η Σιγκαπούρη (-30%, 1.195) και η Σλοβενία (-29%, 1.998).
    Σε απόλυτους αριθμούς, οι ΗΠΑ διατηρούν το ρεκόρ, με 97.458 κρούσματα ημερησίως (+14%), μπροστά από τη Γερμανία (57.636, +7%) και τη Βρετανία (43.939, +3%).
    Σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους (εξαιρούνται τα μικροκράτη), οι χώρες με τα περισσότερα νέα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα ήταν η Τσεχία (1.225 ανά 100.000 κατοίκους, το Βέλγιο (1.099) και η Σλοβακία (1.018).
    Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων
    Οι ΗΠΑ καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, 1.392 καθημερινά, μπροστά από τη Ρωσία (1.226) και την Ουκρανία (502).
    Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονταν 7.494 θάνατοι καθημερινά, αύξηση 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών
    Όσον αφορά τον ρυθμό εμβολιασμού, οι Φιλιππίνες είναι η χώρα που έχει επιταχύνει, χορηγώντας καθημερινά δόσεις στο 1,37% του πληθυσμού της. Ακολουθούν η Αυστρία (1,20%), η Ταϊβάν (1,13%) και η Ισλανδία (1,04%) – στις δύο ευρωπαϊκές χώρες χορηγούνται κυρίως αναμνηστικές δόσεις.
    Από τις 50 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού, οι 39 κατατάσσονται στις χώρες υψηλού εισοδήματος, με πρώτη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχουν εμβολιαστεί 9 στους 10 κατοίκους. Ακολουθούν η Πορτογαλία (87%), η Σιγκαπούρη (86%), το Κατάρ (85%), η Χιλή και η Μάλτα (84%), η Κούβα (81%), η Νότια Κορέα και η Καμπότζη (80%), σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Έγινε απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού!
    Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού η τρίτη δόση -Σύσταση για όλο τον ενήλικο πληθυσμό
    Σάλος με βίντεο που δείχνει καθηγητή ΕΠΑΛ να χτυπά μαθήτρια στην τάξη
    «Έβρεξε» προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία – Υπερχείλισαν χείμαρροι, πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις (βίντεο)
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ