26 C
Athens
23.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024
More

    Οπαδική βία: Οι υποσχέσεις για τιμωρία των ενόχων και η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις εγκληματικές οργανώσεις – Τι ψάχνουν οι εισαγγελείς


    Την ώρα που η ευρεία έρευνα για «εγκληματικές οργανώσεις» στο χώρο του αθλητισμού την οποία παρήγγειλε πρόσφατα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη έχει ξεκινήσει, ο θάνατος, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία του αστυνομικού που τραυματίστηκε θανάσιμα από ρίψη φωτοβολίδας στου Ρέντη,  προκαλεί οργή και αγανάκτηση στη κοινή γνώμη, η οποία ζητεί την αυστηρή ποινική τιμωρία των χούλιγκανς για την οπαδική βία.

    Προς την κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του αναφέρθηκε στο θάνατο του 31χρονου αστυνομικού και τόνισε ότι πλέον είναι ζήτημα τιμής για την Πολιτεία η τιμωρία των δολοφόνων του. «Η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής για την Πολιτεία και την κοινωνία. Μία ιερή πρόκληση στη μνήμη του Γιώργου στην οποία θα απαντήσουμε ενωμένοι. Με ισχύ, δικαιοσύνη και συνέπεια. Στους οικείους, τους φίλους και τους συναδέλφους του παλικαριού με το εθνόσημο απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια από τα βάθη της καρδιάς μου» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

    Τι συμβαίνει όμως με τη νομοθεσία και τι αυτή προβλέπει για την τιμωρία των δραστών τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων; Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε αναφέρει πως «η Δικαιοσύνη θα πρέπει επιτέλους να ξεκουνηθεί»,  και είχε τονίσει πως το φαινόμενο με την οπαδική βία θα κυνηγηθεί ανελέητα. «Θα την καταλάβουν πολύ γρήγορα την ισχύ του νόμου όσοι αθλητικοί παράγοντες συντηρούν το εμπρηστικό μίσος», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.


    Νομικοί και παράγοντες της Δικαιοσύνης συμφωνούν, πάντως, ότι η νομοθεσία για την τιμωρία όσων ευθύνονται για τέτοιου είδους φαινόμενα υπάρχει και το μόνο που απομένει είναι να εφαρμοστεί. «Αυτές τις εγκληματικές οργανώσεις είμαστε αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι αναβαθμίζοντας τη δικαστική έρευνα να δούμε τις διασυνδέσεις τους, τις εξαρτήσεις τους, τις χρηματοδοτήσεις τους, τις επαφές τους, τα πάντα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό στη ρίζα του» είχε τονίσει ακόμη ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ για να συμπληρώσει:

    «Είναι συγκεκριμένοι στρατοί, οι οποίοι από κάπου χρηματοδοτούνται, από κάπου ελέγχονται, από κάπου μπλέκονται, κάπου διασυνδέονται και κάποιοι που νομίζουν ότι το κράτος θα μπορούσε να παραμένει διαρκώς απαθής απέναντι σε αυτή τη σχέση που υπάρχει σε όλο αυτό το σύστημα, νομίζω ότι είναι καιρός να αντιληφθούν ότι είναι γελασμένοι. Το καινούργιο λοιπόν στοιχείο στην υπόθεση αυτή, είναι ότι η κυβέρνηση επανατοποθετεί το ζήτημα συνολικά και λέει ότι η πολιτεία θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει και είναι καιρός επιτέλους όλοι αυτοί οι οποίοι διοικούν τον χώρο του αθλητισμού ως ιδιοκτήτες και ως άλλοι παράγοντες, να κάνουν κι αυτοί αυτό που πρέπει».


    Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Δικαιοσύνης μέχρι τον Φεβρουάριο θα γίνονται τα εξής: «Η μεν Δικαιοσύνη αναβαθμίζοντας την έρευνά της θα κινείται ή και θα ασκούνται διώξεις εκεί που πρέπει να ασκηθούν, θα δούμε εάν τα προβλεπόμενα από τους νόμους μέτρα ασφαλείας, κάμερες κ.λπ. θα υλοποιηθούν επιτέλους από τους υπευθύνους, θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά των υπευθύνων πηγαίνοντας προς τα εκεί, δηλαδή εάν συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα ή όχι ή αν αντίθετα δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν για να μπορέσει αυτό το πράγμα να εξυγιανθεί και αν δούμε ότι τα πράγματα καλυτερεύουν, τότε προφανώς θα αξιολογηθεί. Αν δούμε ότι κανένας δεν δείχνει διάθεση για συμμόρφωση, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει. Θα εντείνει».

    Οπαδική βία: Τι ψάχνουν οι αρχές

    Υπενθυμίζεται πως στις 12 Δεκεμβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης είχαν επισκεφθεί την κ. Αδειλίνη και της παρέδωσαν δυο φακέλους με 200 περίπου ονόματα σκληρών χούλιγκανς που δραστηριοποιούνται σε όλες ομάδες Πανελλαδικά τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

    Όπως ανέφεραν πληροφορίες ο πρώτος φάκελος που παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου περιείχε στοιχεία συγκεκριμένων προσώπων, ονόματα, φωτογραφίες, βίντεο, στοιχεία από προσαγωγές υπόπτων στη ΓΑΔΑ και τα Αστυνομικά Τμήματα μετά από επεισόδια στα γήπεδα, κ.λπ. Τα πρόσωπα αυτά προέρχονται από το χώρο όλων των ομάδων, τα οποία οι αστυνομικές αρχές «συναντούν» κάθε φορά σε διαφορετικά επεισόδια, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και σε αγώνες όχι μόνο μιας συγκεκριμένης ομάδας. Μάλιστα, κάποια από αυτά τα πρόσωπα είναι γνώριμα στις αρχές όχι μόνο περιστατικά οπαδικής βίας αλλά και από άλλες έκνομες δραστηριότητες.

    Ο δεύτερος φάκελος που είχε παραδοθεί στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου περιέχει δημοσιεύματα, φωτογραφίες, ανακοινώσεις ΠΑΕ, δηλώσεις παραγόντων, διαδικτυακές αναρτήσεις με κωδικοποιημένους συνθηματικού περιεχομένου διαλόγους, αλλά και υβρεολόγιο που έδινε έμμεσα κατευθύνσεις, φωτογραφίζοντας πρόσωπα και στίγμα επικείμενων ενεργειών.

    Από τα στοιχεία τα στοιχεία των φακέλων αυτών προκύπτει ακόμη πως συγκεκριμένα πρόσωπα με εμπλοκή σε περιστατικά οπαδικής βίας συνδέονται άμεσα και με το κοινό ποινικό έγκλημα και έχουν διαπράξει αδικήματα όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, εκβιασμοί, διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, προστασία, κ.λπ.

    Πλέον το ζητούμενο για την έρευνα που παρήγγειλε η κ. Αδειλίνη είναι να θεμελιώσει το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που προϋποθέτει να έχουν τελεστεί αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, να υπάρχει επιχειρησιακή οργάνωση και ιεράρχηση των μελών της οργάνωσης με διακριτούς ρόλους και θέσεις, να έχουν τα μέλη της συνείδηση ότι ανήκουν σε οργάνωση. Κάτι, δηλαδή, αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί με την υπόθεση της εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ