11.3 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ο Παραολυμπιονικής και αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Αντώνης Τσαπατάκης για όλα – «Στη ζωή μετράνε οι αγώνες που δίνουμε και όχι τα μετάλλια»

    Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο Thestival ο Παραολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Αντώνης Τσαπατάκης, υπενθυμίζοντας μέσα από τα λόγια του τη σημασία του ρήματος «ζω».

    Ήταν Δεκέμβριος του 2006, όταν η ζωή του παραολυμπιονίκη, Αντώνη Τσαπατάκη, θα άλλαζε για πάντα. Έξω από το κολυμβητήριο στο οποίο έμαθε να κολυμπάει, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας που οδηγούσε, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με συνέπεια να τραυματιστεί σοβαρά και να καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ήταν μόλις 18 ετών.

    Η ιστορία ζωής του Αντώνη Τσαπατάκη θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ταινία, με πολλές ανατροπές, στιγμές χαράς αλλά και δυσκολίες, με έναν ήρωα που δεν το βάζει ποτέ κάτω.


    Ο Έλληνας παραολυμπιονίκης αποτελεί ένα παράδειγμα επιμονής και δύναμης ψυχής, που δεν σταματά να αγωνίζεται στην καθημερινότητά του.

    Γεννημένος στα Χανιά της Κρήτης, ο Αντώνης Τσαπατάκης μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να πει κανείς πως ήταν το ιδανικό. Λάτρευε πάντα την ταχύτητα αλλά και το νερό. Ανήσυχο πνεύμα από παιδί με πολλά όνειρα.


    Παραολυμπιονίκης, παγκόσμιος πρωταθλητής, αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, είναι κάποιες από τις ιδιότητες του Αντώνη Τσαπατάκη. Παρ’ όλα αυτά εκείνο που τον χαρακτηρίζει ως άνθρωπο είναι η λατρεία του για τη ζωή, που σου τη μεταδίδει στα λίγα λεπτά που θα μιλήσεις μαζί του.

     

    Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

     

    Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Αντώνης Τσαπατάκης (@tsapatakis_a)

    «Το κολύμπι είναι ταυτόσημο με την αναπνοή μου»

    Η κολυμβητική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από όταν ήταν μόλις πέντε ετών, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να τον γράψουν στο κολυμβητήριο.
    «Το κολύμπι για εμένα ξεκίνησε από την ηλικία των πέντε ετών, οπότε μπορείτε να καταλάβετε πόσο ταυτόσημο είναι με τη ζωή μου. Δεν μπορώ να μην το κάνω μία μέρα. Είναι κάτι το οποίο θα έλεγα είναι ταυτόσημο με την αναπνοή μου. Όσο απαραίτητη είναι αυτή, τόσο απαραίτητο είναι και το κολύμπι για εμένα», αναφέρει στο Thestival o Αντώνης Τσαπατάκης.

    Σε ηλικία 12 ετών, έγινε αθλητής της υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, κερδίζοντας αρκετά βραβεία στην κολύμβηση αλλά και στην υδατοσφαίριση.

    Το 2005, εισήχθη επιτυχώς στη σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Το ατύχημα που μετέτρεψε σε… ευτύχημα

    Έξω από το κολυμβητήριο όμως που ο Αντώνης Τσαπατάκης έμαθε να κολυμπάει, να νικάει και να χάνει, εκεί λίγα χρόνια μετά έμελλε να χάσει και την ικανότητά του να περπατάει.

    «Είχα ένα ατύχημα με την μηχανή έξω από το κολυμβητήριο. Είχα υπερβολική ταχύτητα και έχασα τον έλεγχο», δηλώνει στο Thestival ο Έλληνας παραολυμπιονίκης.

    «Φρόντισα να κάνω το ατύχημα, ευτύχημα και να συνεχίσω τη ζωή μου χωρίς να αλλάξει κάτι, παρά μόνο ο τρόπος που ζω», συμπληρώνει.

    Ο Αντώνης Τσαπατάκης, δεν το έβαλε κάτω, και λίγους μήνες μετά το ατύχημα ξαναμπήκε στο νερό. Είχε πάρει απόφαση να συνεχίσει να ζει.

    Όπως αναφέρει ο ίδιος, όταν έπαθε το ατύχημα «δεν είχε φόβους». Τους μετέτρεψε σε «κίνητρα».

    «Δεν το σκέφτηκα καθόλου. Με το που έφυγα από το νοσοκομείο και ήμουν σε θέση να πηγαίνω στην πισίνα, ξεκίνησα κατευθείαν να κολυμπάω, δεν μου πήρε πολύ καιρό», τονίζει στο Thestival.

    Από που όμως αντλεί τη δύναμή του ο Αντώνης Τσαπατάκης; Όπως λέει, «όταν ξεκινάω να αγωνίζομαι, αυτή είναι η δύναμή μου, γιατί σημαίνει ότι ξεκίνησα, ότι έβαλα τα δυνατά μου και ότι έφτασα μέχρι εδώ». Και συνεχίζει: «Το μόνο που μου έμεινε είναι να ξεκινήσω στην εκκίνηση. Από κει και πέρα ό,τι έρθει ας έρθει. Δεν θα αλλάξει κάτι για εμένα».

    Όσο για την στήριξη που παίρνει από τον κόσμο, ο παραολυμπιονίκης αναφέρει ότι τα άτομα που είναι δίπλα του, τον βοηθάνε, ο καθένας με τον τρόπο του, να μεταδώσει το μήνυμα της ισότητας και ιδιαίτερα το μήνυμα της προσπάθειας, γιατί αυτό είναι στο τέλος που μετράει.

    Το «χρυσό» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρά-Κολύμβησης και η συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς του 2024

    Ο Αντώνης Τσαπατάκης τον Ιούλιο του 2023 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο SB4, στο 11ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παρά-Κολύμβησης που διεξήχθη στο Μάντσεστερ, που ήταν το δεύτερο συνεχόμενο που κερδίζει στη διοργάνωση.

    Όπως εξομολογείται, αισθάνεται χαρούμενος που κατέκτησε την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά όχι απαραίτητα γιατί κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. «Μια προσπάθεια στέφτηκε με επιτυχία. Δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα όσο το ότι το προσπάθησα και κατάφερα να φέρω αυτό το αποτέλεσμα», τονίζει.

    Με το μετάλλιο αυτό επισημοποιείται και η παρουσία του Αντώνη Τσαπατάκη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι το 2024.

    Το «Όνειρο», «ο Τόνυ και ο κύριος φόβος» και η συγγραφή παιδικών βιβλίων

    Πέρα από την ενασχόληση του με την κολύμβηση, ο Αντώνης Τσαπατάκης ασχολείται και με την συγγραφή παιδικών βιβλίων.

    Ο παραολυμπιονίκης έχει συγγράψει δύο παιδικά βιβλία με τη βοήθεια της συγγραφέα Έλενας Θωίδου. Το πρώτο του παιδικό βιβλίο έχει τίτλο «Το όνειρο» και το δεύτερο βιβλίο έχει τίτλο «Ο Τόνυ και ο κύριος φόβος». Μάλιστα, οι δυο τους ετοιμάζουν να παρουσιάσουν σε όλη την Ελλάδα μία παιδική παράσταση, σε συνεργασία με το Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης, και να ταξιδέψουν το όνειρο του Τόνυ μέσα από τη συγκεκριμένη παράσταση.

    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, η ιδέα για την συγγραφή παιδικών βιβλίων ξεκίνησε όταν η Έλενα Θωίδου τον κάλεσε να μιλήσει σε ένα σχολείο για να αφηγηθεί στα παιδιά την ιστορία και τη ζωή του. Μετά την επαφή και την συζήτηση που είχε με τα παιδιά αποφάσισε να γράψει το «Όνειρο» με την βοήθεια της Έλενας Θωίδου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2016. Στόχος της έκδοσης του βιβλίου αυτού ήταν η εξοικείωση των παιδιών αλλά και των γονιών με την έννοια της ισότητας, ενώ παράλληλα να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα σχετικά με παιδιά με ιδιαιτερότητες.

    Το δεύτερο παιδικό του βιβλίο με τίτλο «Ο Τόνυ και ο κύριος φόβος» παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2023 και είναι ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και τη διαχείριση ενός συναισθήματος που μπορεί να γίνει κίνητρο δύναμης.

    Η ζωή στη Θεσσαλονίκη και οι δυσκολίες στην προσβασιμότητα

    Ο Αντώνης Τσαπατάκης αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για να προετοιμαστεί για τους Παραολυμπιακούς του 2016, λόγω του ότι δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για προπόνηση στα Χανιά.

    Η ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης «δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη» όπως παραδέχεται ο παραολυμπιονίκης στο Thestival.

    Όπως τονίζει, «ακόμα και αν υπήρχαν οι απόλυτες υποδομές για την εύκολη πρόσβαση στην πόλη, αν η συνείδηση του πολίτη δεν αλλάξει, όλες αυτές οι υποδομές είναι άχρηστες».

    Μέσω των social media, ο Αντώνης Τσαπατάκης προσπαθεί να αναδεικνύει συχνά το πρόβλημα της προσβασιμότητας, αλλά και τα εμπόδια που μπορούν να συναντήσουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία, μέσα από βίντεο και φωτογραφίες που αναρτά από τη δική του καθημερινότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    «Ό,τι συναντάω στον δρόμο μου φροντίζω να το αναρτώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι για να εκθέσω αυτόν που το έκανε, αλλά για να δείξω σε όλους ότι το πρόβλημα ξεκινάει από τους πολίτες», αναφέρει.

    Θα «βουτούσε» ποτέ στον πολιτικό «στίβο»;

    Ο Έλληνας παραολυμπιονίκης αποκαλύπτει πως έχει δεχθεί πολλές προτάσεις για να ασχοληθεί με την πολιτική. Μάλιστα, του έγιναν προτάσεις και στις πρόσφατες Βουλευτικές εκλογές αλλά και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. «Δεν γνωρίζω ακόμα αν θα ασχοληθώ γιατί θεωρώ ότι μπορώ να αλλάξω τα πράγματα ακόμα και αν είμαι εκτός αυτής. Αν χρειαστεί όμως και δω ότι η μόνη δίοδος για να αλλάξω τα πράγματα, και η μόνη λύση είναι η πολιτική, τότε ίσως να κάνω μία δεύτερη σκέψη», καταλήγει.

    «Σημασία έχουν οι αγώνες και όχι τα μετάλλια»

    Κλείνοντας τη συζήτηση με τον Αντώνη Τσαπατάκη, του ζήτησα να δώσει μία συμβουλή στους νέους ανθρώπους που οι συγκυρίες της ζωής τους φέρνουν αντιμέτωπους με μία δύσκολη πραγματικότητα.

    Μου απάντησε πως δεν δίνει συμβουλές. Αυτό που προτιμάει να κάνει όταν επισκέπτεται σχολεία και μιλάει με τα παιδιά, είναι να συζητάει τις ανησυχίες τους για το πως βλέπουν τα πράγματα και πως τα αντιλαμβάνονται.

    «Η πιο συχνή ερώτηση που μου κάνουν τα παιδιά είναι “κύριε Τσαπατάκη πόσα μετάλλια έχετε πάρει”, και η απάντησή μου είναι πως δεν μετράω πόσα μετάλλια έχω πάρει αλλά σε πόσους αγώνες έχω συμμετάσχει. Πολύ απλά γιατί στη ζωή μετράνε οι αγώνες που δίνουμε», σημειώνει.

    *Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ειδική έντυπη έκδοση του Thestival για την 87η ΔΕΘ



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ