Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε χθες Δευτέρα όταν ξέσπασε δασική πυρκαγιά στην επαρχία Τανουάτ, στο βόρειο Μαρόκο, όπου αναζωπυρώθηκαν εστίες έπειτα από αρκετές ημέρες ηρεμίας, κατά τις τοπικές αρχές.
Τα δύο θύματα ήταν εθελοντές που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης στην επαρχία, διευκρίνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές στην περιοχή.
Ο τραυματίας έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο και δεν θεωρείται πως κινδυνεύει η ζωή του.
Η πυροσβεστική και άλλες δυνάμεις που μάχονται με τις φλόγες πάσχιζαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη να ελέγξουν τα μέτωπα, αφού εγγυήθηκαν την ασφάλεια των χωρικών, σύμφωνα με τις πηγές.
Περίπου 330 στρέμματα δάσους έχουν καταστραφεί.
Αναζωπυρώθηκαν οι εστίες
Αρκετές εστίες αναζωπυρώθηκαν χθες στο βόρειο Μαρόκο, ειδικά στην επαρχία Λαράς, νότια του μεσογειακού λιμανιού της Ταγγέρης, όπου προ ημερών είχαν εκδηλωθεί καταστροφικές πυρκαγιές με έναν νεκρό.
Την Παρασκευή, η μαροκινή κυβέρνηση αποδέσμευσε ποσό σχεδόν 30 εκατ. ευρώ για να εφαρμοστούν μέτρα αρωγής στους πυροπαθείς και να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των πυρκαγιών στην αγροτική δραστηριότητα και στο περιβάλλον.
Πάνω από 105.000 στρέμματα, κυρίως δασικές εκτάσεις, απανθρακώθηκαν από τις φωτιές μεταξύ της 13ης και της 18ης Ιουλίου σε έξι επαρχίες (Λαράς, Ουεζάν, Τετουάν, Σεφσαουέν, Ταζά και Χοσέιμα).
Τα κονδύλια 290 εκατ. ντιρχάμ (28,8 εκατ. ευρώ) θα διατεθούν για να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα σπίτια και να βοηθηθούν κτηνοτρόφοι και αγρότες στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Θα αξιοποιηθούν επίσης για τη χρηματοδότηση αναδάσωσης 93.300 στρεμμάτων, σύμφωνα με τις αρχές.
Συγκριτικά, συνολικά 27.820 στρέμματα δάσους είχαν καταστραφεί από 285 πυρκαγιές μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2021 στο Μαρόκο, ειδικά στην ορεινή περιοχή Ριφ (βόρεια), σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υδάτων και Δασών.
Σύμφωνα με τον μαροκινό περιβαλλοντολόγο Σαΐντ Σάκρι, οι πυρκαγιές του τελευταίου διαστήματος οφείλονταν σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όμως «η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής» διαδραμάτισε επίσης ρόλο.
Το Μαρόκο πλήττεται από εδώ και αρκετές εβδομάδες από κύμα καύσωνα, με φόντο ασυνήθιστη ξηρασία και λειψυδρία.