Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού και εκρήξεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου (3/1) στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, Καράκας με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κατά πληροφορίες, μια από τις εγκαταστάσεις που έχει χτυπηθεί, είναι το Φρούριο Τιούνα στη νότια πλευρά της πόλης, το κύριο στρατιωτικό συγκρότημα της Βενεζουέλας, που στεγάζει – μεταξύ άλλων – το Υπουργείο Άμυνας και τη Στρατιωτική Ακαδημία.
BREAKING: Explosions reported in Caracas, Venezuela as civilians sleep. Critics accuse President Trump of initiating military action without congressional approval. Questions are already being raised about timing and motive. pic.twitter.com/gqBMOPmDYi
— magara richard (@magararich58542) January 3, 2026
Απόρροια των βομβαρδισμών είναι και η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή. Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε περίπου στις 1:50 π.μ. τοπική ώρα.
«Μία έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που το παράθυρό μου έτρεμε μετά από αυτήν», είπε η ανταποκρίτρια του CNN.
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει τα χτυπήματα στη Βενεζουέλα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν επιθέσεις εντός της Βενεζουέλας, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters νωρίς το Σάββατο.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Την εφαρμογή όλων των εθνικών αμυντικών σχεδίων διέταξε ο Μαδούρο
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο υπέγραψε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και διέταξε την εφαρμογή όλων των εθνικών αμυντικών σχεδίων «την κατάλληλη στιγμή και υπό τις κατάλληλες συνθήκες», σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης.
Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα πού βρίσκεται ο Νικολάς Μαδούρο.
Ο Πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ Μπερμούδεζ δήλωσε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η χώρα του καταδίκασε «την εγκληματική επίθεση των ΗΠΑ» κατά της Βενεζουέλας και ζήτησε την άμεση καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα για αυτό που χαρακτήρισε ως «κρατική τρομοκρατία κατά του γενναίου λαού της Βενεζουέλας και κατά της Αμερικής μας».
NOW: Multiple likely American helicopters airborne over Caracas, Venezuela pic.twitter.com/TRMXSoWi3k
— Clash Report (@clashreport) January 3, 2026
Πρόεδρος Κολομβίας: «Βομβαρδίζουν το Καράκας, να συνεδριάσει αμέσως ο ΟΗΕ»
«Αυτή τη στιγμή βομβαρδίζουν το Καράκας», έγραψε ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο στο X.
«Ειδοποιήστε όλους — επιτέθηκαν στη Βενεζουέλα. Βομβαρδίζουν με πυραύλους. Η (Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών) και ο ΟΗΕ πρέπει να συνεδριάσουν αμέσως».
Ο Πέτρο, ο οποίος δεν παρείχε περαιτέρω πληροφορίες ούτε ανέφερε την πηγή των ισχυρισμών του, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην εκστρατεία πίεσης των ΗΠΑ.
🔴 Ataque aéreo a Venezuela.
El gobierno del país ha denunciado los bombardeos en la capital del país, Caracas, y los estados de Miranda, Aragua y La Guaira. Fuentes de la Casa Blanca han confirmado a Fox News que están detrás de la agresión.https://t.co/FDEUOzmJP4 a pic.twitter.com/lLyZCbPVzj
— Onda Regional (@ORMurcia) January 3, 2026
Κινητοποίηση σε όλη τη χώρα ζήτησε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας
Σε δήλωση που εξέδωσε το Σάββατο το πρωί, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι «αποκηρύσσει και καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα την πολύ σοβαρή στρατιωτική επιθετικότητα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η Βενεζουέλα ανέφερε ότι οι επιθέσεις στόχευσαν πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στην πόλη του Καράκας και στις πολιτείες Μιράντα, Αραγουά και Λα Γκουάιρα.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αμυνθεί ενάντια στις προφανείς επιθέσεις και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν αλλαγή καθεστώτος.
«Ολόκληρη η χώρα πρέπει να κινητοποιηθεί για να νικήσει αυτή την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα», ανέφερε η δήλωση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ένα αίτημα για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το πράσινο φως στο αμερικανικό στρατό για να πραγματοποιήσει χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα, κυρίως σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λίγες ημέρες πριν από τη σημερινή επιχείρηση, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο CBS News υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η στιγμή που αμερικανικά αεροσκάφη χτυπούν το Καράκας
Βίντεο δείχνουν την «κόλαση» φωτιάς και καπνό να υψώνονται πάνω από το Καράκας κατά την επιδρομή αμερικανικών αεροσκαφών.
BREAKING:
U.S. helicopters are POUNDING the Venezuelan military complex Fuerte Tiuna in Caracas pic.twitter.com/l9jblj2O5a
— Visegrád 24 (@visegrad24) January 3, 2026