17.6 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Novartis: Οι καταθέσεις που δείχνουν Παπαγγελόπουλο


    Σε κρίσιμη καμπή έχουν εισέλθει πλέον οι παράλληλες έρευνες που διεξάγονται σε Βουλή και Άρειο Πάγο για την Novartis και ειδικότερα για τυχόν παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλου, στο έργο της εισαγγελίας Διαφθοράς που διερευνά τη δικογραφία για την φαρμακοβιομηχανία αλλά και τους δικονομικούς χειρισμούς της εισαγγελίας στο πλαίσιο της έρευνάς της για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
    Τέσσερις συνολικά καταθέσεις που δόθηκαν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής από εισαγγελείς … δείχνουν τον κ. Παπαγγελόπουλο ως το πρόσωπο που ασκούσε πιέσεις στους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης ώστε η υπόθεση της Novartis, αλλά και άλλες σημαντικές δικογραφίες, να κινηθούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
    Τις καταθέσεις – «φωτιά» έχουν δώσει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παν. Αθανασίου αλλά και η συνάδελφός τους, που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί Γεωργία Τατσάτανη.
    Κοινός παρανομαστής των καταθέσεων αυτών, που πολλοί εκτιμούν πως είναι αρκετές για να στοιχειοθετήσουν την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι οι περιγραφές των εισαγγελέων – μαρτύρων για ένα ζοφερό παρασκήνιο πιέσεων και διωγμών που υπέστησαν από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης. Σκοπός, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις τους, ήταν κάποιες δικογραφίες να καθυστερήσουν και άλλες να «τρέξουν» γρήγορα ακόμη και άνευ στοιχείων. Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει αντικρούσει τις καταθέσεις αυτές κάνοντας λόγο για ψέματα, για ανυπαρξία στοιχείων σε βάρος του αλλά και για πολιτική του δίωξη.
    Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα πρόσωπα από το χώρο της Δικαιοσύνης έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να καταθέσουν ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για παρασκηνιακές παρεμβάσεις στο έργο τους. Είναι, πάντως, προς το παρόν άγνωστο αν αυτά τα πρόσωπα θα κληθούν να καταθέσουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή και αν όσα έχουν να πουν σχετίζονται με την υπόθεση της Novartis ή με άλλες υποθέσεις.
    Και ενώ η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής προχωράει με ταχείς ρυθμούς, στο πλαίσιο της παράλληλης έρευνα που διενεργείται στον Άρειο Πάγο από τον αντεισαγγελέα του Ευ. Ζαχαρη φαίνεται πως ανοίγει ένας νέος κύκλος κλήτευσης προσώπων μετά τα όσα κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Αγγελής.
    Πρόκειται για τη συμπληρωματική κατάθεση που είχε δώσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την περασμένη εβδομάδα στον κ. Ζαχαρή. Σε αυτή ο κ. Αγγελής φέρεται να έκανε λόγο για ύπαρξη σχεδίου ώστε προεκλογικά να προφυλακιστούν οι Αντώνης Σαμαράς, Ανδρέας Λοβέρδος και Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής φέρεται να κατέθεσε πως όσα γνωρίζει για το σχέδιο προφυλάκισης των τριών πολιτικών, προκύπτουν από συζητήσεις που είχε ο ίδιος με την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αλλά και την τότε Γενική Επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου.
    Ήδη, χθες, Παρασκευή μετά την κατάθεση Αγγελή στον Άρειο Πάγο βρέθηκε, εκ νέου, η κυρία Παπασπύρου. Κλήθηκε για κατάθεση και στο πλαίσιο αυτής φέρεται να διέψευσε τον κ. Αγγελή υποστηρίζοντας ότι η ίδια δεν γνώριζε τίποτα για σχέδιο προφυλάκισης των τριών πολιτικών αλλά και πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να υπάρχει, αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα της έρευνας, δηλαδή από τη αρχειοθέτηση της δικογραφίας για Novartis κατά το μέρος που αφορούσε στον Αντ. Σαμαρά.
    Ακόμη η κυρία Παπασπύρου φέρεται να χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του κ. Αγγελή «ψέματα» και να του αντιγύρισε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως αν υπήρχε σχέδιο προφυλάκισης των τριών πολιτικών ο κ. Αγγελής ως επόπτης, τότε, των εισαγγελέων Διαφθοράς, έπρεπε να το είχε καταγγείλει. Μετά τη συμπληρωματική κατάθεση πάντως του κ. Αγγελή δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να κληθεί για κατάθεση στον Άρειο Πάγο και η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ