10.7 C
Athens
8.7 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος στην ημερίδα της ΣΣΕ για τον Θουκυδίδη – «Ο Πελοποννησιακός πόλεμος θεμελιώδες εγχειρίδιο διεθνών σχέσεων» (εικόνες & βίντεο)

    Την Παρασκευή 01 Δεκεμβρίου 2023, ο Α/ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε το παρών σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) με θέμα «Αναγνώσεις Θουκυδίδη».

    Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας κήρυξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ ως κεντρικός ομιλητής παρέστη ο Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ρεγκάκος. Στο πλαίσιο της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε και ο Διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος.

    Την Ημερίδα παρακολούθησαν με φυσική παρουσία Αξιωματικοί από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου(ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, καθώς και σπουδαστές από την ΣΣΕ, την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και την Σχολή Ικάρων (ΣΙ), και διαδικτυακά Αξιωματικοί από τις έδρες της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ, του Γ΄ και Δ΄ ΣΣ, όπως και εκπαιδευόμενοι Αξιωματικοί από την Σχολή Πολέμου Στρατού Ξηράς (ΣΠΣΞ), και από τις Σχολές Εφαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων.


    sse thoykydidis

    Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης:


    • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ.κ. Αντώνιος.
    • Ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.
    • Ο Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Ανδρέας Κορωνάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη και ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραμεσίνης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.
    • Ο Διοικητής της ΣΝΔ Υποναύαρχος Χρήστος Σασιάκος ΠΝ.
    • Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Επίτιμος Διδάκτωρ ΣΣΕ Στρατηγός ε.α Δημήτριος Σκαρβέλης.
    • Διατελέσαντες Διοικητές της ΣΣΕ.
    • Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.
    • Ακαδημαϊκές αρχές, Καθηγητές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και της ΣΣΕ, καθώς και μέλη της Ακαδημίας Αθηνών.

    Σκοπός της Ημερίδας ήταν η διεύρυνση του γνωστικού πεδίου των συμμετεχόντων στο έργο του Θουκυδίδη, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην επαγγελματική κατάρτιση και στις γνώσεις τους στην στρατιωτική επιστήμη, καθώς και στην κατανόηση των σύγχρονων πολεμικών συρράξεων και θεμάτων διεθνών σχέσεων και ηγεσίας.

    ekdilwsi thoykydidis

    Ως εισηγητές στην Ημερίδα παραβρέθηκαν:

    • Ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γρίβας με αντικείμενο «Η Ελλάδα και η Τουρκία σε μια Θουκυδίδεια παγίδα».
    • Ο Καθηγητής Ιωάννης Ραγιές με αντικείμενο «Η παγίδα του Θουκυδίδη ως ο αγώνας φόβου ανάμεσα σε μια Ηγεμονεύουσα Δύναμη (Established/Ruling Power) και μια Ανερχόμενη Υπερδύναμη (Rising Power): Αναζητώντας την πραγματική διάσταση της θεωρίας στις σύγχρονες Ελληνο -Τουρκικές σχέσεις».
    • Ο Δρ. Χρήστος Ζιώγας με αντικείμενο «Η μεθοδολογική παρακαταθήκη του Θουκυδίδη στις Διεθνείς Σχέσεις. Πριν και πέραν του αναλυτικού εκλεκτικισμού».
    • Ο Διοικητής της ΣΣΕ με αντικείμενο «Η εξέλιξη της τακτικής στον Θουκυδίδη».
    • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Δημήτριος Πανομήτρος με αντικείμενο «Όψεις της ηγεσίας στον Θουκυδίδη».
    • Η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Σύλβια Κατούντα με αντικείμενο «Υψηλή στρατηγική και στρατιωτικά δόγματα στο έργο του Θουκυδίδη».
    • Η Λέκτορας της ΣΣΕ κ. Χριστίνα – Παναγιώτα Μανωλέα με αντικείμενο «Ο Περικλής ως ηγέτης στο έργο του Θουκυδίδη: μια σύγχρονη ανάγνωση».
    • Το μέλος του Ειδικού Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) της ΣΣΕ κ. Μάριος Κυριακίδης με αντικείμενο «Θουκυδίδης και Πολιτεία, Τέρψη και Θρησκεία».
    • Η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Βαρβάρα Σπίνουλα με αντικείμενο «Εθνική Εφημερίς: Αναζητώντας τον Θουκυδίδη στις δημοσιευμένες ομιλίες του Γεωργίου Τερτσέτη προς τους Ευέλπιδες του 1832».

    Τι είπε ο Φλώρος

    Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία διοργάνωσης της Ημερίδας, ως συνέχεια των κατευθύνσεών του για την εις βάθος μελέτη του έργου του σπουδαίου ιστορικού και θεμελιωτή του ιστορικού ρεαλισμού.

    Αναφέρθηκε εκτενώς στο πολυσχιδές έργο του Θουκυδίδη, τονίζοντας την σπουδαία συμβολή του στα πεδία της ιστορικής και πολιτικής επιστήμης, σταχυολογώντας παράλληλα τις σημαντικότερες πτυχές του, οι οποίες όπως επισήμανε παραμένουν επίκαιρες και διαχρονικές, βρίσκοντας εφαρμογή σε κάθε σύγχρονη σύρραξη, διένεξη ή διαμάχη.

    thoykydidis ekdilwsi

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο μνημειώδες έργο του Θουκυδίδη, τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, το οποίο και χαρακτήρισε ως το πρώτο και θεμελιώδες εγχειρίδιο διεθνών σχέσεων, μέσω του οποίου αναλύονται πραγματικά γεγονότα, απαλλαγμένα από κάθε είδους ηθικής, ουμανιστικής και ιδεαλιστικής προσέγγισης, αποτυπωμένα με απλή και έγκυρη τεκμηρίωση.

    Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της ενδελεχούς μελέτης του Θουκυδίδη ως προς την διαμόρφωση της επιστημονικής αντίληψης των νέων Αξιωματικών τόσο στις διεθνείς σχέσεις όσο και στην υψηλή στρατηγική, γεγονός που αποτελεί εχέγγυο κατανόησης του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού γίγνεσθαι για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος.

    Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ημερίδα θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την εις βάθος μελέτη του μεγάλου ιστορικού στις Στρατιωτικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ