23.4 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Μετάλλαξη Όμικρον: Σε υγειονομική επιτήρηση Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα – Εξετάζονται ύποπτα κρούσματα


    Με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον να θεωρείται θέμα χρόνου και στην Ελλάδα, η χώρα μας προσπαθεί να λάβει κάθε ικανό μέτρο ώστε να αντιμετωπίσει την επέλασή της.
    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όλα τα πρόσφατα θετικά δείγματα που έχουν ένα συγκεκριμένο μοριακό χαρακτηριστικό που δείχνει την μετάλλαξη Όμικρον έχουν συλλεχθεί και επανεξετάζονται. Στόχος να εντοπιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τυχόν κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.
    Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα σε υγειονομική επιτήρηση
    Η Αττική, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα έχουν τεθεί σε στενή υγειονομική επιτήρηση, αναφορικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Τα δείγματα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Ν. Αφρική ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο μοριακό προφίλ, χαρακτηρίζονται «ύποπτα».
    Τα δείγματα αναλύονται από το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε εξέταση όλων των πρόσφατων δειγμάτων σε Αθήνα, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη και θα τα αλληλουχήσουμε όλα» αναφέρει στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος.
    Τι είναι η «αόρατη» μετάλλαξη Όμικρον
    Νωρίτερα, δημοσίευμα του Guardian μετέφερε τα στοιχεία επιστημονικών μελετών που αποτυπώνουν μια νέα «αόρατη» μετάλλαξη Όμικρον, η οποία έχει την ικανότητα να διαφεύγει των μοριακών τεστ (PCR). Η μετάλλαξη Όμικρον, που αποκαλείται «stealth», έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την τυπική μετάλλαξη Όμικρον, ωστόσο δεν διαθέτει εκείνη που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές να την «ξετρυπώνουν» εντοπίζοντας έτσι πρόχειρα και εύκολα ένα πιθανό κρούσμα.
    Το τεστ θα εντοπίσει την ύπαρξη του κορονοϊού, χωρίς όμως να είναι πάντοτε δυνατό να εξακριβώσει ο αν περιλαμβάνει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα κατατάξουν το περιστατικό στην κατηγορία της μετάλλαξης Όμικρον. Οι επιστήμονες ωστόσο, μπορούν να εξακριβώσουν το κρούσμα μέσω άλλων γονιδιωματικών δοκιμών, πιο χρονοβόρων από το κλασικό PCR.
    Μόσιαλος: «Η Δέλτα σκοτώνει, όχι η Όμικρον»
    Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες ενδείξεις από τη μετάλλαξη Όμικρον είναι ενθαρρυντικές, αναφορικά με την πιθανότητα αυτή να προκαλεί σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα άλλωστε με τον καθηγητή πολιτικής υγείας του LSE, κύριο Ηλία Μόσιαλο, «σε περίπου δέκα ημέρες θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία από τις μελέτες που γίνονται πάνω στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού».
    Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε ότι τα εμβόλια θα αντέξουν την μετάλλαξη, ωστόσο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
    Έπειτα συνέχισε ότι το πρόβλημα στη χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι η μετάλλαξη Δέλτα που προκαλεί πολλούς θανάτους.
    «Η Δέλτα σκοτώνει κόσμο αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, η Δέλτα στέλνει κόσμο στα νοσοκομεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο κύριος Μόσιαλος τόνισε ίσως είναι η λύση για επέκτασή του και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως στην εστίαση μετά τις Γιορτές των Χριστουγέννων.
    Πρόσθεσε πως η έκκληση στους άνω των 60 είναι να κάνουν το εμβόλιο για να μην μπουν στην ΜΕΘ αν νοσήσουν από κορονοϊό και όχι για να μην τους επιβληθεί η ποινή των 100 ευρώ.
    Τσακρής: Η Μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα
    Σχετικά με την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν έχει κανένα νόημα να κλείσουν τα σύνορα των χωρών, διότι το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να γεννιέται σε πολλές περιοχές ταυτοχρόνως. «Τα περισσότερα περιστατικά όπως βλέπουμε στη μεγάλη Βρετανία δεν σχετίζονται με ταξίδι», συμπλήρωσε.
    Εκτίμησε δε ότι πολύ σύντομα θα επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα: «Είναι προφανές με βάση όλα τα στοιχεία που έχουμε διαθέσιμα, φαίνεται να είναι αρκετά πιο μεταδοτική, προκαλώντας επαναλοιμώξεις σε εμβολιασμένους με άλλο στέλεχος και να διαφεύγει σε κάποιο βαθμό της ανοσιακής απάντησης».
    «Σχεδόν βέβαιο» ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη
    «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι (η μετάλλαξη Όμικρον) δεν είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα», είπε ο γνωστός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία. «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι και λιγότερο σοβαρή» δήλωσε για το ίδιο θέμα νωρίτερα, ο Αμερικανός επιστήμονας και υπεύθυνος για την διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.
    «Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τη Νότια Αφρική, κατόπιν όταν θα έχουμε περισσότερες μολύνσεις στον υπόλοιπο κόσμο, θα μπορούσε να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Ζακ Κωστόπουλος – Ιατροδικαστής του κοσμηματοπώλη: «Αιτία θανάτου οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις αλλά δεν σχετίζονται με τα χτυπήματα»
    Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Αποφάσισε ο Λοβέρδος «θα στηρίξω Ανδρουλάκη»
    Νέο Ηράκλειο: Βρέθηκαν σημειώματα δίπλα στα νεκρά αδέρφια – Τι έγραφαν
    Σοκ στο Ηράκλειο: 18χρονος κατέληξε στο χειρουργείο μετά από ξυλοδαρμό – Συνελήφθη ανήλικος
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ