16.5 C
Athens
9.8 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Οικονόμου για την κίνηση: «Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα» – Τι είπε για άλλα θέματα

    Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους, Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη, μιλώντας για θέματα της επικαιρότητας και φυσικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας.

    Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του Υπουργού:

    «Το βασικό πρόβλημα της κίνησης -ο κάθε καλόπιστος το καταλαβαίνει- είναι ότι έχουμε μία πολύ βασική συνθήκη: τα αυτοκίνητα όσων ζουν, κινούνται, επισκέπτονται την Αθήνα, δεν χωρούν στους δρόμους της Αθήνας, ειδικά συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι κανένας ειδικός να το καταλάβει, το έχουν πει όμως και οι ειδικοί. Δεύτερον, η Τροχαία και η Αστυνομία ούτε κατασκευάζει δρόμους, ούτε διαπλατύνει δρόμους, δεν μπορεί να παρέμβει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η Τροχαία μπορεί να μειώσει την ένταση, την έκταση και τον όγκο του προβλήματος και αυτό προσπαθούμε πολύ μεθοδικά το τελευταίο διάστημα. Ήδη, ο κάθε καλόπιστος τις τελευταίες 10-12 μέρες βλέπει διαφορά στους δρόμους της Αθήνας, καθώς έχουμε διπλασιάσει τους τροχονόμους και έχουμε μεγαλώσει και το διάστημα που βρίσκονται στους δρόμους.


    Έχουμε κάνει μία μεγάλη εκστρατεία για να αντιμετωπίσουμε βασικές παραβάσεις που χειροτερεύουν τα πράγματα, όπως για παράδειγμα το διπλοπαρκάρισμα και συνεχίζουμε.

    Στον Κηφισό μία από τις βασικές αιτίες του μποτιλιαρίσματος είναι τα ατυχήματα που γίνονται και οι ακινητοποιήσεις οχημάτων εξαιτίας βλαβών. Εκεί εμείς, εδώ και αρκετό διάστημα, τοποθετήσαμε, σε δύο σημεία του Κηφισού, γερανοφόρα οχήματα, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν γρηγορότερα για να τραβήξουν στην άκρη τα αυτοκίνητα αυτά, να μειωθεί ο χρόνος της καθυστέρησης, όχι να εξαφανιστεί.


    Θα πρέπει ενδεχομένως να σκεφτούμε και άλλες λύσεις. Αν πρέπει να συζητήσουμε και με άλλους φορείς -συγκοινωνιολόγους, επαγγελματίες, αρμόδια Υπουργεία- για να ληφθούν κάποια μέτρα, όπως συγκεκριμένες ώρες κυκλοφορίας και συγκεκριμένες ώρες μη κυκλοφορίας, ώστε να ρυθμίζεται με ένα τρόπο το πρόβλημα. Το είχαν ξαναδοκιμάσει παλιότερα και επίσης δεν είχε αποδώσει, είχε σκοντάψει σε διάφορες αντιδράσεις. Δεν είναι μόνο τροχονομικό το ζήτημα, μακάρι να ήταν μόνο ζήτημα Τροχαίας. Αυτό είναι ζήτημα μίας ευρύτερης παρέμβασης. Δεν είναι εύκολο, γιατί ο Κηφισός είναι μία αρτηρία που συνδέει με το κέντρο της Αθήνας, με τα δυτικά προάστια, με το λιμάνι, με τις αγορές στον Ρέντη, είναι ένα κομβικό σημείο.

    Και drones βγάζουμε, και εναέρια μέσα βγάζουμε και τροχονόμους στους δρόμους έχουμε και με το σχέδιο ενίσχυσης με τα εποπτικά μέσα που ξεκινάμε τις προδιαγραφές και την ομάδα εργασίας και αυτό θα ενισχυθεί. Ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό να γίνει, σε ό,τι αφορά ζητήματα που αφορούν την κίνηση και τον περιορισμό των συνεπειών στους πολίτες, το σχεδιάζουμε, το ενισχύουμε, βελτιωνόμαστε. Οι τροχονόμοι είναι πολλοί περισσότεροι σε σημεία της Αθήνας και για πολλή περισσότερη ώρα, για την εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει απέναντι σε συγκεκριμένες παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, είτε αυτό είναι το διπλοπαρκάρισμα, είτε είναι το κόκκινο, είτε είναι η χρήση κινητού όταν μιλάς, δηλαδή αυτά που μπορούν να έχουν και συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή. Το ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ο καθένας στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Για περιστατικό με τον τραυματισμό 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο

    Τρέχουν δύο έρευνες που είναι σε εξέλιξη: πρώτον , είναι η εσωτερική της αστυνομίας, όπου η θέση των αστυνομικών είναι ότι δεν είχαν την παραμικρή εμπλοκή και επαφή στον τραυματισμό της 16χρονης και αυτό προκύπτει και από διάφορους άλλους μάρτυρες και από στοιχεία που είχε η δικογραφία και από όσα περιέγραψαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν εμπλακεί στο περιστατικό, που ήταν εκεί. Καμία εμπλοκή στον τραυματισμό της, ίσα-ίσα, φώναξαν το ΕΚΑΒ, ήταν από πάνω της, βοήθησαν στην κατάσταση που την βρήκαν. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και η έρευνα της Δικαιοσύνης, η εισαγγελική έρευνα, την οποία διέταξε ο Εισαγγελέας, που είμαι βέβαιος ότι θα εξετάσει ενδελεχώς όλα τα στοιχεία που υπάρχουν.

    Η κοπέλα εξετάστηκε και από ιατροδικαστή. Η γιατρός κατέθεσε την εκδοχή της κοπέλας. Εμεί λέμε αυτά που μέχρι στιγμής έχουν περιέλθει σε γνώση μας, χωρίς να έχουν αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε άλλο υλικό, οπτικό ή μαρτυρία, πλην της εκδοχής που έδωσε η ίδια η κοπέλα.

    Από εκεί και πέρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία. Θέλω να προσθέσω δύο πράγματα. Πρώτον, η βία -όταν έχουμε σκηνικό βίας και εντάσεων- δημιουργεί πάντοτε προβλήματα και δεν μπορεί να είναι πολιτική επιλογή στις Δημοκρατίες.

    Δεύτερον, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη σε μία ειρηνική διαμαρτυρία. Δέχθηκαν επίθεση οι άνδρες της Αστυνομίας και μάλιστα σκληρή επίθεση. Όταν πήγαν πάνω από τη 16χρονη για να την περιθάλψουν, σύμφωνα με τα οποία μαρτυρούν και τα οποία δεν έχουν αμφισβητηθεί, δέχθηκαν δεύτερη επίθεση από την αντίθετη πλευρά με ξύλα, καδρόνια, μπουκάλια. Δεν ήταν, δηλαδή, μια ειρηνική διαμαρτυρία.

    Τέτοια περιστατικά δεν είναι, ούτε θα είναι ανεκτά από την Αστυνομία

    Για τη μέρα εκείνη υπήρχαν ενδείξεις, πληροφορίες για διάθεση εκτεταμένων επεισοδίων από διαφόρους με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τη δολοφονία δύο στελεχών της Χρυσής Αυγής. Η Αστυνομία, αξιοποιώντας και συλλέγοντας σειρά πληροφοριών, συνέλαβε Ιταλούς ακροδεξιούς που ήρθαν από το εξωτερικό -τελείως διαφορετική συμπεριφορά με αυτό που έγινε με τους Κροάτες, να το λέμε και να αναδεικνύεται- μπλόκαρε την κάθοδο από τη Βόρειο Ελλάδα στην Αθήνα άλλων ακροδεξιών που ήθελαν να έρθουν εδώ. Με προληπτικές προσαγωγές εκείνη τη μέρα έκανε κινήσεις.

    Είχε προβλεφθεί, ήταν διμοιρίες μέσα στο τρένο, ακολουθούσε και άλλο τρένο, ήταν διμοιρία πάνω, που κατέβηκε και έφθασε, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα απέτρεψε τα χειρότερα, συνέλαβε τους ανθρώπους εκεί. Έκανε ό,τι μπορούσε, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, για να έχουμε τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

    Ευχαριστημένοι θα είμαστε όταν θα σταματήσουμε να έχουμε συμπλοκές, όταν θα σταματήσουμε να έχουμε απόπειρα από διάφορους ανθρώπους των άκρων να δημιουργούν επεισόδια, να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και των ίδιων που μετέχουν, αλλά και των υπολοίπων συμπολιτών μας.

    Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στη μεγάλη του πλειονότητα για εκείνη τη μέρα ήταν πετυχημένος. Θα μπορούσε ο επιχειρησιακός σχεδιασμός να προλαμβάνει, να προβλέπει την ταχύτερη παρέμβαση και σε κάποια άλλα σημεία, στα οποία θα μπορούσαν να γίνουν επεισόδια.

    Όμως, όταν έχεις μια τέτοια εκτεταμένη επιχείρηση παντού, όταν έχεις να διαχειριστείς εκείνη τη μέρα αυτό τον όγκο διαδηλωτών, πολλά και ασύμμετρα σημεία και πλήθη που θα μπορούσαν δυνητικά να εμπλακούν -με τη διάθεση μεγάλων δυνάμεων- κάπου, κάποιοι που έχουν τη διάθεση να εμπλακούν, θα βρουν το σημείο να εμπλακούν. Το ζήτημα είναι να είναι η Αστυνομία σε τέτοια θέση, έτσι ώστε σύντομα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά να παρέμβει.

    Δεν προκύπτει ότι ήταν μπιτόνι από βενζίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες και ενδείξεις ήταν κάποια δοχεία που είχαν κάποια υγρά από το air condition. Θα τα δείξει αυτά η ανάλυση. Πρώτον ο συγκεκριμένος συνελήφθη από την Αστυνομία. Δεύτερον αυτό το μπιτόνι με το δοχείο και το υλικό που περιείχε θα σταλεί στο Χημείο του Κράτους, να μας πει από τις αναλύσεις τι ήταν.

    Οι πληροφορίες λένε, και αυτό κατέθεσε ο υπεύθυνος ασφαλείας της ΣΤΑ.ΣΥ, ότι προσομοιάζει με διάφορα τέτοια που είχαν στο σταθμό κάτω και είχαν υγρό από το air condition. Δεν ξέρω 100% αν ήταν νερό, απορώ όμως ποιος ξέρει ότι ήταν 100% βενζίνη ή εύφλεκτο υλικό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν εύφλεκτο υλικό. Ας αφήσουμε τη δικαστική έρευνα να μας δείξει τι έγινε.

    Ανεξαρτήτως όμως αυτού, δεν μου αρέσουν οι υπερβολές και οι εύκολες διαπιστώσεις όταν κανείς δεν έχει πρόσβαση σε στοιχεία. Αυτού του είδους τα περιστατικά είναι απαράδεκτα, δεν είναι ανεκτά, δεν θα είναι ανεκτά από την ΕΛ.ΑΣ..

    Σε ταραγμένους καιρούς χρειάζεται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους

    Το γεγονός ότι ζούμε σε ταραγμένους καιρούς και έχουμε εντάσεις δείχνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευθύνη από όλους. Δεν σημαίνει ότι η χώρα μας δεν είναι μία χώρα ασφαλής, μην πάμε στο άλλο άκρο. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος προσήχθη στην Αστυνομία και με βάση συγκεκριμένα άρθρα του Ποινικού Κώδικα σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα πάει στη Δικαιοσύνη. Αυτό που θέλω εγώ πολιτικά να πω, είναι ότι ζούμε σε καιρούς περίεργους, πολύ έντονους, φορτισμένους. Σε αυτούς τους καιρούς, κινήσεις φανατισμού, υπέρμετρου ενθουσιασμού, με εθνικά σύμβολα και εργαλειοποίηση των κινήσεων αυτών για δημιουργία πολιτικής ατζέντας, δεν βοηθούν. Καλώ όλους να είναι περισσότερο εγκρατείς και υπεύθυνοι στη συμπεριφορά τους σε ό,τι αφορά τον ακτιβισμό που επιδεικνύουν. Ο άνθρωπος αυτός προσήχθη με συγκεκριμένο άρθρο του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Θα μπορούσαμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χωρίς αυτές τις κινήσεις υπέρμετρου ενθουσιασμού, θεωρώ πολιτικά, ή φανατισμού, με ό,τι αυτές εκπέμπουν, και ό,τι δημιουργούν οι αποσπασματικές τους προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με λιγότερες τέτοιες εκδηλώσεις ο καθένας να διαδηλώσει τη συμπαράστασή του σε αυτούς που πιστεύει ότι πρέπει να συμπαρασταθεί.

    Αποδεικνύεται ότι γίνεται δουλειά στην αντιμετώπιση της αθλητικής παραβατικότητας

    Με μεθοδικές ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και αξιοποιώντας το υλικό που της είχε παρασχεθεί από τη γηπεδούχο ομάδα και από το γήπεδο που διεξήχθη ο αγώνας που συνέβη το περιστατικό, βρέθηκε ο άνθρωπος που πέταξε την κροτίδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και νομίζω το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος.

    Είναι σημαντικό να το παραδεχθούμε, βλέπουμε και παρακολουθούμε ότι μεθοδικά στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της αθλητικής παραβατικότητας -μπορεί λίγο αργότερα, μπορεί λίγο νωρίτερα, να χρειάζεται να είμαστε πιο γρήγοροι- γίνεται δουλειά. Γίνεται δουλειά στους συνδέσμους, με συλλήψεις ανθρώπων που εμπλέκονται, με συλλήψεις ανθρώπων και κυρίως εφαρμόζεται ο νόμος. Αυτός ο άνθρωπος νομικά παραπέμπεται για πλημμέλημα, θα τα βρει η Δικαιοσύνη θα κάνει και τα υπόλοιπα. Ο μεγαλύτερος συμβολισμός πρέπει να είναι ότι άνθρωποι με τέτοιου είδους συμπεριφορές πρέπει να κάνουν πολύ καιρό, να μην πω για πάντα, να ξαναδούν ομάδα στο γήπεδο. Αυτό είναι που θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα, έναν ισχυρό συμβολισμό.

    Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είχε διαθέσει η Ελληνική Αστυνομία γύρω στα 400 άτομα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι μιλάμε για παραλογισμό, 400 άτομα για κάτι που υποτίθεται είναι εκδήλωση χαράς».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ