13.7 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ναυάγιο στην Πύλο: Σβήνουν οι ελπίδες στη θάλασσα – Διεθνείς έρευνες για το κύκλωμα δουλεμπορίας

    Εκμηδενίζονται οι πιθανότητες, καθόσον περνά ο χρόνος, για την ανεύρεση επιζώντων στο σημείο που έγινε το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

    Πρακτικά αναμένεται η τυπική λήξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια ζώνη όπου βυθίστηκε το μοιραίο δουλεμπορικό σκάφος.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ηλίας Σιακαντάρης, «περιμένουμε τις εισηγήσεις του Λιμενικού, των ανθρώπων που γνωρίζουν τις πιθανότητες και τις δυνατότητες να βρεθούν επιζώντες, περισσότεροι ναυαγοί. Θα τους ακούσουμε. Ακούσατε, όμως, τον Εκπρόσωπο του Λιμενικού, που σας είπε ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν το εξετάζουν αυτό. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μπορεί το Λιμενικό να συνεχίσει μέχρις ότου θεωρήσει και εισηγηθεί ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι έρευνες».


    Υπενθυμίζεται πως από το ναυάγιο του υπερφορτωμένου με περισσότερους από 700 μετανάστες αλιευτικού πλοίου το οποίο ανετράπη και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου το πρωί της Τετάρτης 14/6, υπό την εποπτεία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανασύρθηκαν 78 σοροί, ενώ από τη θάλασσα περισυνελέγησαν και διασώθηκαν 104 άτομα.

    Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο πολύνεκρο θαλάσσιο δυστύχημα, εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία καταλογισμού ποινικών ευθυνών, κατ’ αρχάς εις βάρος ατόμων που συνόδευαν τους άτυχους μετανάστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε 9 άνδρες εκ των διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.


    Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 9 Αιγύπτιοι συλληφθέντες Αιγύπτιοι αφορούν στην παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014, καθώς επίσης και παράβαση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

    Στους 9 φερόμενους σαν διακινητές και δουλεμπόρους οι έρευνες κατέληξαν κυρίως μέσω των καταθέσεων τις οποίες έλαβαν οι αρμόδιοι ανακριτές από τους επιζώντες. Το protothema.gr έφερε στη δημοσιότητα απόσπασμα μιας τέτοιας κατάθεσης, στην οποίαν αποτυπώνονται οι απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες διέσχιζαν τη Μεσόγειο 700 και πλέον άνθρωποι.

    Ομολόγησε ο ένας διακινητής για το ναυάγιο

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ένας εκ των 9 φερόμενων ως διακινητών και δουλεμπόρων έχει ήδη ομολογήσει, παραδεχόμενος τη συμμετοχή στην παράνομη και εγκληματική επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και ως εκ τούτου την συνενοχή του.

    Το ίδιο άτομο φέρεται να έχει αποκαλύψει στις ελληνικές αρχές περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από την υπόθεση. Εν αντιθέσει με αυτόν, οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του εμμένουν στην εξ αρχής θέση τους ότι δεν ανήκουν σε κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων.

    Καθώς οι ελληνικές αρχές διερευνούν, με τη βοήθεια πλέον και της Europol, τον μηχανισμό δράσης των διακινητών και το διεθνές δίκτυο «εμπορίας ελπίδας», 8 από τους συλληφθέντες Αιγύπτιοι προβλέπεται να παραμείνουν στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας έως τη Δευτέρα. Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Σε όλους έχει δοθεί προθεσμία ως τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, όταν και θα απολογηθούν.

    Σε ό,τι αφορά τους διασωθέντες, μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα. Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μέσω της ειδικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών έχει αναλάβει την προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων του ναυαγίου.

    Η εν λόγω ομάδα έχει εγκατασταθεί στο κτήριο «Κεράνης» του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (Λεωφόρος Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας), ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο για τη συλλογή πληροφοριών. Το τηλέφωνο και τo email επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα είναι τo 2131386000 και το [email protected], αντίστοιχα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν από το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 κατά τις ώρες 09.00 έως 19.00 σε καθημερινή βάση, στα αγγλικά, αραβικά, παστό και ουρντού.

    Η ελληνική ομάδα DVI, έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων από το ναυάγιο, σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    Στο κτήριο Κεράνης, επίσης, θα γίνεται η υποδοχή των συγγενών των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ