28.1 C
Athens
22.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024
More

    Λέκκας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σεισμός 8,5 Ρίχτερ στον ελληνικό χώρο, oι επιστήμονες λένε κάτι για να εντυπωσιάσουν» (βίντεο)


    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, έδωσε τη δική του απάντηση στα όσα ισχυρίστηκε ο Κώστας Συνολάκης σχετικά με πιθανό μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα που θα θυμίζει αυτόν που έλαβε χώρα σε Τουρκία και Συρία.

    Από τη δική του μεριά, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, βλέποντας την καταστροφή στη γειτονική χώρα, επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι είναι τραγικό να ακούει για σεισμούς 8,5 βαθμών στην Ελλάδα, για κτίρια με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό και τεράστιες επιπτώσεις.

    «Αυτοσυγκράτηση»

    Ο κ. Λέκκας ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τους συναδέλφους του και τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και ότι το ρήγμα που έγινε από τον σεισμό στην Τουρκία δεν έχει να κάνει με τα ελληνικά ρήγματα.


    Ακόμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι σεισμός 8,5 Ρίχτερ δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο.

    Όπως είπε, εκδηλώθηκε μια φορά στα τελευταία 5.000 χρόνια κι εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο, όχι στον χερσαίο χώρο.


    «Πραγματικά, βλέποντας εδώ κανείς την καταστροφή, είναι τραγικό και παράλληλα αντιδεοντολογικό πλήρως να ακούει για σεισμούς 8,5 βαθμών στην Ελλάδα, να ακούει για κτίρια τα οποία δεν έχουν επαρκή αντισεισμικό κανονισμό, ότι οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες κλπ. Θα πρέπει να δείξουν όλοι μια αυτοσυγκράτηση, γιατί ο κόσμος, οι Έλληνες πολίτες δεν οφείλουν να ξέρουν τα βαθιά επιστημονικά πράγματα και δεδομένα. Έτσι λοιπόν και οι συνάδελφοι, αλλά και εσείς οι δημοσιογράφοι πρέπει να δείξετε συγκράτηση, γιατί το θέμα αφορά και τους επιστήμονες και τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης», τόνισε.

    «Οι επιστήμονες λένε κάτι για να εντυπωσιάσουν»

    Ο Ευθύμιος Λέκκας πρόσθεσε ότι: «Οι επιστήμονες λένε κάτι για να εντυπωσιάσουν, οι δημοσιογράφοι το μεγεθύνουν και αυτό δημιουργεί μια τεράστια ανησυχία. Ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους τα όποια επιστημονικά επιτεύγματα ή όποιες ανησυχίες υπάρχουν, που μπορεί να είναι εύλογες μερικές φορές. μπορεί να είναι όμως και άστοχες, να περιοριστούν γιατί τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα και οφείλω να το τονίσω αυτό.

    Πρώτον, το ρήγμα εδώ που έγινε με τον σεισμό – που πρώτοι εμείς το είδαμε από όλη την επιστημονική, την παγκόσμια κοινότητα – δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά δεδομένα, με τα ελληνικά ρήγματα τόσο κινηματικά όσο και γεωμετρικά, αλλά όσο και δυναμικά δεν μπορεί να επηρεάσει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο. Αυτό είναι το πρώτο.

    Το δεύτερο είναι ότι γίνεται πολύς λόγος για τις κατασκευές. Τι ζημιές θα είχαμε σε ένα σεισμό 8,5 βαθμών, μα 8,5 βαθμών σεισμός δεν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί στον ελληνικό χώρο. Εκδηλώθηκε μία φορά στα τελευταία 5.000 χρόνια και εκδηλώθηκε στον θαλάσσιο χώρο, όχι στον χερσαίο χώρο. Λοιπόν, αυτά παρακαλώ να τα περιορίσουμε. Είναι πράγματα τα οποία γίνονται μία στις 10.000».

    «Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τόσο μεγάλος σεισμός», σημείωσε, ενώ μίλησε για ιδιαίτερα ανθεκτικό δομημένο ιστό στην Ελλάδα.

    Παπαδόπουλος: «Ποτέ δεν έχει μετρηθεί υπέρβαση του 1G στην Ελλάδα»

    Μιλώντας στην εκπομπή TLive και στην Τατιάνα Στεφανίδου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το βάθος του ρήγματος είναι 12 χιλιόμετρα, δίνοντας στη δημοσιότητα ακόμη ένα στοιχείο για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.

    Μάλιστα, είπε μεταξύ άλλων ότι κατά τη διάρκεια του σεισμού η επιτάχυνση της Γης σε πολλά σημεία ξεπέρασε την επιτάχυνση της βαρύτητας, «αυτό το 1G δύναμης που λέμε». «Στην Ελλάδα, που έχουμε πολλούς σεισμούς, ποτέ δεν έχει μετρηθεί υπέρβαση του 1G», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Επιτάχυνση πιέσεων σχεδόν 2G στο υπέδαφος»

    Ο δρ. σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, μέλος του συμβουλίου διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, Γεράσιμος Παπαδόπουλος , μιλώντας στον 98.4 για τους ισχυρούς και φονικούς σεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και την Συρία, μίλησε για ένα μεγάλο γεγονός σεισμολογικά, όχι σύνηθες , ούτε όμως και σπάνιο.

    Όπως τόνισε , το πιο εντυπωσιακό είναι η επιτάχυνση του, που άγγιξε τα 2G , γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το μέγεθος της καταστροφής ιδίως στις κατασκευές σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα δόμησης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία διαθέτει αντισεισμικό κανονισμό σύγχρονο και ισχυρό, αλλά η διαφθορά στο κύκλωμα παραγωγής έργων από τα υλικά , ως την συμμόρφωση με τους αντισεισμικούς κανονισμούς, είναι το μείζον θέμα στη συγκεκριμένη περιοχή των 12 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων. Ο ίδιος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ανθρωπιστικής βοήθειας εξίσου και στη Συρία, όπου οι υποδομές είναι σε χειρότερη κατάσταση.

    Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε ακόμη το τι συμβαίνει στους δύο κλάδους του ρήγματος της Ανατολίας, μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς, τα όρια επηρεασμού γειτονικών περιοχών , ενώ μίλησε και για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού της Τουρκίας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ