Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου η παράδοση-παραλαβή καθηκόντων από τον πρώην υπουργό Νότη Μηταράκη στον νέο υπουργό Δανιήλ Εσδρά, που αναλαμβάνει καθήκοντα στο πλαίσιο σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης. Αναφερόμενος στον νέο υπουργό, ο κ. Μηταράκης μίλησε για έναν έμπειρο γνώστη του Μεταναστευτικού με λαμπρή καριέρα στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και του ευχήθηκε από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του.
Επιπλέον ο κ. Μηταράκης κατά την υποδοχή του κ. Εσδρά, είπε ότι ο νέος υπουργός παραλαμβάνει σήμερα ένα σύγχρονο και οργανωμένο υπουργείο με άξια στελέχη, αποτελεσματική δομή και πρωτοποριακή τεχνολογία.
«Το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας εφαρμόσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», τόνισε ο κ. Μηταράκης και αναφέρθηκε και στους στόχους του υπουργείου που τέθηκαν από την αρχή, δηλαδή «πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».
“Τα αποτελέσματα είναι εμφανή και μετρήσιμα”, τόνισε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και σημείωσε: «Πετύχαμε να μειώσουμε τις παράνομες αφίξεις στη χώρα μας, έχοντας τα τελευταία δύο χρόνια, τις χαμηλότερες της δεκαετίας. Πλέον η Ελλάδα δεν αποτελεί πύλη εισόδου, αφού μόλις το 5% των αφίξεων της Ε.Ε. περνούν από τη χώρα μας όταν το 2015 αποτελούσαμε το 75%».
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι τέθηκε ως προτεραιότητα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής και φιλοξενίας, με την δημιουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, καθώς και ασφάλεια σε ωφελούμενους, το προσωπικό μας και τις τοπικές κοινωνίες.
«Ανακτήσαμε τον έλεγχο των δομών από τις ΜΚΟ, τοποθετήσαμε προσωπικό του Υπουργείου, αποδεσμεύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μειώσαμε τις δομές, από 121 σε 33, τους διαμένοντες από 92 σε 11 χιλιάδες, στα νησιά από 45 χιλιάδες σε 4», είπε ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης και προσέθεσε ότι για να επιτευχθούν αυτά, χρειάστηκε ένας ισχυρός Οργανισμός ώστε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
«Ενισχύσαμε ταχύτατα, από την πρώτη μέρα, το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου. Διασφαλίσαμε πάνω από 800 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ. Δημιουργήσαμε οργανωτική δομή, αποκτήσαμε νέο ΠΔ. Συγκεντρώσαμε όλες τις κεντρικές υπηρεσίες στο κτίριο Κεράνη που για χρόνια έμενε ανεκμετάλλευτο από το Ελληνικό Δημόσιο.
Αντιμετωπίσαμε τον όγκο των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου. Δόθηκε έμφαση στην τεχνολογία και το νέο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης αιτημάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μείωση εκκρεμοτήτων από 202.000 το 2019 σε κάτω από 20.000 σήμερα. Προστατεύσαμε τα ασυνόδευτα ανήλικα, καταργήσαμε την απαράδεκτη κράτηση σε αστυνομικά τμήματα. Συνεργαστήκαμε όμως και στηρίξαμε εμπράκτως τις τοπικές κοινωνίες. Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα/δράσεις. 65 εκατ. μέσω του Ταμείου και 47 εκατ. για αποζημιώσεις & Δημοτικά Τέλη» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Ο ίδιος μίλησε ακόμα και για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε ότι ένας χώρος που δυσφήμιζε τη χώρα μας, πλέον έχει παραδοθεί στην τοπική κοινωνία για να γίνει χώρος πολιτισμού και παιδείας.
«Διεθνοποιήσαμε το ζήτημα της μετανάστευσης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα ίδρυσε τον Μάρτιο του 2021 την πρωτοβουλία MED-5 μαζί με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ισπανία, ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη, στην κεντρική και ανατολική δίοδο της Μεσογείου, που επωμίζονται το μέγιστο βάρος όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα ίδρυσε την πρωτοβουλία του Βίλνιους, μαζί με την Αυστρία, την Πολωνία και τη Λιθουανία τον Ιανουάριο του 2022», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης και επισήμανε ότι η χώρα μας είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης, που διεξάγεται με κανόνες και που δεν ορίζεται από κυκλώματα λαθροδιακινητών.
Ολοκληρώνοντας την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ευχαρίστησε και όλη την ηγεσία του υπουργείου, με πρώτη την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, τους γ.γ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και Μάνο Λογοθέτη, τους ειδικούς γραμματείς Βαγγέλη Κωσταντίνου και Ηρακλή Μοσκώφ, την υπηρεσιακή γραμματέα Ράνια Σταυροπούλου, καθώς και τους διατελέσαντες: τον τέως αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο, την τέως ειδική γραμματέα, Ειρήνη Αγαπηδάκη, την τέως υπηρεσιακή γραμματέα, Φωτεινή Κουλούρη.
Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, ο κ. Εσδράς ανέφερε ότι πρέπει κανείς να δει διαφορετικά τη μετανάστευση, γιατί δεν είναι πρόβλημα αλλά μια πραγματικότητα που χρειάζεται διαχείριση και μίλησε για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών τους οποίους χαρακτήρισε έμπορους ψυχών. «Ο μέσος άνθρωπος που χρειαζόταν να μετακινηθεί είτε γιατί γινόταν πόλεμος στη χώρα του, είτε γιατί γίνονταν φυσικές καταστροφές, είτε γιατί δεν είχε να φάει, δεν μπορούσε να ζήσει στη χώρα που ζούσε και για διάφορους λόγους, έπρεπε να φύγει, δεν είχε δυνατότητα άλλη παρά να αποταθεί σε αυτά τα κυκλώματα» είπε ο νέος υπουργός.
Μάλιστα ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η συνεννόηση μεταξύ των χωρών αποστολής και των χωρών υποδοχής, γιατί θέλουν διαφορετικά πράγματα. «Αν όμως καθίσουν κάτω και τα βρουν θα δουν ότι όλοι έχουν ένα κοινό συμφέρον.
Οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, νόμιμα και να προσφέρουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται. Αυτός ήταν ένας από τους σκοπούς της προηγούμενης διοίκησης και από ό,τι κατάλαβα είχε μια επιτυχή κατάληξη. Θέλω πραγματικά να βοηθήσω πάρα πολύ, είμαι διατεθειμένος να μην φανεί ότι σταμάτησε αυτό το Υπουργείο να λειτουργεί ούτε για μια μέρα, γι΄ αυτό ήρθα, έχω σκοπό να πάω σε όλες τις δομές σε όλη τη χώρα για να δουν οι άνθρωποι που ζουν εκεί ότι εμείς είμαστε εδώ και τους στηρίζουμε», κατέληξε ο κ. Εσδράς.