18.7 C
Athens
12.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ο στρουθοκαμηλισμός του κορονοϊού και το παράδειγμα της Καλύμνου

    Έξι μέρες συμπληρώνονται από την ημέρα που επιβλήθηκε «σκληρό» lockdown στο νησί της Καλύμνου και μέχρι σήμερα, δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις από τους αρμόδιους, για το τι έφταιξε τελικά.
    Όπως και σε άλλες περιπτώσεις επιβολής σκληρών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, έτσι και στην Κάλυμνο, όλοι οι εμπλεκόμενοι «πέφτουν από τα σύννεφα» από τις εξελίξεις, σαν να μην είναι και ίδιοι κάτοικοι του νησιού.
    Την ώρα λοιπόν που σε όλη τη χώρα αυξάνονταν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση και ο αριθμός των νεκρών, στην Κάλυμνο διαπιστώθηκε μια μάλλον χαλαρή στάση στο θέμα της τήρησης των μέτρων από μερίδα πολιτών.
    Ειδική αναφορά γίνεται από τους κατοίκους του νησιού, για μεγάλη συγκέντρωση πολιτών σε σούπερ μάρκετ, χωρίς την τήρηση των σχετικών αποστάσεων, ελλιπή μέτρα ελέγχου στο αεροδρόμιο με επισκέπτες να φτάνουν στο νησί χωρίς να τους γίνεται rapid test, αλλά και για 3 τουλάχιστον ιερείς- αντάρτες, οι οποίοι εμφανίζονται ως αρνητές του κορονοϊού, καλώντας τους πιστούς να μπουν στις εκκλησίες χωρίς μάσκες, ενώ ο αριθμός τους εντός των ναών, ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο.
    Την ίδια στιγμή διαπιστώθηκαν, όπως και σε πολλές περιοχές της χώρας κατά την διάρκεια του 2ου κύματος της πανδημίας, μειωμένοι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, υπήρχαν «εντολές» προκειμένου να μην γίνονται αυστηροί έλεγχοι.
    Παράλληλα, δεν πάρθηκαν μέτρα αποφυγής συνάθροισης σε σπίτια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συναθροίσεις πολλών ατόμων.
    Όλα τα παραπάνω, ουσιαστικά επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο «Έθνος» και ο έπαρχος Καλύμνου κύριος Μανώλης Μουσελής, ο οποίος στις 30 Δεκεμβρίου, είχε απορρίψει το σενάριο διάδοσης του κορονοϊού από αρραβώνα, τονίζοντας πως, «ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η πλειοψηφία των 16.000 κατοίκων του νησιού δεν πιστεύει πως υπάρχει κορονοϊός αλλά και όσοι πιστεύουν πως υπάρχει δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας». Όλοι λένε πως «κανείς από όσους νόσησαν δεν έπαθε τίποτα επομένως δεν πιστεύουν στην σοβαρότητα της κατάστασης. Μακάρι να ήταν έτσι ιδανική η κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν είναι».
    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του δημάρχου του νησιού, κυρίου Διακομιχάλη, ο οποίος μιλώντας στο Σκάι στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε, «δυστυχώς υπήρχαν πολλοί αρνητές στο νησί που δεν εφάρμοζαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα. Τα Χριστούγεννα εδώ γιορτάστηκαν τουλάχιστον στο κομμάτι των εκκλησιών με πολύ μεγάλες παρουσίες, κόσμο. Δυστυχώς. Από την άλλη μεριά υπήρχαν συνωστισμοί και συγχρωτισμοί σε κάποιες περιοχές που ελέγχθηκαν πλημμελώς παρά τις εκκλήσεις».
    Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται αβίαστα ακούγοντας τους τοπικούς άρχοντες του νησιού, είναι το εξής.
    Γιατί αφού έβλεπαν πως η κατάσταση ξεφεύγει δεν έλαβαν προληπτικά μέτρα; Γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο +5 για να ληφθούν οι αποφάσεις;
    Δυστυχώς αντί πρωτοβουλιών, ήρθε το σκληρό lockdown που θα διαρκέσει, αν όλα πάνε καλά, έως τις 9 Ιανουαρίου.
    Ενδεχομένως οι απαντήσεις, τώρα που όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους, να μην έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε στην πολιτική όπως και στην υγεία, σημασία έχει η πρόληψη και όχι η θεραπεία…



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ