11.4 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Μακρόν: «Η ΕΕ θα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία καθόλο το διάστημα που θα διαρκεί ο πόλεμος»

    Χαιρέτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα Παρασκευή (11/03) σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, το θάρρος του ουκρανικού λαού, «ο οποίος μάχεται για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του».

    Ο Μακρόν υπογράμμισε την απόφαση της Ευρώπης να συμπαρασταθεί στην Ουκρανία στέλνοντας όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την πρόθεσή της να λάβει πρόσθετα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο Μακρόν ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θα συμπαραστέκεται στην Ουκρανία καθόλο το διάστημα που θα διαρκεί ο πόλεμος συμπληρώνοντας ότι ο δρόμος προς την ενωμένη Ευρώπη της είναι ανοικτός. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης την σημασία της στρατηγικής αυτοδυναμίας της Ευρώπης η ανάγκη της οποίας εμφανίστηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως προς το μέλλον ανέφερε τον επισιτιστικό τομέα, τον ενεργειακό καθώς και τον αμυντικό τομέα όπου η ευρωπαΐκή συνεργασία θα πρέπει να ενταθεί. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας, υπογράμμισε την ανάγκη να αφιερώνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους, ενώ ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο οπότε θα συνέλθει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συγκληθεί μία έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας θα είναι η χάραξη μίας ευρωπαΐκής στρατηγικής για τον αμυντικό τομέα.

    Ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών

    Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ούτως ώστε να επιτευχθούν εκ παραλλήλου και οι στόχοι που έχουν τεθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σημείωσε επίσης ότι λόγω των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί κατά της Ρωσίας οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται. Ο πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να μην εξαρτάται πλέον από τις εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και άνθρακα από την Ρωσία.


     




    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ