13.2 C
Athens
10.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Μαρινάκης: «Το έργο της ΕΛΑΣ έχει μετρήσιμα αποτελέσματα από την εποχή του Θεοδωρικάκου»

    Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον Τάκη Θεοδωρικάκο και το έργο του ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και στη συνολική αναβάθμιση του έργου της ΕΛΑΣ.

    Σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την έξαρση της εγκληματικότητας και το αν πρέπει να γίνουν «κι άλλα βήματα» προς αυτή την κατεύθυνση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε:

    «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε από την επικοινωνία με τον κόσμο και φαίνεται από τις μετρήσεις, ότι μία από τις μεγάλες ανησυχίες των πολιτών είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ανομίας.


    Είναι δεδομένο ότι αυτό αποτελεί, μαζί με την ενίσχυση του εισοδήματος κι όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, μια από τις πρώτες προτεραιότητες για τη δεύτερη τετραετία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Όμως, επειδή έχει γίνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από το 2019 στην χώρα, είναι σημαντικό να αναδείξουμε κάποια στοιχεία και προφανώς αυτή η πολιτική έχει συνέχεια. Ξεκινά από τους διατελέσαντες υπουργούς και όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την πρώτη τετραετία, με τον κύριο Χρυσοχοΐδη και τον κύριο Θεοδωρικακο και τη δεύτερη τετραετία, με τον κύριο Μηταράκη, τον κύριο Οικονόμου και τώρα ξανά με τον κύριο Χρυσοχοΐδη. Αλλά κυρίως, με την προσπάθεια των γυναικών και των αντρών της Ελληνικής Αστυνομίας και όλων των υπολοίπων αρχών που εμπλέκονται για την ασφάλεια μας.


    Εγώ θα σας πω ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της παρουσία της αστυνομίας ειδικά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής, όπου υπήρχε το μεγαλύτερο πρόβλημα, και εκεί ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Θεοδωρικάκο, πριν την έναρξη της δεύτερης τετραετίας.

    Όλοι οι νέοι αστυνομικοί, μετά τη σχολή τους, πλέον πηγαίνουν σε αστυνομικά τμήματα της σε Αττικής. Έτσι, ενισχύθηκε η ασφάλεια των συνόρων με 260.000 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών, έχουμε 700 νέους ειδικούς φρουρούς σε Αττική και Θεσσαλονίκη, έχουμε τη δημιουργία 18 εξειδικευμένων κέντρων ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμηματα, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τα προηγούμενα χρόνια με παράλληλη εκπαίδευση σ’ αυτά για τους αστυνομικούς και κυρίως τις γυναίκες.

    Επίσης, το 2022 η Αστυνομία ενισχύθηκε με 956 οχήματα και βέβαια έχω σημειώσει μια σειρά από παρεμβάσεις της αστυνομίας σε κτίρια υπό κατάληψη, όπως είναι η γνωστή περίπτωση του ΑΠΘ και της βιβλιοθήκης που κάποιοι θέλανε να την σπάσουνε με βαριοπούλες, τη φοιτητική εστία στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, την εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων που δρούσαν εις βάρος των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για χώρους που κανονικά είναι για τους φοιτητές και τους καθηγητές και κάποιοι τους είχανε καταλάβει, όπως και στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

    Όλο αυτό προφανώς θέλει και συνέχεια, όταν υπάρχει χώρος υπό κατάληψη, με σωστό τρόπο, με οργανωμένο σχέδιο της αστυνομίας ώστε να απελευθερώνεται και να επιστρέφει στους πολίτες, διότι είναι χώροι που τους πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι.

    Να σας πω και κάποια στατιστικά στοιχεία, γιατί πρέπει να μετράμε κι αυτή την πολιτική. Μειώθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με το 2015-2019 η χαμηλή εγκληματικότητα, δηλαδή οι κλοπές, οι ληστείες και οι διαρρήξεις. Το έτος 2022, που είναι το τελευταίο που μετρήθηκε πλήρως, ήταν το έτος με τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών τα τελευταία 15 χρόνια και μάλιστα είχαμε και ένα ποσοστό εξιχνίασης 90%.

    Επίσης, ήταν η χρονιά που είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με το 2015, αφού τα θανατηφόρα μειώθηκαν κατά 20%, τα σοβαρά τροχαία που προκάλεσαν σοβαρές βλάβες 40%, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερους νεκρούς και τραυματίες κατά 20% στη μία περίπτωση και 41% στην άλλη.

    Προφανώς, όσο υπάρχει εγκληματικότητα και ειδικά σε επίπεδο ανηλίκων και σε κάποιες άλλες μορφές παραβατικότητας, είναι δεδομένο ότι αυτό θα μας προβληματίζει και πρέπει και η αστυνομία να τρέχει με μεγαλύτερες ταχύτητες. Αλλά ας μη μηδενίζουμε μια προσπάθεια που είναι συνολική και μια προσπάθεια η οποία γίνεται σε δύσκολες περιόδους, μην ξεχνάμε και τον παράγοντα της πανδημίας και όλων των δυσκολιών που προκάλεσαν οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης».

     

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ