19.8 C
Athens
17.8 C
Thessaloniki
Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024
More

    Οι «αχαρτογράφητοι» τρομοκράτες και η νέα γενιά στρατολόγησης του αντάρτικου πόλης


    Σε «Λερναία Ύδρα» με δεκάδες παρακλάδια, νέα στελέχη και παλιούς καθοδηγητές, έχει εξελιχθεί για την Ελληνική Αστυνομία η εγχώρια τρομοκρατία. Το αξιοσημείωτο είναι, πως παρά τις κατά καιρούς εξαρθρώσεις τρομοκρατικών ομάδων και τις συλλήψεις δεκάδων ατόμων, η τρομοκρατία στη χώρα συνεχίζει να έχει ενεργά μέλη και καταφέρνει να εντάσσει στους «κόλπους» της νέα στελέχη, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις, οι καθοδηγητές τους, είναι «άτομα που έχουν απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν και πολλοί από αυτούς έχουν εκτίσει και ποινές φυλάκισης για τρομοκρατία».
    Τα νέα μέλη που αναζητά η αστυνομία, είναι άτομα που παρότι έχουν μπει κατά καιρούς στο «μικροσκόπιο» των αρχών, ποτέ δεν κατέστη εφικτή η σύνδεσή τους με ενέργειες ή παρουσία σε κρησφύγετα και «γιάφκες». Μια τέτοια περίπτωση είναι ο 25χρονος διαχειριστής του κρησφύγετου της Ναυάρχου Βότση που είχε ενοικιάσει, η επίσης «αχαρτογράφητη» έως την σύλληψή της, Δήμητρα Βαλαβάνη, που εντοπίστηκε μαζί με το μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» Κατερίνα Αθανασοπούλου και τον Γιάννη Μιχαηλίδη ή αλλιώς τον «Τοξοβόλο του Συντάγματος». Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής έχουν εικόνα του 25χρονου συνεργού των τριών της Αγίας Παρασκευής.
    Ο επιχειρησιακός βραχίονας με τα έμπειρα μέλη
    Ο «επιχειρησιακός βραχίονας» της ομάδας Μιχαηλίδη, είναι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 4-5 άτομα. Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής τους έχουν βάλει στο κάδρο των πιθανών υπόπτων για συμμετοχή σε προπαρασκευαστικές ενέργειες τρομοκρατίας ή τελεσμένες με κάποια από τις ενεργές τρομοκρατικές ομάδες, δίχως όμως να έχει καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση τους και η στοιχειοθέτηση κατηγορητηρίου ικανό να οδηγήσει στην σύλληψή τους. Για αυτό ακριβώς το λόγο έχουν ρίξει μεγάλο βάρος στις έρευνες τους στον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού από τα κρησφύγετα στα Σεπόλια και τον Άγιο Νικόλαο, που είχαν ενοικιάσει η Αθανασοπούλου και η Βαλαβάνη.
    Παράλληλα οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής αναζητούν δυο διαμερίσματα- γιάφκες με όπλα και εκρηκτικά που θα οδηγήσει στην σύλληψη και των συνεργών του «Τοξοβόλου του Συντάγματος». Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής μάλιστα, έχουν στην κατοχή τους 15 «ορφανά κλειδιά» τα οποία προσπαθούν να εντοπίσουν τις πόρτες που ανοίγουν, ευελπιστώντας πως ένα από αυτά θα είναι και αυτό που θα «ξεκλειδώσει» την γιάφκα». Ο πρόεδρος της Ένωσης Ειδικών Φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., Βασίλης Ντούμας σημειώνει πως, «Οι ληστείες δεν γίνονται με τόξα αλλά με οπλισμό. Θα είναι το επόμενο εύρημα της αστυνομίας, αν δεν έχουν προλάβει να τον φυγαδεύσουν. Πάντως τα στοιχεία που έχουν βρεθεί έως τώρα, δείχνουν ότι βρίσκονται σε πανικό και αποδρομή, μας κάνει αισιόδοξους για τη συνέχεια των ερευνών».
    Τα ευρήματα και η αντιπαρακολούθηση της ΕΛ.ΑΣ.
    Εντύπωση έχει προκαλέσει στα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, η αναβάθμιση των μεθόδων αντιπαρακολούθησης που είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν οι Μιχαηλίδης, Αθανασοπούλου και Βαξεβάνη. Πιο ενδεικτικό το drone που βρέθηκε στο κρησφύγετο της Ναυάρχου Βότση με το οποίο φαίνεται πως έκαναν εναέριες λήψεις καταγραφής αστυνομικών μετακινήσεων και ενεργειών ή κατόπτευση μελλοντικών στόχων. Μάλιστα σε ένα από τα πέντε κινητά τηλέφωνα που εντοπίστηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων την ημέρα της σύλληψης τους στην Αγία Παρασκευή, οι αστυνομικοί βρήκαν βίντεο από drone με πλάνα από τον Υμηττό. Στο πλαίσιο της έρευνας στο κρησφύγετο της οδού Οιδίποδος στα Σεπόλια, οι αστυνομικοί βρήκαν και έναν ψηφιακό ασύρματο με τον οποίον τα μέλη της ομάδας Μιχαηλίδη είχε ακουστική δυνατότητα των αστυνομικών κινήσεων. Τόσο η Αθανασοπούλου, όσο και η Βαλαβάνη κινούνταν με ποδήλατα για να μην κινούν τις υποψίες και να μειώνουν στο ελάχιστο τις πιθανότητες ελέγχου τους αστυνομικούς. Τα δυο κρησφύγετα μάλιστα βρίσκονταν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων το ένα από το άλλο, ώστε οι δυο γυναίκες να μπορούν να έρχονται σε επαφή γρήγορα σε περίπτωση που κρίνονταν απαραίτητο.
    Ο κομβικός ρόλος της Πόλας Ρούπα
    Κομβικό ρόλο στην «ζύμωση» της νέας ομάδας που κατηγορούνται από τις αρχές για τρομοκρατία, είχε σύμφωνα με αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, η σύντροφος του αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα», Πόλα Ρούπα.
    Η τελευταία, ουσιαστικά ήταν σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο «συνδετικός κρίκος» στην επαφή του Γιάννη Μιχαηλίδη και της Κωνσταντίνας Αθανασοπούλου. Η τελευταία, προτού κατηγορηθεί και εν τέλει καταδικαστεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση του «Επαναστατικού Αγώνα», κάτι που και η ίδια άλλωστε έχει παραδεχτεί, πραγματοποιούσε επισκέψεις στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται η Ρούπα. Εκείνη έκανε τις επαφές και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη της νέας ομάδας για το πως θα πρέπει να ενεργήσουν και να οργανωθούν στο αντάρτικο. Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο κ. Ντούμας. Η σύνδεση με τον αρχηγό και τον διοργανωτή την κ. Ρούπα, η οποία έχει καταφέρει και έχει φτιάξει σχολή με τέτοιου είδους ανθρώπους».
    Ρόλο «καθοδηγητή» και «στρατολογιτή» νέων ατόμων που θέλησαν να περάσουν από τις μολότοφ των Εξαρχείων στο «αντάρτικο» πόλης, αποδίδουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στον καταζητούμενο για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», Δημήτρη Χατζηβασιλειάδη. Ο τελευταίος παραμένει «άφαντος» από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και εξαρθρώθηκε η οργάνωση. Ο Χατζηβασιλειάδης, που φαίνεται να ήταν και ο διαχειριστής καταλήψεων στα Εξάρχεια, εκτιμάται πως βρίσκεται στην Αττική σε προστατευόμενο περιβάλλον από άτομα του αναρχικού αλλά και του ποινικού χώρου.
    Όπως με την ομάδα Μιχαηλίδη, έτσι και στην οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ρόλο κλειδί είχαν τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα», καθώς ο προφυλακισμένος Βασίλης Σταθόπουλος, υπήρξε μέλος και των δυο τρομοκρατικών ομάδων σύμφωνα με τις αρχές.
    Το «γαϊτανάκι» της τρομοκρατίας
    Μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη», τον Ιούλιο του 2002 με τον τραυματισμό από έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στο λιμάνι του Πειραιά και τον καταιγισμό αποκαλύψεων σχετικά με την δράση και την ταυτότητα των μελών της μέχρι τότε οργάνωσης «φάντασμα», αρκετές ήταν οι οργανώσεις που θέλησαν να αναλάβουν τα ηνία της εγχώριας τρομοκρατίας. Μια από αυτές ήταν «Επαναστατικός Αγώνας» με αρχηγό τον Νίκο Μαζιώτη που μαζί με την Πόλα Ρούπα, Βαγγέλης Σταθόπουλο, Χριστόφορος Κορτέση, Σαράντης Νικητόπουλος και Κωσταντίνο Γουρνά, ήταν ο επιχειρησιακός βραχίονας της οργάνωσης. Μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα» ήταν και βιολόγος Λάμπρος Φούντας που έπεσες νεκρός κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην οδό Κουντουριώτου στην Δάφνη στις 10 Μαρτίου του 2010.
    Ο Φούντας έχει χαρακτηριστεί από στελέχη της αντιτρομοκρατικής ως ο «τέλειος τρομοκράτης» καθώς δεν είχε απασχολήσει τις αρχές, παρά μόνο το 1995 όταν είχε συλληφθεί στα επεισόδια στο Πολυτεχνείο και είχε μια φυσιολογική ζωή. Η δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» είχε ξεκινήσει στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003 και ολοκληρώθηκε με χτύπημα στις 10 Απριλίου του 2014. Τα μέλη του είχαν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις κατά κτιρίων και ένοπλες επιθέσεις κατά αστυνομικών.
    Ιδιαίτερα πολυπλόκαμη και με αστείρευτη δεξαμενή μελών, ήταν η οργάνωση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Η δράση τους ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008, με εμπρησμούς αυτοκινήτων της ΔΕΗ, αστυνομικά οχήματα, δημοσίων εταιριών και ΑΤΜ. Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους και μετά την δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πολλά από τα έως τότε αμούστακα παιδιά, περνούν στο αντάρτικο πόλης. Βόμβες σε κτίρια, όπως εκείνο στις 27 Δεκεμβρίου του 2009 στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού, τοποθέτηση βομβών μέσα σε κατσαρόλα, όπως εκείνη τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη, αλλά και τα τρομοπακέτα που έστειλαν στον πρώην Γερμανό υπουργό οικονομικών Σόιμπλε, αλλά και στον Πολ Τόμσεν, υψηλόβαθμο μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρά το πλήθος των συλλήψεων στο πέρασμα των ετών και την επιβολή ποινών από 5 έως 25 χρόνια στα μέλη του, το «ποτάμι των μελών δεν στέρεψε ποτέ» .Τον Οκτώβριο του 2016 άφησαν ένα ακόμα παγιδευμένο δέμα στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.
    Ιδιαίτερα βίαιη ήταν και η δράση της «Σέχτας Επαναστατών» που ξεκίνησε την δράση της το 2009 με ένοπλη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Κορυδαλλού. Στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους, «γάζωσαν» αυτοκίνητα του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, ενώ τα ξημερώματα τα 17ης Ιουνίου 2009 εκτέλεσαν τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα στα Πατήσια. Η «Σέκτα Επαναστατών» είχε εκτελέσει και τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια με 16 σφαίρες στις 19 Ιουλίου του 2010 στην Ηλιούπολη.
    Διαβάστε επίσης:
    Από τα πλαστικά τόξα στην ένοπλη δράση – Η πορεία του Μιχαηλίδη και η δράση της Αθανασοπούλου
    Η αντιτρομοκρατική αναζητά δυο άτομα και γιάφκες των «τριών» της Αγίας Παρασκευής



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ