14.5 C
Athens
11 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Μήνυμα Γεραπετρίτη προς πάσα κατεύθυνση: «Πλήρης συντονισμός με την Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού – Δεν θα δεχθούμε διχοτομικές λύσεις»

    Τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και τον κοινό βηματισμό για την εξεύρεση μιας κοινής βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό με βάση το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισαν σε δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Γεραπετρίτης και Κωνσταντίνος Κόμπος μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που είχαν στη Λευκωσία. στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη.

    O υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του από τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του επισημαίνοντας πως αποτελεί «πρωταρχικό ζήτημα για εμάς το Κυπριακό για το οποίο η Ελλάδα παραμένει διαχρονικά το στήριγμά μας».

    «Κοινό μας όραμα παραμένει η επανένωση της Κύπρου αποκλειστικά με το συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα», υπογράμμισε ο κ. Κόμπος και τόνισε ότι «διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε διχοτομικές λύσεις και άλλες προσεγγίσεις όπως γνωρίζετε σε αυτό το πλαίσιο κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντική την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στο σπάσιμο του αδιεξόδου όσο και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».


    Ο κ. Γεραπετρίτης στην αρχή των δηλώσεων του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του νεαρού Εύελπι, ο οποίος έχασε τη ζωή του πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Ελλάδα. Επίσης, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρέθηκε σήμερα στη Μεγαλόνησο στην πρώτη του επίσκεψη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του υπουργού Εξωτερικών και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο είχα μία διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο, πρωτίστως βεβαίως για το ζήτημα των τελευταίων εξελίξεων στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», «μία λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός του πλαισίου που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ο κυπριακός λαός, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, να απαλλαγούν από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων και προσέθεσε πως η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική και να δώσει στην επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της. Όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης υπάρχει «πλήρης συντονισμός με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και πως αποτελεί την σταθερή πυξίδα για την Ελλάδα και θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας». Ξεκαθαρίζουμε προς όλες τις κατευθυνσεις ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε τετελεσμένα επί του εδάφους, τόνισε με έμφαση ο Έλληνας υπουργός.


    Τέλος, υπογράμμισε ότι με τη σημερινή του επίσκψη στη Μεγαλόνησο διαμηνύει ότι «η Ελλάδα στηρίζει με συνέπεια την Κύπρο στην επανεκκίνηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού για την ανάληψη ενεργότερου ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βάση των προτάσεων του προέδρου Χριστοδουλίδη.

    Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν εμβαθύνει με παραδειγματικό τρόπο στη διμερή ενεργειακή συνεργασία, δίνοντας έμφαση στην πράσινη μετάβαση, αλλά και σε άλλα ζητήματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος όπως είναι η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού καθώς επίσης και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όσον αφορά στις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι επιδιώκουμε σταθερά την εδραίωση ενός περιφερειακού πλαισίου ασφαλείας μέσω του διαλόγου και συνεργασίας όλων των πλευρών, πάντα όμως υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται σεβαστές οι αρχές και οι αξίες του χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου υποστηρίζουν την τριήμερη συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στο μηχανισμό τρία + 1 αξιολογούμε το σχήμα αυτό ως ουσιαστικό εργαλείο προώθησης συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας ομοίως επενδύουμε στο σημαντικότερη μέρες σχήμα συνεργασίας με την Αίγυπτο και αντίστοιχα με το Λίβανο την Ιορδανία και την Παλαιστίνη».

    Αναφορικά με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει το τρέχον θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί και να διαμορφώσει τις συνθήκες για διάλογο βασισμένο στο Δίκαιο της θάλασσας με στόχο τη διευθέτηση της διαφοράς μας περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ζητουμένο είναι η στάση της Τουρκίας και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει το μονοπάτι της επαναπροσέγγισης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Ελλάδα θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές και στις εθνικές της προτεραιότητες, είπε ο κ. Γεραπετρίτης.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ