18.9 C
Athens
14 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    Μόσιαλος: «Η Όμικρον πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα – Μικρότερη η λοίμωξη που προκαλεί»


    Σε άρθρο του ο Ηλίας Μόσιαλος παρουσίασε όλα τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της μετάλλαξη Όμικρον και τη σοβαρότητά της, όσον αφορά τα επίπεδα λοίμωξης που προκαλεί.
    Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, παραδέχτηκε μεν πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα για να αξιολογηθεί η «βαρύτητα» της μετάλλαξης Omicron, ωστόσο παρουσίασε κάποια «φρέσκα» εργαστηριακά στοιχεία, προερχόμενα από Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με αυτά, η Omicron «πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η Omicron μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων». Την ίδια στιγμή, ωστόσο «τα αποτελέσματα όμως, έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η Όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Αυτό, εάν ισχύει, θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου».
    Δεν γνωρίζουμε την σοβαρότητα της Όμικρον
    Αναλυτικά, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:
    «Γνωρίζουμε πλέον ότι η Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλεί. Είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα. Το σημαντικό όμως είναι, αν προκαλεί περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις.
    Για να το γνωρίζουμε αυτό χρειάζεται να συγκρίνουμε την επίπτωση της Όμικρον σε ανεμβολιαστους σε σύγκριση με την Δέλτα σε ανεμβολίαστους. Και αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα.
    Έχουμε, όμως, νέα εργαστηριακά στοιχεία για την Όμικρον. Μια σημερινή ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το πώς η Όμικρον μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο.
    Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς μολύνει η Όμικρον τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό μοντέλο για την καλλιέργεια του ιού, ιστό από ανθρώπινους πνεύμονες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η Όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η Όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.
    Τα αποτελέσματα όμως, έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η Όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Αυτό, εάν ισχύει, θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου.
    Που ελπίζουμε βέβαια να επιβεβαιωθεί και κλινικά και επιδημιολογικά. Σε αυτή τη μελέτη να προσθέσω κάτι που μου είχε προκαλέσει ενδιαφέρον. Αφορά μια δήλωση ήδη από τις 2 Δεκεμβρίου, από το εθνικό εργαστήριο ιολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer του Ισραήλ. Η διευθύντρια του εργαστηρίου, καθηγήτρια Ella Mendelson, είχε αναφέρει πως προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν τον ιό που προέρχεται από τα κλινικά δείγματα, ώστε να αναπαραχθεί σε κυτταροκαλλιέργειες και καθυστερούσαν. «Προς το παρόν, ακόμα περιμένουμε… η Όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα στις καλλιέργειες, και θυμίζει την βρετανική [άλφα] παραλλαγή, η οποία επίσης πολλαπλασιαζόταν πιο αργά στα κύτταρα», είχε πει τότε.
    Όμως, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Η σοβαρότητα της νόσου σε κάποιον που θα κολλήσει τον ιό, δεν καθορίζεται μόνο από την αναπαραγωγή του ιού, αλλά και από την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπου που κόλλησε. Όπως έχουμε δει, στα πολύ σοβαρά περιστατικά, μπορεί να οδηγήσει στη γνωστή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, την καταιγίδα κυτοκινών. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια αλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.
    Επομένως, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας, δεν έχει εξαλειφθεί.
    Και βέβαια, να υπογραμμίσω πως χρειάζεται εγρήγορση ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί με την Όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι από Δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της Όμικρον, τόσο καλύτερο για όλους μας».
    Πολλαπλασιάζεται ταχέως το αποτύπωμα της Omicron στην Ευρώπη – Θα επικρατήσει ως τα μέσα Γενάρη
    Με ταχύ ρυθμό πολλαπλασιάζεται το αποτύπωμα της Omicron στην Ευρώπη, σε τέτοιο βαθμό που οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος στην ήπειρο ως τα μέσα Γενάρη. Σε αυτή την προειδοποίηση, προχώρησε νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας παρά ταύτα ότι υπάρχουν αρκετά εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, μια ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της οποίας οι 27 θα ασχοληθούν με την εξέλιξη της πανδημίας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι δεδομένης της εξέλιξης των κρουσμάτων η νέα αυτή παραλλαγή θα επικρατήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.
    Λίγο αργότερα, η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν χαρακτήρισε «επείγουσα» την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την Omicron, ξεκαθαρίζοντας πως δεν αρκούν μονάχα οι εμβολιασμοί για να περιοριστεί η εξάπλωσή της. «Στην τρέχουσα συγκυρία, ο εμβολιασμός από μόνος του δεν θα μας επιτρέψει να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron, καθώς δεν αρκεί ο χρόνος για να καλυφθούν τα εμβολιαστικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν», δήλωσε η Αμόν. Παράλληλα, το ECDC αύξησε την αξιολόγηση κινδύνου για τον αντίκτυπο της Omicron στη δημόσια υγεία, από «υψηλό προς πολύ υψηλό» σε «πολύ υψηλό».
    Στο μεταξύ, Βρετανία και Δανία αποτελούν τις χώρες της Ευρώπης στις οποίες επελαύνει η Omicron. Στη Βρετανία, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 10.000 κρούσματα και τουλάχιστον δέκα άνθρωποι νοσηλεύτηκαν. Ένας ασθενής απεβίωσε αφού προσβλήθηκε από την παραλλαγή αυτή, που αναμένεται ότι θα γίνει η επικρατούσα στο Λονδίνο. Στη Δανία, τα συνολικά κρούσματα της Omicron άγγιξαν την Τρίτη τις 5.000. Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, η παραλλαγή Omicron είχε αναφερθεί σε 77 χώρες και έχει «πιθανώς» εξαπλωθεί στα περισσότερα έθνη, με ρυθμό «ταχύτερο από κάθε προηγούμενη μετάλλαξη».
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Αποκάλυψη βόμβα για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο: Παντρεύτηκε κρυφά πριν 1,5 μήνα! (βίντεο)
    Σοκ στο Βόλο: 46χρονος επιτέθηκε με πέτρες και καδρόνια στα πεθερικά του
    Θεσσαλονίκη: 19 βόμβες μολότοφ βρέθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (εικόνες)
    Απόρριψη της προσφυγής του αρνητή δικηγόρου που ζητεί να μη δικαστεί προτείνει ο εισαγγελέας
    Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ