11.5 C
Athens
7.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
More

    Πισπιρίγκου: «Αν η Τζωρτζίνα είχε καρδιολογική νόσο θα είχε φανεί και μετά», κατέθεσε ειδικευόμενη παιδίατρος – Δεκτό το αίτημα Κούγια

    Ως μάρτυρας θα κληθεί να καταθέσει στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, που δικάζει την υπόθεση θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας Δασκαλάκη, η παιδίατρος Αγγελική Καρατζά. Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να κλητεύσει τη συγκεκριμένη γιατρό κάνοντας δεκτό αίτημα του Αλέξη Κούγια συνηγόρου υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Ρούλας Πισπιρίγκου.

    Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, η συγκεκριμένη γιατρός θα πρέπει να καταθέσει στη δίκη για το θάνατο της Τζωρτζίνας, διότι σε κατάθεση που έχει δώσει για τους θανάτους των άλλων δυο κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη Μαλένας και Ίριδας, είχε αναφέρει ότι οι γιατροί του Καραμανδάνειου επικοινώνησαν μαζί της μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας και όχι πριν, όπως είπαν στο ακροατήριο. Ακόμη, το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε να γίνει χρήση της σχετικής κατάθεσης της κ. Καρατζά με τη πρόεδρο να αναφέρει πως πρόκειται για «θέμα που άπτεται των αποδείξεων και έχει σχέση με την ουσία της υπόθεσης».

    Στη συνέχεια μετά την εκφώνηση της παραπάνω απόφασης του δικαστηρίου, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και κατέθεσε η ειδικευόμενη παιδίατρος Ράνια Κελεσίδου, η οποία είχε εξετάσει την μικρή Τζωρτζίνα στα εξωτερικά ιατρεία του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου της Πάτρας, εκεί όπου το κοριτσάκι, υπέστη κατά τους συναδέλφους της, την «αναιτιολόγητη» ανακοπή. «Το παιδί το είδα πρώτη φορά την Πέμπτη, στις 8:30 στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Ήταν με τη μητέρα της, η οποία είχε αναφέρει δύο επεισόδια με κινήσεις ακρών. Το εξέτασα και δεν βρήκα κάτι» είπε αρχίζοντας την κατάθεσή της η γιατρός για να προσθέσει: «Την παρέπεμψα στην επιμελήτρια, η οποία αποφάσισε την εισαγωγή. Στην συνέχεια το απόγευμα την εξέτασε ο επιμελητής μου και δεν είδε κάτι. Την είδα μετά το Σάββατο και δεν προέκυψε κάτι το ιδιαίτερο». Η γιατρός επισκέφθηκε εκ νέου το παιδί την ίδια ημέρα, στο δωμάτιό του, και τότε διαπίστωσε πως είχε σιελόρροια, δύσπνοια και κορεσμό οξυγόνου 90%. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την κατάθεσή της, έγινε ένας κύκλος εισπνοών στο παιδί. «Σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσα να είναι εισροφηση. Ξαναπέρασα το βράδυ κοιμόταν καλά ήταν ήσυχη» κατέθεσε η μάρτυρας, η οποία κατά τη διάρκεια της εξέτασης της στο δικαστήριο από τον συνήγορο της Ρούλας Πισπιρίγκου απέκλεισε το ενδεχόμενο το κοριτσάκι να αντιμετώπιζε κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο διέφυγε της προσοχής των γιατρών. «Εάν υπήρχε καρδιακή νόσος στη Τζωρτζίνα που εμείς χάσαμε θα έπρεπε να βρεθεί μετά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κελεσίδου.


    Πρόεδρος: Στα εξωτερικά ιατρεία τι σας είπε μητέρα;

    Μάρτυρας: Η μαμά είπε ότι τα χειλάκια του παιδιού είχαν γίνει πιο μπλε και ότι κουνούσε τα χεράκια και ότι πιο πριν είχε αναφέρει ένα κοιλιακό άλγος.


    Πρόεδρος: Πως ήταν η ψυχολογική κατάσταση της μητέρας;

    Μάρτυρας : Ήταν ψύχραιμη.

    Πρόεδρος: Μιλήσατε με παιδάκι;

    Μάρτυρας: Ναι, ήταν συνεργάσιμο.

    Πρόεδρος: Πως ήταν ζωτικά;

    Μάρτυρας : Ήταν καλή η πίεση. Δεν είχε κάτι να με απασχολήσει. Ήταν ένα παιδί που ήταν καλά, ήξερε που βρισκόταν.

    Πρόεδρος: Ποιες είναι οι τιμές που θα αποτελούσαν ένδειξη μίας παθολογίας;

    Μάρτυρας: Εάν το οξυγόνο δεν ήταν καλό, υπόταση ή υπέρταση. Οι σφίξεις είτε ανεβασμένες είτε χαμηλές πάλι θα με προβλημάτιζαν.

    Πρόεδρος: Καταθέσατε πως στις 10 Απριλίου είχατε ειδοποιηθεί για σιελόρροια και βήχα…

    Μάρτυρας : …Αυτά τα συμπτώματα είναι μη ειδικά. Το παιδί δεν είχε ταχυκαρδία, δεν είχε αρρυθμία, δεν άκουσα ακροαστικά ευρήματα, είχαμε επικοινωνήσει με την κυρία Καρατζά επειδή το είχε δει ημέρες πριν και δεν είχε κάτι.

    Πρόεδρος : Ποιος επικοινώνησε με κυρία Καρατζά;

    Μάρτυρας : Δε θυμάμαι. Λογικά ο προηγούμενος γιατρός της εφημερίας.

    Πρόεδρος: Τι σας είχε πει μητέρα για οικογενειακό ιστορικό;

    Μάρτυρας: Το θυμάμαι διότι μου είχε κάνει εντύπωση πως μου είχε πει ότι είχε νοσηλευτεί και ότι είχε λάβει αντιεπιληπτική αγωγή.

    Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» των ερωτήσεων πήρε ο κ. Κούγιας, ο οποίος ρώτησε τη μάρτυρα εάν είχαν συγκεντρωθεί όλοι οι γιατροί για να συζητήσουν για την υπόθεση της Τζωρτζίνας. Εκείνη απαντώντας τόνισε δεν έγινε κάποια συγκέντρωση αλλά επιστημονική συζήτηση για το περιστατικό.

    Αλ. Κούγιας : Δεν έγινε ποτέ συζήτηση για το πως ένα παιδάκι υπέστη ανακοπή και έμεινε τετραπληγικό;

    Μάρτυρας : Συζήτηση έγινε, ιατρικού περιεχομένου, επιστημονική. Μας προβλημάτισε πως το παιδί δεν είχε τίποτα και υπέστη ανακοπή.

    Κούγιας: Το επιχείρημα που λέτε όλοι οι ιατροί του Καραμανδάνειου ότι επικοινωνήσατε με κυρία Καρατζά σε τι οφείλετε;

    Μάρτυρας: Εμένα αυτό που μου ανέφεραν.

    Κούγιας: Ποιος επικοινώνησε;

    Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

    Κούγιας: Υπήρξαν και επεισόδια που διαπίστωσαν οι γιατροί ή μόνο η μητέρα διηγούνταν;

    Μάρτυρας: Εγώ αυτό που θυμάμαι και είχα γράψει στο χαρτί είναι ότι η μητέρα το είχε διηγηθεί.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ