29.5 C
Athens
27.8 C
Thessaloniki
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
More

  Μάτι: «Το Λιμενικό δεν έκανε τίποτα, γιατί το έχουμε; Για να κυνηγάει μετανάστες;» είπε ο Φωστιέρης στην απολογία του – Τι ανέφερε για την Motor Oil και Βαρδινογιάννη


  «Το Μάτι πέθανε εκατό μέτρα πριν η φωτιά περάσει την Μαραθώνος  από τα υπερθερμά αέρια. Πρώτα πέθανε και μετά κάηκε. Εμείς δεν μπορούσαμε  να κάνουμε κάτι. Τα εναέρια  μέσα ήταν μετρημένα κουκιά και δεν μπορούσαν με τέτοιους ανέμους», είπε σήμερα, συνεχίζοντας για δεύτερη ημέρα την απολογία του στη δίκη για το Μάτι, ο κατηγορούμενος πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης.

  «Τις ίδιες κινήσεις που κάναμε στην Κινέτα κάναμε και στο Μάτι. Αγαπούσαμε τη Δυτική Αττική και μισούσαμε την Ανατολική, αν είναι δυνατόν», τόνισε ακόμη κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο κ. Φωστιέρης επιμένοντας ότι εκείνη την ημέρα έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

  Μάλιστα, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι εκείνη την ημέρα δεν δόθηκε εντολή για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών. Υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Τον πραγματικό αριθμό για πόσους ήταν στο Μάτι δεν το γνωρίζει κανένας. Ας πούμε 2000 άνθρωποι υπήρχαν και έτσι κι αλλιώς. Δεν υπήρχε υποδομή να δεχθεί με ασφάλεια 500 ανθρώπους. Εγώ πάω στην ουσία. Να πάρει κάποιος την απόφαση ότι ο κόσμος φεύγει. Που τον πας; Αυτά που έχουν ειπωθεί στο δικαστήριο σας είναι μεταξύ θερμής και καυτής ζώνης. Δεν θα πάρει κανείς την ευθύνη να πει φύγετε να πάνε που. Δεν θα αναλάβει κανείς ευθύνη γιατί εκεί θα κάψει το κόσμο. Θα φτάσουμε σε επίπεδο δεδομένου κακουργήματος. Η Πολιτεία δεν έχει φτιάξει υποδομή να ξέρει που να πάει. Οδύρεται ο κόσμος και σωστά κάνει. Μέχρι τότε αυτό ήξερε. Είμαι σε όλες τις φωτιές τα τελευταία χρόνια. Όλες ήταν με βόρειοανατολικό άνεμο. Αυτό τους έχει μείνει στο μυαλό… Τουλάχιστον 200 άνθρωποι θα είχαν καεί. Λυπάμαι, πραγματικά λυπάμαι. Έχει αλλάξει η ζωή μου. Μετά θα λέγανε δώσατε την εντολή και εκθέσατε τον κόσμο σε κίνδυνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πως θα εισηγηθεί ο πυροσβέστης, για να πετάξει το μπαλάκι από πάνω του και να πεις εμείς εισηγηθήκαμε. Δεν μπορείς να τους πει απλά φύγετε».


  Πρόεδρος: Εάν δεν υπάρχει χώρος συγκέντρωσης δεν μπορεί να υπάρχει άλλος τρόπος να απομακρυνθούν οι άνθρωποι;

  Κατηγορούμενος: Κατεβαίνει ένα μέτωπο, αυτό έχει ένα θερμικό φορτίο…


  Πρόεδρος: Τι ώρα είχε αναπτυχθεί;

  Κατηγορούμενος: Δεν υπάρχει ώρα. Όλα εξετάζονται εκ των υστέρων. Με τι μέσα να μπορέσεις αυτές τις χιλιάδες κόσμου να τους πεις «πήγαινε από εκεί». Το μέτωπο είναι ένα ενιαίο και πήγαινε μία δεξιά, μία αριστερά. Με ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει. Εκ των υστέρων ο καθένας μπορεί να λέει ό, τι θέλει.

  Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Φωστιέρης είπε πως έπαιρνε εντολές από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο.

  Εισαγγελέας: Έδινε εντολές υπηρεσιακές ο κ. Τόσκας;

  Κατηγορούμενος: Έχει υπόβαθρο από στρατό. Έχει δίπλα του άνθρωπο από πολεμική αεροπορία. Κατά νόμο είναι προϊστάμενος και από τη στιγμή που θα εκφράσει κάτι σε εμένα είναι εντολή.

  Εισαγγελέας: Λανθασμένα το έχετε στο μυαλό σας. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν δίνει εντολές.

  Κατηγορούμενος: Εάν έρθει εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και πει κάτι δεν είναι εντολή;

  Εισαγγελέας: Όχι.

  Ακόμη, ο κ. Φωστιέρης κατά τη διάρκεια της σημερινής δεύτερης ημέρας της απολογίας του υποστήριξε πως τα τότε στελέχη της Πυροσβεστικής δεν γνώριζαν από την προηγούμενη ότι οι καιρικές συνθήκες θα ήταν αυτής της έντασης εκείνη την ημέρα. «Εάν γνωρίζαμε από την προηγούμενη ότι θα υπήρχαν αυτές οι καιρικές συνθήκες θα είχαμε λάβει άλλες αποφάσεις π.χ για εναέρια» είπε για να προσθέσει: «Αν ξέραμε ότι θα είχαμε σταθερή ροή, όπως την είχαμε, σε συνδυασμό και με ριπές θα σχεδιάζαμε κάτι άλλο. Εγώ τί πρόταση να κάνω στην ηγεσία; Έχω τέτοια ένδειξη; Ούτε κατά διάνοια. Εκεί είμαι δέσμιος. Βγήκαν τα σκάφη του λιμενικού και με το ανοιχτήκανε γύρισαν πίσω. Που να πάνε τα δικά μας; Εγώ είμαι με τα χέρια δεμένα. Στα εναέρια, το ίδιο. Τα εναέρια τρέμουν δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Αυτό που είχαμε ήταν ένα φυσικό φαινόμενο. Αυτό δημιουργήθηκε και για αυτό και οι βολές όλων των εναέριων δεν ήταν πλήρως επιτυχής. Όλοι το έχουν πανάκεια σε πρακτικό επίπεδο ότι θα σηκώσω εναέριο και θα σβήσω τη φωτιά για αυτό «ανοίγουν» οι φωτιές».

  Παράλληλα, ο κ. Φωτσιέρης αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπήρχαν τότε και λόγω οικονομικής κρίσης. «Ελάτε στη θέση μας…Θέλαμε εμείς να πάθουν οι άνθρωποι αυτοί τη ζημιά; Χάσαμε τις θέσεις μας. Έχει αλλάξει η ζωή μας…. Ελεγχόμαστε αυτή τη στιγμή πως επιχειρούμε. Καλώς, καθώς αυτά μας είχε δώσει το ελληνικό κράτος» ανέφερε και συνέχισε: «Είχαμε οικονομικές δυσκολίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική δυνατότητα για εναέρια ,εκείνη την περίοδο παλεύαμε με ελάχιστα μέσα, τα καναντέρ είναι ιπτάμενα φέρετρα …Πετούν στα κόκκινα … Με απλά λόγια…Αυτή είναι η δουλειά μας..Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με έναν ιπτάμενο της πολεμικής αεροπορίας αλλά τα ίδια και εμείς τραβάμε στο πεδίο. Δύο 415 ήταν ,δύο 225 και δύο s14. Ας παρεξηγήσουν δεν με απασχολεί και δεν μιλάω για τους πληγέντες πρoς Θεού  ούτε αδαής ούτε ο άπειρος είμαι .. Σηκώνω τα χέρια ψηλά…. Αυτά είναι δυστυχώς τα εργαλεία μας και αυτές είναι οι επιχειρήσεις μας γι’ αυτό βλέπετε και οι πυρκαγιές ότι ανοίγουν»

  Τέλος, ο κ. Φωστιέρης αναφέρθηκε και στην εκτροπή ελικοπτέρου στη motor oil. Κατά την απολογία του υποστήριξε: «Στις έξι παρά είκοσι με έξι παρά τέταρτο  δέχθηκα το πρώτο τηλεφώνημα από τον κύριο Βαρδινογιάννη. Και μου είπε ότι υπάρχει πρόβλημα πλησίον της motor oil και μου ζήτησε να ενισχυθούν οι επίγειες δυνάμεις με εναέρια μέσα. Ενημερώθηκε η φυσική και πολιτική ηγεσία. Μετά  περίπου από επτά λεπτά δέχθηκα δεύτερο τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κύριο Βαρδινογιάννη. Ήταν πιο έντονος στην έκφραση του και με μεγάλη αγωνία . Του είπα ελέγχεται θα έρθει ελικόπτερο μην αγχώνεστε …. Ενημερώνω εκ νέου τη φυσική και πολιτική ηγεσία. Γνώση είχαν για όλα αυτά είχαν ο υπαρχηγός επιχειρήσεων, ο αρχηγός, ο κύριος Καπακης και ο κύριος Τόσκας. Μετά από ο,τι θυμάμαι έξι παρά πέντε δέχομαι τρίτο τηλέφωνο από τον μηχανικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων . Δεν είναι τυχαίος έχει εξειδικευμένες γνώσεις. Εμένα δεν με ενδιαφέρει ο κύριος ο συγκεκριμένος αλλά η εγκατάσταση. Εάν γινόταν κάτι θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αν γινόταν μία έκρηξη θα έφευγε όλο το διυλιστήριο στον αέρα».

  Τέλος, ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε στο Λιμενικό Σώμα επισημαίνοντας τα εξής: «Η διάσωση στη θάλασσα είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού όχι του Πυροσβεστικού Σώματος. Μας έχουν φορτώσει τα πάντα. Το Λιμενικό τι έκανε; Αυτή ήταν η δουλειά του. Γιατί δεν έσωσε εντολή από τη στιγμή που έβλεπε αυτή τη λαίλαπα να κρατήσει τα δύο καράβια της γραμμής να κατεβάσει  λέμβους και να σώσει κόσμο; Το φορτωθήκαμε και αυτό …Τινάχτηκα από την καρέκλα όταν έμαθα ότι ξεφόρτωναν κόσμο τα καράβια. Λέω πάει πνίγηκε η Μαραθώνος. Τι έκανε το λιμενικό; Γιατί το έχουμε; Για να κυνηγάει λαθρομετανάστες;»  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ