13.7 C
Athens
8.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Μεταναστευτικό: Είναι αργά για την κυβέρνηση να κερδίσει το «μέγα στοίχημα»;

    Ο προπηλακισμός και οι επιθέσεις που δέχθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, είναι η κορυφή του παγόβουνου προς το οποίο η κυβέρνηση και ολόκληρη η χώρα οδεύουν με φόρα για «μετωπική». Προλαβαίνουμε να την αποφύγουμε;
    Ενδεικτικές οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου
    Το γιουχάισμα του κ. Μηταράκη μπορεί να έκλεψε τις εντυπώσεις στα ΜΜΕ, η ουσία πάντως βρίσκεται στο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απέρριψε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία νέας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου Βολισού. Απέρριψε, επίσης, την εναλλακτική πρόταση του παρόντος στη συνεδρίαση υφυπουργού Εργασίας και βουλευτή του νησιού για παραχώρηση δημοτικής έκτασης στο όρος Αίπος προκειμένου να γίνει εκεί η δομή. Με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο επιμένει στην αρχική του θέση για τη δημιουργία μίας δομής 500 ατόμων καταγραφής και ταυτοποίησης. Ανακοινώνει δε τη συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Βορείοανατολικού Αιγαίου στις 22 και 23 Ιανουαρίου. Τέλος, υποστηρίζει τις θέσεις του ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, που φέρεται ιδιοκτήτης της γης, όπου προβλέπεται η κατασκευή της νέας κλειστής δομής. Ο μητροπολίτη Χίου μάλιστα ζήτησε έγγραφα την παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η προστατευόμενη από τον νόμο εκκλησιαστική περιουσία.
    Το κυβερνητικό σχέδιο αργεί
    Καθώς ο κυβερνητικός λόγος ακόμη επικαλείται επιχειρήματα που θα άρμοζαν στα πρώτα βήματα ενός σχεδιασμού (ενδεικτικά αναφέρεται η σημερινή δήλωση του. Μ. Βορίδη πως «χρειάζεται να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου»), η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες προσδιόριζαν το θέμα της ανακατανομής προσφύγων-μεταναστών και της δημιουργίας των κλειστών κέντρων που προέβλεπε το σχέδιο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2020. Βρισκόμαστε στη μέση του Ιανουαρίου και η πρόοδος είναι η γνωστή.
    Τα δεδομένα
    Στην τελευταία επίσημη καταμέτρηση οι αιτούντες άσυλο στα νησιά έφταναν τους 42.151 (υπερδιπλάσιοι από όσους είχαν στις 8 Ιουλίου), με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ότι στο προσφυγικό/μεταναστευτικό η κυβέρνηση παίρνει το μικρότερο βαθμό από τους πολίτες σε σχέση με όλα τα φλέγοντα ζητήματα ή όσα η ίδια είχε επιλέξει να θέσει στην κορυφή της προεκλογικής της ατζέντας. Φαίνεται ακόμη ότι μεταξύ όσων κινητοποιούνται ενάντια στις νέες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ένα σημαντικό -αν όχι το κύριο- κομμάτι είναι ψηφοφόροι της. Και στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου τα πράγματα δεν δείχνουν καλύτερα. Η γενική απεργία στις 22 Ιανουαρίου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό που έχουν προκηρύξει και συμμετέχουν Λέσβος, Χίος και Σάμος θεωρείται ενδεικτική της κατάστασης.
    Η αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδίκασε την επίθεση στον Ν. Μηταράκη στηλιτεύοντας ωστόσο τις παλαιότερες θέσεις της Ν.Δ για το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν πολλοίς αντιμέτωπη με όσα υποστήριζε προεκλογικά. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι επιθέσεις και ο προπηλακισμός κατά του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, για το προσφυγικό, είναι αυτονόητα καταδικαστέες. Δυστυχώς, η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μισαλλοδοξία και τα ψέματα που έσπειρε προεκλογικά για λίγες ψήφους. Τότε δηλαδή που χυδαιολογούσε ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι μετεγκεταστάσεις και η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελούν λύση».
    Ο πολλοστός συναγερμός
    Οι αποδοκιμασίες στη Χίο εναντίον του Νότη Μηταράκη σήμαναν νέο συναγερμό σε Πειραιώς και Μαξίμου. Το φλέγον ερώτημα βέβαια παραμένει ένα: είναι πλέον αργά για την κυβέρνηση (και τη χώρα) να κερδίσει το μέγα στοίχημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού ή παραμένει ανοιχτό. Όπως και να έχει ο χρόνος μετράει αντίστροφα.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ