14.3 C
Athens
9.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    O κορονοϊός «εξαφάνισε» τους επαίτες από τους δρόμους – Βρήκαν πόστα στα σούπερ μάρκετ

    Η πανδημία του κορονοϊού εκτός από δραματικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, εξαφάνισε ως δια μαγείας τους χιλιάδες επαίτες, μέλη κυκλωμάτων στην πλειονότητα τους, από δρόμους, πλατείες και φανάρια. Από την πρώτη κιόλας ημέρα επιβολής των περιοριστικών μέτρων, τα «παιδιά των φαναριών», οι ηλικιωμένες με τα μαντίλια στα κεφάλια και τα απλωμένα χέρια, καθώς και άτομα με παραμορφωμένα πρόσωπα και δυσπλασίες σε χέρια και πρόσωπα. Οι μόνοι που συνέχισαν να επαιτούν, λαμβάνοντας όμως τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, ήταν λίγοι Ρομά ενεργούν μεμονωμένα.
    Τζίρος εκατομμυρίων για τη μαφία της επαιτείας
    Στην Ελλάδα το καρτέλ της επαιτείας έχει στρατολογήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50.000 άτομα. Πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας, προερχόμενοι κυρίως από Βουλγαρία και Ρουμανία. Τα άτομα αυτά διαμένουν σε περιοχές που συγκεντρώνονται πλήθος αλλοδαπών, προκειμένου να μην τραβούν τα αδιάκριτα βλέμματα. Αναλόγως με το πόστο, γίνεται και η κατανομή τους. Για κάποια σημεία επιλέγονται ανήλικα παιδιά, σε άλλα «χαροκαμένες μάνες» με τα παιδιά στην αγκαλιά, σε άλλα παραμορφωμένα άτομα και αλλού αρτιμελείς άνδρες που φορούν τον «μανδύα» του κατατρεγμένου, του ταλαιπωρημένου και του πρόσφυγα με τα σκισμένα ρούχα. Όλοι τους αποτελούν υπάλληλοι των καρτέλ της επαιτείας. Αν υπολογιστεί πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ ποσό των 10 ευρώ, το συνολικό ποσό που κερδίζουν τα καρτέλ των ζητιάνων, φτάνουν την ημέρα τις 500.000 ευρώ. Αν αυτό το υπολογίσουμε ανά μήνα, το ποσό πραγματικά ζαλίζει.
    Το κόλπο του σούπερ μάρκετ
    Την περίοδο του lock down, διαπιστώθηκε πως οι επαίτες, κυρίως Ρομά, δρούσαν μεμονωμένα καθώς αυτή είναι η βασική τους ασχολία. Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, υπήρχαν άτομα που φορούσαν μάσκα στο πρόσωπο και γάντια στα χέρια και κρατούσαν δυο-τρία είδη, όπως ένα ψωμί και ένα κουτί γάλα. Προσέγγιζαν τους υπόλοιπους πελάτες λέγοντας πως χρειάζονται 2 ευρώ για να πληρώσουν, ποντάροντας στο συναίσθημα και να αρπάξουν τα χρήματα. Αν ο πελάτης ενέδιδε, συνέχιζε να «ψαρεύει». Αν ο πελάτης του έλεγε να του τα πληρώσει εκείνος στο ταμείο, απομακρυνόταν καθώς στόχος δεν ήταν η αγορά των αναγκαίων αγαθών, αλλά η εξαπάτηση των πολιτών.
    Κώστας Γιαννόπουλος: Τα κυκλώματα επαιτείας έχουν business plan
    Ο πρόεδρος του «Χαμόγελο του Παιδιού» κύριος Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας για τα κυκλώματα επαιτείας και την στρατολόγηση μικρών παιδιών, δηλώνει πως όλα αυτά τα κυκλώματα, έχουν… επιχειρηματικό σχέδιο δράσης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Μιλάμε για συγκεκριμένα κυκλώματα από την Ρουμανία, την Βουλγαρία, αλλά και Έλληνες Ρομά που έχουν ένα business plan για να λειτουργήσουν. Το καλοκαίρι πάνε στα νησιά, σε ποια πόστα θα πάνε και όσοι έρχονται από έξω, επιλέγουν να πάνε σε χώρες που έχουν ελαστικούς νόμους, όπως είναι η Ελλάδα και η Αγγλία. Από αυτό το σύστημα πλουτίζουν τα ηγετικά στελέχη, ενώ οι υπάλληλοι παίρνουν ένα κομμάτι ψωμί και ένα πιάτο φαγητό. Σε περίπτωση δε που ενημερωθούμε εμείς και η αστυνομία και το παιδί πάει σε κάποιο νοσοκομείο, εμφανίζεται η υποτιθέμενη μητέρα, καθώς στην πλειοψηφία τους δεν είναι καν μανάδες των παιδιών αυτών και συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο. Υπήρχε περίπτωση τριών παιδιών που αυτή η διαδικασία έγινε πέντε φορές γιατί δεν υπάρχει τιμωρία». Όπως έχει διαπιστωθεί μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη των κυκλωμάτων δίνουν σε βρέφη ηρεμιστικά χάπια ή ακόμη και ούζο προκειμένου να κοιμούνται για ώρες στα χέρια των υποτιθέμενων μανάδων τους, όσες ώρες αυτές επαιτούν σε γωνιές δρόμων.
    Βασίλης Ντούμας: «Ο κορoνοϊος μάζεψε τους επαίτες»
    Ο πρόεδρος του σωματείου ειδικών φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνει πως «μετά την άρση των περιορισμών θα εμφανιστούν και πάλι οι επαίτες» τα κυκλώματα της επαιτείας επισημαίνει, «φοβήθηκαν τον κορονοϊό και μάζεψαν τους υπάλληλους τους για να μην νοσήσουν». Ο κύριος Ντούμας τονίζει πως «τα μέλη αυτών των κυκλωμάτων ποντάρουν στο υψηλό συναίσθημα των πολιτών και στο θρησκευτικό αίσθημα τους και για αυτούς συναντάμε επαίτες έξω από κάθε εκκλησία». Τέλος τονίζει πως «θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους επαίτες σε δυο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτή των καρτέλ επαιτείας που ενεργούν βάσει σχεδίου και οι επαίτες που είναι άστεγοι ή τοξικομανείς. Αυτά τα άτομα ενεργούν αυτόνομα και μέσω της επαιτείας προσπαθούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην και την ημερήσια δόση τους».
    Η μαφία της επαιτείας εκτός από τα πόστα που μοιράζει στα μέλη της, φροντίζει για την μεταφορά τους με βαν, την διάρκεια παραμονής τους στους δρόμους, ενώ επιτηρεί τους επαίτες προκειμένου να προλάβει οποιαδήποτε πρόθεση απομάκρυνσης του πόστου ή επικοινωνίας για παροχή βοήθειας σε πολίτη η αστυνομικό.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ