13.2 C
Athens
10.6 C
Thessaloniki
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024
More

    Λωρίδα της Γάζας: Οι βομβαρδισμοί της Τζαμπαλίγια θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, δηλώνει ο ΟΗΕ

    Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας “θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου”.

    “Λαμβανομένου υπόψη του υψηλού αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και του μεγέθους των καταστροφών μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, εκφράζουμε σοβαρούς φόβους ότι αυτές είναι δυσανάλογες επιθέσεις που θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου”, γράφει η Ύπατη Αρμοστεία σε μήνυμα στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

    Το Ισραήλ βομβάρδισε επανειλημμένα τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια χθες και σήμερα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη περιοχή και τον θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τη Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και εικόνες του AFPTV, της τηλεόρασης του Γαλλικού Πρακτορείου.


    Το Ισραήλ εξήγησε χθες Τρίτη ότι είχε στοχοθετήσει έναν διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραχίμ Μπιάρι, που θεωρείτο ένας από τους υπευθύνους της αιματηρής επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου.

    Αυτές οι χωρίς προηγούμενο επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων, ως επί το πλείστον αμάχων που δολοφονήθηκαν βάναυσα, ενώ περισσότεροι από 240 κρατούνται όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.


    Το Ισραήλ απάντησε με αδιάκοπο σφυροκόπημα του πυροβολικού και της αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Χαμάς, από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν σχεδόν 8.800 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά.

    Η αρχή της αναλογικότητας αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους των νόμων του πολέμου που ορίζονται από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Παρά το γεγονός ότι οι άμαχοι και οι αστικές δομές δεν πρέπει να πληγούν, ο θάνατος αμάχων κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης δεν συνιστά από μόνος του έγκλημα πολέμου. Οι εμπόλεμοι μπορούν να εξαπολύουν αναλογικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι μπορεί να επηρεαστούν και άμαχοι.

    Χαρακτηρίζεται έγκλημα μια επίθεση που στρέφεται σκόπιμα κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με την αρχή της διάκρισης ή εάν το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται στους αμάχους είναι υπερβολικό σε σχέση με το αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα.

    Αυτό το τελευταίο σημείο εμπίπτει στην αρχή της αναλογικότητας την οποία επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία. Δεν αποφασίζει η ίδια εάν έχει διαπραχθεί έγκλημα πολέμου, αλλά αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τη δικαιοσύνη.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε το 2002 και είναι το μόνο ανεξάρτητο διεθνές δικαστήριο που διεξάγει έρευνα για τα εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ