20 C
Athens
19.1 C
Thessaloniki
Κυριακή 12 Μαΐου 2024
More

    Κύκλωμα πειρατείας συνδρομητικής τηλεόρασης: Ο αρχηγός από το Γύθειο, ο «Σάκης» ο αστυνομικός και οι πελάτες στο Ντουμπάι


    Ο 42χρονος «Μήτσος» από το Γύθειο, είναι ο φερόμενος αρχηγός της «πυραμίδας» διασποράς παράνομης παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης, από συνδρομητή σε συνδρομητή και από τον έναν μεταπωλητή στον άλλο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας χρησιμοποιώντας το κεφάλαιο που προερχόταν από την «πειρατεία» συνδρομητικής τηλεόρασης, είχε ιδρύσει επιχείρηση με λιανικό εμπόριο ραδιοφωνικών δεκτών, τρία καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Γύθειο και Ν. Κόσμο. Μέσω λογαριασμού που είχε δημιουργήσει σε εταιρεία αγορών διαδικτύου με την επωνυμία PAYSAFE, εισέπραττε τα κέρδη, τα οποία μέσω της ίδιας εταιρείας τα κατέθετε σε στοιχηματικές εταιρείες και στη συνέχεια έκανε ανάληψή τους μέσω τραπεζικών λογαριασμών που είχε δηλώσει.


    Ο «Τάκης» ο υπαρχηγός από το Ίλιον, 54 χρόνων είναι ένας από τους κεντρικούς διαχειριστές του λογισμικού και μεταπωλητής 1ου επιπέδου, όπως τους χαρακτήριζαν. «Ταμίας» ήταν ο 34χρονος γαμπρός του αρχηγού, «Σάκης ο αστυνομικός» ήταν πελάτης-μεταπωλητής, ενώ η «θεία», πιθανόν συγγενής του αρχηγού, ήταν και αυτή μεταπωλήτρια. Ανάμεσα στους 10 συλληφθέντες είναι και ένας ιδιοκτήτης… κουρείου, που διαφήμιζε την παράνομη παροχή συνδρομητικής τηλεόρασης και είχε ρόλο μεταπωλητή και αυτός.

    Το ξέπλυμα των χρημάτων γινόταν με αγορές καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με αγορές ακινήτων, ίδρυση ατομικών εταιρειών στο εξωτερικό και μέσω στοιχηματικών εταιρειών. Ενδεικτικά, ένας κατηγορούμενος προέβη στην αγορά σπιτιού στο Καρπενήσι, δίνοντας 40.000 ευρώ, ωστόσο έκανε και αίτημα λήψης δανείου του συγκεκριμένου ποσού για να φαίνεται ότι η αγορά έγινε με δάνειο.

    Το «τιμολόγιο» των… πειρατών ήταν 120 ευρώ η συσκευή, 50 ευρώ η 3μηνη συνδρομή (20 ευρώ η μηνιαία), ενώ φαίνεται να είχαν πελάτες ακόμη και στο… Ντουμπάι. Πληρώνονταν για τις παράνομες παροχές τους, είτε στο «χέρι», είχαν μάλιστα και μηχάνημα ελέγχου πλαστότητας χαρτονομισμάτων, είτε μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό (PAYSAFE-PAYPAL-REVOLUT), ή μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους αλλά και των μελών των οικογενειών τους.


    Ο δικηγόρος του φερόμενου αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και του «ταμία», Νίκος Αλετράς δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση στρέφεται κατά κύριο λόγο στην πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία αυτής κατά το εγχώριο ισχύον νομικό πλαίσιο θεωρώντας κατά πάσα περίπτωση ότι συντρέχουν περισσότερο αστικές διαστάσεις αποζημίωσης, παρά ποινικές. Οι διωκτικές αρχές έχουν αποδώσει κατηγορίες σε πολλούς οι οποίοι μεταξύ τους ενδεχομένως να μην έχουν και καμία απολύτως σχέση. Το αποδιδόμενο συχνότατα τα τελευταία είκοσι έτη , αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στην υπό κρίση υπόθεση αποδίδεται in rem κατά την χθεσινή ασκηθείσα ποινική δίωξη, όπως επίσης και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, χωρίς να πληρούνται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την κατ’ αντιστοιχία στοιχειοθέτηση τους.

    Θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση ενόψει του ιδιαίτερου όγκου του προανακριτικού υλικού, για να αποδοθεί δικαιοσύνη με τον καθορισμό των ρόλων και των πράξεων των εμπλεκομένων».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ