13.1 C
Athens
12.8 C
Thessaloniki
Σάββατο 20 Απριλίου 2024
More

    Panic Button: Στα κινητά τηλέφωνα 270 γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε μόλις δύο μήνες!


    Σε διάστημα μόλις δύο μηνών, σχεδόν 300 γυναίκες εγκατέστησαν στα κινητά τους την εφαρμογή Panic Button που λειτουργεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 25 μάλιστα έφτασαν στο σημείο να τη χρησιμοποιήσουν, ζητώντας βοήθεια από την Αστυνομία για να σωθούν από τον κακοποιητή τους.

    Η ψηφιακή κρυπτογραφημένη εφαρμογή για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας που ξεκίνησε την πιλοτική λειτουργία της στις 27 Μαρτίου, χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες-θύματα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να καλούν με ασφάλεια την ΕΛΑΣ, στέλνοντας αυτοματοποιημένο SMS στο επιχειρησιακό κέντρο της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης ή Αττικής και κοινοποιώντας την ακριβή τοποθεσία τους, μέσω gps.


    Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα αναφέρει στο Τhesstoday πως το Panic Button αν και λειτουργεί μόλις δύο μήνες έχει ήδη εγκατασταθεί στα smartphone γυναικών, ενώ αρκετές το έχουν χρησιμοποιήσει ειδοποιόντας την ΕΛΑΣ. “Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία από την Αστυνομία, από τμήματα ενδοοικογενειακής βίας και συμβουλευτικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον 270 γυναίκες εγκατέστησαν το «κουμπί πανικού» στο κινητό τους, εκ των οποίων 25 την έχουν χρησιμοποιήσει».

    Το app έχει στόχο να προλαμβάνει τα χειρότερα αλλά και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας για τις γυναίκες σε κίνδυνο, σημειώνει η κα Γούλα. «Πρόκειται για ένα καινούριο εργαλείο που μέχρι στιγμής λειτουργεί πιλοτικά, υπάρχει ενδιαφέρον από τις γυναίκες που έχουν την ανάγκη για νιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Όλες αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζουμε δημιουργούν προϋποθέσεις για να υπάρχουν τα εργαλεία που μπορούν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της προστασίας σε μια γυναίκα», αναφέρει.

    Πρόσβαση στην εφαρμογή, έχουν γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας αφού απευθυνθούν στα Συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Αστυνομικά Τμήματα και τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την κα Γούλα, «οι γυναίκες ενημερώνονται με τη βοήθεια εξιδεικευμένου προσωπικού για τον τρόπο χρήσης της εφαρμογής, για να είναι έτοιμες σε περίπτωση που χρειαστεί».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ