23.6 C
Athens
22.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Ο Χαρδαλιάς κήρυξε την ημερίδα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις»


    Την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα «Δύο Χρόνια Πανδημίας COVID-19: Προκλήσεις και Διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», η οποία διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, κήρυξε σήμερα, Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022 ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
    Στην Ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Υγείας, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, o Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμοξιωλογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σωτήριος Τσιόδρας και ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Σύψας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19 του Υπουργείου Υγείας.
    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ασημίνα Γκάγκα, η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας κ. Ζωή Ράπτη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, o Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Αντιστράτηγος Π.Σ. ε.α. κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας.
    Η ομιλία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας
    «Με ιδιαίτερη προφανή χαρά, παρευρίσκομαι σήμερα, στην εξαιρετική ημερίδα που έχει ως θέμα, τις προκλήσεις και τα διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις από τα δύο χρόνια της πανδημίας, μια εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και η οποία είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο επιστημονικού διαλόγου αλλά και πεδίο ανταλλαγής απόψεων, ανταλλαγής απόψεων βέβαια στο πολύ ενδιαφέρον και διαρκώς επίκαιρο αντικείμενο της νόσου του κορωνοϊού.
    Και η χαρά είναι διπλή γιατί είμαι σήμερα εδώ ανάμεσα σε ανθρώπους και προσωπικότητες που ζήσαμε και παλέψαμε μαζί, κάτω από πίεση, δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες, στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων μας, απέναντι σε έναν πραγματικά αόρατο εχθρό.
    Αγαπημένε μου Σωτήρη Τσιόδρα,
    Φίλε Μάριε Θεμιστοκλέους,
    Αδελφέ Βασίλη Παπαγεωργίου,
    Ταξίαρχε Περρή,
    Σμήναρχε Πελέκη,
    Επισμηναγέ Κράββαρη,
    Αντιπτέραρχε Τολούμη,
    Και από αυτό το βήμα, ένα μεγάλο ευχαριστώ! Ήταν τιμή μου η μεταξύ μας συνεργασία για την Πατρίδα, για τους συμπολίτες μας, για μία ολάκερη κοινωνία!
    Η σημερινή συνάντησή μας εδώ φιλοδοξεί, αφενός να καταδείξει τη διαχρονική και αδιάλειπτη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία μέσω της συνδρομής τους στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και αφετέρου να εμπλουτίσει με τα γόνιμα συμπεράσματά της, τη γνώση μας επί των τελευταίων εξελίξεων στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και των ψυχολογικών και κυρίως των κοινωνικών επιπτώσεών της.
    Και αξίζουν συγχαρητήρια στο ΓΕΕΘΑ και σε όλους όσους εργάστηκαν σήμερα για τη σημερινή μας εκδήλωση. Θερμά συγχαρητήρια στη Διεύθυνση, στους συνεργάτες και όλους εκείνους που δουλέψανε για μία τόσο σημαντική, άρτια οργανωμένη Ημερίδα. Και με αυτό το πόρισμα, δεν θα προσπαθήσω να παραθέσω αναλυτικά όλες τις δράσεις και τις ενέργειες στις οποίες πρωτοστάτησαν και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται οι Ένοπλες Δυνάμεις στη μάχη του κορονοϊού, νομίζω η αναφορά του Υπαρχηγού δεν ήταν απλά ενδεικτική, ήταν και καταλυτική για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, μια και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα αναπτυχθεί βέβαια και διεξοδικά και αργότερα στη σημερινή συζήτηση η οποία θα αναδείξει και το εύρος της υγειονομικής συνδρομής στο πλευρό των γιατρών μας, των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Θα επιδιώξω όμως, μια μικρή και σύντομη αναδρομή της κατάστασης που αντιμετωπίσαμε σε παγκόσμιο επίπεδο από την επέλαση της πανδημίας και των δεδομένων που διαμορφώνονται σήμερα, όπου ο νέος κορωνοϊός, αν και εξακολουθεί να είναι αόρατος, δεν είναι πλέον “terra incognita”, όπως όταν πρωτοεμφανίσθηκε στην Ουχάν της Κίνας, τον Νοέμβριο του 2019.
    Αποτελεί αδιαμφισβήτητο ιστορικό δεδομένο ότι, η ανθρωπότητα στο διάβα των αιώνων, ήρθε πολλές φορές αντιμέτωπη με μεταδοτικές ασθένειες, με νόσους που μετεξελίχθηκαν δυνητικά σε θανατηφόρες επιδημίες ή πανδημίες, εξολοθρεύοντας μεγάλους πληθυσμούς και αλλάζοντας δραστικά τον ρου της ιστορίας του ανθρώπινου είδους.
    Ο λοιμός της Αθήνας, η λέπρα, η βουβωνική πανώλη, η χολέρα, η φυματίωση, η ελονοσία, η ισπανική γρίπη, είναι ορισμένες μόνο από τις σοβαρές λοιμώξεις με τις οποίες ο άνθρωπος αναμετρήθηκε κατά τη διάρκεια της ιστορικής του διαδρομής. Ασθένειες, που λόγω της απουσίας επαρκών ιατρικών γνώσεων, έλλειψη παιδείας και κυρίως λόγω θρησκευτικών δεισιδαιμονιών, αντιμετωπίζονταν κατά βάση παθητικά, με στωικότητα, ακόμη και ως θεόσταλτες τιμωρίες, χωρίς οι κοινωνίες να δύνανται να προβούν αποτελεσματικά στη έγκαιρη πρόληψη ή τη θεραπεία τους.
    Με παρακαταθήκη την εμπειρία όλων των παραπάνω ασθενειών, η ανθρωπότητα εκλήθη να αντιμετωπίσει την τρέχουσα πανδημία COVID-19, με πολύ περισσότερα επιστημονικά αλλά και τεχνολογικά εφόδια. Σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση, η παγκόσμια ιατρική και ερευνητική κοινότητα, πήρε άμεσα θέση απέναντι στον ανορθολογισμό, απέναντι στον φόβο, κατάφερε να επιτύχει ταχύτατα μια αξιόπιστη μοριακή και ανοσολογική ταυτοποίηση του ιού, πραγματοποίησε εμπεριστατωμένη περιγραφή των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου, κατανόησε την παθοφυσιολογία της λοίμωξης, αναγνώρισε τους ενδεικνυόμενους θεραπευτικούς στόχους και ανέπτυξε τελικά σε χρόνο ρεκόρ και με ασφάλεια κατάλληλα εμβόλια, αλλά και αποτελεσματικά αντιϊκά φάρμακα.
    Μέχρι να συμβούν όλα τα παραπάνω και προκειμένου οι κρατικές υγειονομικές αρχές να κερδίσουν χρόνο απέναντι στο άγνωστο της νέας λοίμωξης, εφαρμόσθηκαν σε διεθνές επίπεδο πρωτόγνωρα υγειονομικά πρωτόκολλα πρόληψης και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
    Δυστυχώς όμως, παράλληλα με τη λοιμώδη νόσο, παρατηρήθηκε μια παγκόσμια επιδημία παραπληροφόρησης, συνωμοσιολογίας και “fake news”, αναφορικά με τη σοβαρότητα ή τη θνησιμότητα της ασθένειας, την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας ή ακόμα και την ασφάλεια των παραγόμενων εμβολίων.
    Το φαινόμενο φάνηκε να λαμβάνει από την αρχή, ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας, καθώς το επίπεδο επιστημονικής κατανόησης, διαπιστώθηκε γρήγορα ότι ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο για Ευρωπαϊκή χώρα. Βιώσαμε έτσι όλοι, από τη μία την αγωνιώδη προσπάθεια των υγειονομικών αρχών να προσπαθούν να επιβάλλουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και από την άλλη την άρνηση μεγάλου μέρους του κοινωνικού συνόλου να αντιληφθεί τον τρόπο λειτουργίας του ιού, τη μεταδοτικότητα της νόσου, τη δράση των αντισωμάτων και της ανοσίας και εν τέλει τη σημασία του εμβολιασμού για τη δημόσια υγεία.
    Συνέπεια της χαμηλής κατανόησης της επιστημονικής μεθόδου, είναι πολλοί άνθρωποι να παραμείνουν και να παραμένουν ακόμη και σήμερα δύσπιστοι και να θεωρούν εσφαλμένα ότι η επιστήμη προβάλλει ισχύ που την καθιστά επικίνδυνη ή ακόμη ότι η εξάρτηση του ανθρώπου από αυτή θα πρέπει να περιορισθεί.
    Με τέτοιο υπόβαθρο απαξίωσης και καχυποψίας, το κοινό συγχέεται από ανυπόστατες γνώμες και παρασύρεται από θεωρίες συνομωσίας, οδηγούμενο τελικά σε λάθος επιλογές που έχουν δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στη κατάσταση της υγείας του.
    Κυρίες και Κύριοι,
    Συμπληρώνοντας πλέον δύο χρόνια από την εμφάνιση του κορονοϊού, έχει γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες, ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν και παραμένει ένας μαραθώνιος.
    Όσοι προσπάθησαν στο παρελθόν να αξιολογήσουν την εξέλιξη της νόσου με φωτογραφικά στιγμιότυπα, οδηγήθηκαν αργά ή γρήγορα σε εσφαλμένα συμπεράσματα, αφού έχασαν τη μεγάλη εικόνα και τους συνολικούς δείκτες που διαμορφώνονταν αθροιστικά από την πάροδο του χρόνου και την επέλαση της νόσου ανά τον κόσμο.
    Σήμερα, παρά τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει για τον ιό σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο, αυτός συνεχίζει να μας εκπλήσσει με την ανθεκτικότητά του, μεταλλασσόμενος διαρκώς στον επίλογό του, πράγμα που μας επιβάλλει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση και να προσαρμόζουμε εγκαίρως τις αμυντικές μας τακτικές, μέχρι τη στιγμή που ο εμβολιασμός θα μας επιτρέψει να απαλλαγούμε, άπαξ διαπαντός, από τον κίνδυνο της βαριάς νόσησης και του πιθανού θανάτου.
    Η πρόσφατη επικράτηση της σαφώς ηπιότερης μετάλλαξης «ΟΜΙΚΡΟΝ», η οποία οδηγεί αργά αλλά σταθερά σε σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, καθιστά όλους μας συγκρατημένα αισιόδοξους, καθόσον θεωρείται περισσότερο πιθανό από ποτέ να αποτελέσει την «τελευταία ίσως πράξη» της πανδημίας, προσφέροντας ένα στρώμα ανοσίας στον πληθυσμό και φέρνοντάς μας πιο κοντά σε ένα ενδημικό στάδιο, όπου η σχέση μας με τον ιό θα είναι απλούστερη, λιγότερο επικίνδυνη και ζήτημα ρουτίνας, ενώ οι μολύνσεις θα είναι πλέον συγκρίσιμες με κοινές εποχιακές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
    Ευχή όλων μας, είναι σύντομα να βάλουμε ένα τέλος στο κεφάλαιο της πανδημίας του κορονοϊού, μιας πραγματικά σοβαρής κρίσης που επαναπροσδιόρισε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα ζητήματα ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο και να γράψουμε επιτέλους τις πρώτες γραμμές ενός νέου κεφαλαίου ευημερίας και προόδου για την παγκόσμια κοινότητα.
    Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
    Με νωπά ακόμη τα βιώματά μου από τον αγώνα ενάντια της πανδημίας, μέσω της ενάσκησης των προηγούμενων καθηκόντων μου ως Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω και να επισημάνω ότι η μάχη ενάντια στον κορονοϊό, υπήρξε μια τεράστια δοκιμασία, αλλά και ένα πολύτιμο μάθημα ευθύνης για όλους μας, αφού αποτέλεσε μια αντιπαράθεση όχι μόνο με έναν αόρατο εχθρό αλλά πάνω από όλα μια καθημερινή αγωνιώδη αναμέτρηση με τις ίδιες μας τις δυνάμεις.
    Η Πολιτική Προστασία μέσα σε αυτή τη δοκιμασία, έκανε άλματα προόδου δεκαετιών, μπήκε στον επιταχυντή όπως σωστά, εύστοχα σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κατορθώνοντας με την επιμονή και την αυταπάρνηση όλων των στελεχών της, να αναδειχθεί ως ο θεσμός που πάντοτε όφειλε να είναι για τη χώρα, μια πραγματική «ασπίδα προστασίας» για κάθε Ελληνίδα, κάθε Έλληνα.
    Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος που αφήνει ως παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας η εξέλιξη της πανδημίας.
    Και νιώθω πραγματικά υπερήφανος που ηγήθηκα αυτής της προσπάθειας ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας για δύο και πλέον έτη και ευλογημένος που καταφέραμε να ανταποκριθούμε όλοι μαζί των προσδοκιών και των απαιτήσεων μιας ολόκληρης κοινωνίας.
    Έχοντας ως εφαλτήριο την παραπάνω προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να δηλώσω απερίφραστα και χωρίς κανέναν δισταγμό ότι, χωρίς την αμέριστη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η μάχη της Πολιτικής Προστασίας ενάντια στον κορονοϊό δεν θα μπορούσε να κερδηθεί και η κοινωνία θα είχε καταρρεύσει.
    Γιατί ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις εκείνες, που με την αμεσότητα των αποφάσεών τους και την ταχύτητα υλοποίησης των δράσεών τους, έδωσαν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης δυναμικό παρόν, συνδράμοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλευρό των γιατρών μας.
    Προσέφεραν κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ενώ διέθεσαν άμεσα κατάλληλο υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό σε δομές του Υπουργείου Υγείας, στα σημεία εισόδου αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεων, στους σταθμούς διενέργειας rapid – tests, καθώς και στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια, με σκοπό την επιτυχή υλοποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμού των πολιτών.
    Με τις εγγενείς δυνατότητες και την εμπειρία του “Military Logistics”, συνέβαλαν καταλυτικά στην ταχεία διανομή των εμβολίων σε κάθε σημείο της χώρας, σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, σε κάθε υγειονομική δομή, Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, συμπεριλαμβανομένου των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών, των μικρών νησιών και των ακριτικών μικρονήσων, με αποτέλεσμα κάθε πολίτης να έχει έγκαιρη και ασφαλή πρόσβαση στον εμβολιασμό.
    Και είναι αυτή η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί ένα μικρό μόνο δείγμα της αδιάλειπτης προσφοράς τους σε κάθε κρίσιμο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής τομέα, προσφορά που τις καθιστά αποδέκτη καθολικής αναγνώρισης, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την αρραγή σχέση εμπιστοσύνης που έχουν διαχρονικά αναπτύξει με τους Έλληνες πολίτες.
    Με αυτές τις σκέψεις επιτρέψτε μου να κηρύξω την έναρξη των εργασιών αυτής της τόσο σημαντικής Ημερίδας.
    Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι η εκτενής και εποικοδομητική ανταλλαγή γνώσεων, θα οδηγήσει για άλλη μια φορά στην παραγωγή γόνιμων συμπερασμάτων.
    Καλή επιτυχία».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ