«Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή που δέχεται», τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα, με θέμα «Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία».
Παράλληλα, και αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει η Αθήνα με τους συμμάχους της, για το ποιο στρατιωτικό υλικό της μπορεί να διαθέσει, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρόκειται για εξοπλισμό από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, επισημαίνοντας ότι «δεν επηρεάζεται καθόλου, ούτε στο ελάχιστο, η συνολική αποτρεπτική μας δυνατότητα».
Αναφερόμενος μάλιστα σε μήνυμα που στέλνει η Αθήνα «προς πάσης φύσεως, απανταχού αναθεωρητές» είπε ότι (οι σύμμαχοι) μας ζητάνε να στείλουμε διάφορα (στρατιωτικά υλικά). «Σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρξει αποδυνάμωση, λέμε ευθαρσώς όχι: Αυτά δεν είναι προς διάθεση. Και μάλιστα συμπληρώνουμε λέγοντας ότι, αυτά δεν είναι προς διάθεση, γιατί είναι εκεί αναπτυγμένα για ένα λόγο. Για μία απειλή που αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε, ιδίως αυτές τις ημέρες, με το παραλήρημα της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα τολμά και στήνει ανάστημα, χτίζει συμμαχίες, αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και αυτό δεν αρέσει. Αφήστε να μην αρέσει στους Τούρκους» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Μιλώντας για την υπόθεση των γερμανικών τεθωρακισμένων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι, εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία ανταλλαγής, με τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διαλευκανθούν – η οποία συμφωνήθηκε επί της αρχής, στο γενικό περίγραμμά της από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο – θα προχωρήσουμε κι εκεί. Τόνισε, ωστόσο, ότι όπως θα αποδειχθεί και μεθαύριο Τετάρτη, κατά τη σχετική ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τους αρμοδίους αξιωματικούς, «τολμώ να πω ότι, (οι Ένοπλες Δυνάμεις μας) θα βγουν ενισχυμένες και θα αντικαταστήσουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο του συνολικού υλικού τους, με κάτι αντίστοιχο που όμως είναι πιο σύγχρονο και καταλληλότερο για την αποστολή που επιτελεί».
Από την πλευρά του, ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης της Βουλής και του λαού για τα οπλικά συστήματα που στέλνει η χώρα στην Ουκρανία. Δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιούνται σχετικές πληροφορίες από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και τον Γερμανό καγκελάριο και να μην έχει τα πλήρη στοιχεία το ελληνικό κοινοβούλιο, είπε.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τα όσα εξελίσσονται, γίνονται με μη νόμιμες διαδικασίες, με διαβεβαιώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι δεν θα στείλουμε άλλα υλικά οι οποίες δεν τηρήθηκαν, αλλά, κυρίως, με τον πρωθυπουργό να ασκεί «ιδιωτική» αμυντική πολιτική, υπερβαίνοντας με τις κινήσεις του και τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Ο κ. Μητσοτάκης “δένει τη χώρα χειροπόδαρα, σε ένα άρμα, μπαίνοντας σε μια διαδικασία εντελώς επικίνδυνη, όπως ανέδειξαν και ιστορικά στελέχη σας” είπε ο κ. Δρίτσας.