17.6 C
Athens
14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Πισπιρίγκου: «Ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε» κατέθεσε καρδιολόγος του Ωνασείου – Η ένταση με Κούγια και έδρα

    «Καταπέλτης» ήταν σήμερα καταθέτοντας στη δίκη για την υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας Δασκαλάκη με κατηγορούμενη τη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου ο καρδιολόγος του Ωνασείου Κακουρδιοχειρουγικού Κέντρου, ειδικός στα κληρονομιά νοσήματα της καρδιάς Αριστείδης Αναστασάκης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει γονιδιακό έλεγχο στο κορίτσι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιο κληρονομικό νόσημα της είχε προκαλέσει την ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας και η οποία την άφησε τετραπληγική για το υπόλοιπο της ζωής της.

    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στο δικαστήριο, η οποία μάλιστα ξεκίνησε εν μέσω έντασης, ο μάρτυρας εν ολίγοις, είπε ότι για εκείνον η ανακοπή που υπέστη το παιδί παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα.

    «Δεν προέκυψε κάτι από το γονιδιακό έλεγχο, ούτε από τον έλεγχο που κάναμε στους γονείς του παιδιού για κάποια κληρονομικότητα» ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα αλλά και από τον συνήγορο της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξη Κούγια, ο οποίος μάλιστα νωρίτερα είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στο δικαστήριο για την χθεσινή απόφασή του να συνεχίσει τη δίκη χωρίς την παρουσία του.


    «Μεροληψία»

    Ειδικότερα, ο κ. Κούγιας λαμβάνοντας το λόγο νωρίς το πρωί με την έναρξη της δίκης, έκανε λόγο για μεροληπτική συμπεριφορά του δικαστηρίου απέναντι στη Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά και για προσβολή της προσωπικότητάς του και για εξευτελισμό του επειδή κάθε φορά που αντιμετωπίζει, όπως είπε, κάποιο κώλυμα να εμφανιστεί στη δίκη, η πρόεδρος αναζητεί να μάθει αν πράγματι παρίσταται σε άλλα δικαστήρια, όπως λέει.

    Ο κ. Κούγιας εστίασε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα το δικαστήριο δεν έχει λάβει αποφάσεις για μια σειρά αιτημάτων που έχει καταθέσει με την έναρξη της δίκης τόσο για τη κλήτευση συγκεκριμένων μαρτύρων όσο και για τη διενέργεια πραγματογνωμοσυνών, μεταξύ αυτών και για να αποκλειστεί, όπως έχει πει, ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.


    Μάλιστα, ο συνήγορος ζήτησε τα αιτήματα αυτά να κριθούν άμεσα από το δικαστήριο, πριν ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους οι μάρτυρες κατηγορίας. «Αν ικανοποιήσετε τα αιτήματα μου στο τέλος Ιουλίου όταν θα έχουν περάσεις 57 μάρτυρες και δε θα μπορώ να εξετάσω κανένα, δε θα έχει διεξαχθεί δίκαιη δίκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας, ο οποίος αναφέρθηκε μάλιστα και σε κάποια «μετάλλαξη ενός γονιδίου που εντόπισαν οι γιατροί του Λαϊκού στη Ρούλα Πισπιρίγκου» όπως και σε θρομβοφιλία με την οποία η κατηγορούμενη διαγνώστηκε. Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε και σε προσωπικά στοιχεία της προέδρου, κυρίως σε σχέση με την οικογενειακή της κατάσταση.

    Η πρόεδρος από την πλευρά της απαντώντας στο συνήγορο ανέφερε μεταξύ άλλων στο ακροατήριο: «Η αναφορά προσωπικών στοιχείων δικών μου στην αίθουσα δεν αφορά κανέναν. Είναι εκτός διαδικασίας. Το δικαστήριο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα σας, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί. Η ένταση εχθές υπήρξε για τον τρόπο της διαδικασίας…».

    «Δεν έχω εξήγηση για την ανακοπή»

    Τώρα, στην κατάθεσή του ο κ Αναστασάκης ανέφερε πως για εκείνον η ανακοπή που υπέστη το παιδί δεν έχει μέχρι σήμερα εξήγηση.

    «Ο τρόπος που πέθανε η Τζωρτζίνα δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα. Το αποτέλεσμα  σε μια τέτοια προσπάθεια μας απογοήτευσε παρά πολύ… Όταν χάνεις ένα παιδί είναι πιο δύσκολο…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ο οποίος εξήγησε πως ο ίδιος και η μονάδα στο Ωνάσειο αυτό που κάνουν είναι να ελέγχουν ασθενείς και τις οικογένειες τους ώστε να εντοπίσουν τυχόν κληρονομικό νόσημα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο μάρτυρας και με δεδομένο ότι η Τζωρτζίνα είχε υποστεί ανακοπή και οι άλλες δυο αδελφές της είχαν φύγει από την ζωή, ο ίδιος διενήργησε έλεγχο στη Ρούλα Πισπιρίγκου και στο πατέρα των παιδιών Μάνο Δασκαλάκη για να αποκλειστεί οποιοδήποτε νόσημα που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. «Εξετάσαμε καρδιολογικά τους γονείς και δεν προέκυψε κάτι σημαντικό.

    Αυτό αποτελεί μερική ένδειξη πως δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα αλλά δεν σημαίνει κιόλας  ότι δεν υπάρχει και ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί σε κάποιο παιδί κάποιο νόσημα. Οι πιθανότητες είναι 25%», εξήγησε ο κ. Αναστασάκης για να συνεχίσει: «Να σας δώσω ένα παράδειγμα που λέμε και στους φοιτητές. Μπορεί ένας άνθρωπος να γεννηθεί και να κουβαλάει ένα κουτάκι με μια γεννητική πληροφορία και αυτή να μην εκφράζεται. Αυτό το κουτάκι με την πληροφορία αν δεν ανοίξει κατά τη διάρκεια της ζωής δεν θα έχουμε θάνατο.

    Αυτό που σκοτώνει είναι η εκδήλωση του νοσήματος και όχι η πορεία της πληροφορίας. Πρέπει το κουτάκι να ανοίξει για να έχεις θάνατο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να έχεις ευρήματα σε κλινικό επίπεδο. Οι εξετάσεις πρέπει να δείξουν κάτι. Ο απινιδωτής μας έδωσε όλη την πορεία του κοριτσιού μέχρι την τελική φάση».

    Πρόεδρος: Ποτέ συμβαίνει να φτάνει στην απόλυτη καταστροφή το μυοκάρδιο;

    Μάρτυρας: Μπορεί από ένα τροχαίο, από μια τοξική ουσία, ένα δηλητήριο. Τα νοσήματα έχουν εξέλιξη δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Άρα η ιατρική έχει δυνατότητα να τα πιάσει σε μια φάση που δεν έχουν  πλήξει ακόμη τον οργανισμό. Υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις κεραυνοβόλες…

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του παιδιού μάρτυρας ανέφερε πως Τζωρτζίνα παρακολουθούνταν στενά.

    «Υπήρχε μια ομάδα που συνεδρίαζε καθημερινά για αυτή τη κοπέλα. Δεν υπήρχε κάτι σταδιακό αλλά κάτι περίεργο που οδήγησε στο τέλος του κοριτσιού. Το ότι δεν είχαμε λειτουργία απινιδωτή φαίνεται πως ο μηχανισμός του θανάτου ήταν συνέπεια μιας επιδεινούμενης βραδυκαρδίας και όχι ταχυκαρδίας. Ενώ λειτούργησε ο βηματοδότης στην Τζωρτζίνα δίνοντας ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά και καλώντας την να λειτουργήσει, αυτή δεν αντέδρασε γιατί δεν λειτουργεί το μυοκάρδιο.

    Έτσι είχαμε το θάνατο.. Ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στο παιδί για περίπου έξι μήνες μας έδινε  τη δυνατότητα αν δεν είχαμε δει κάτι στον γονιδιακό έλεγχο, να μας το δείξει…. Στην ιατρική πολλές φορές υπάρχουν ενδείξεις για κάτι όμως εδώ ούτε ενδείξεις υπήρχαν ούτε αποδείξεις για κάποιο νόσημα. Υπήρχε ένα επεισόδιο ανακοπής στο Νοσοκομείο της Πάτρας που και εκεί έμειναν τα αιτία αδιευκρίνιστα, όποτε δεν μπορώ να πω ότι είχε στοιχειοθετηθεί  ένα νόσημα….

    Η πορεία της Τζωρτζίνας ήταν μια πορεία που δεν βλέπουμε στα νοσήματα. Εμείς ελέγξαμε 125 γονίδιά αρχικά,  που είναι ο σκληρός πυρήνας της γνώση που έχουμε. Στη συνέχεια ζητήσαμε να πάρουμε εικόνα 800 γονιδίων τα οποία ωστόσο δεν ξέρουμε καλά. Όμως το κρίσιμο εδώ είναι το κομμάτι των κλινικών εκδηλώσεων και όχι το γενετικό που συνεισφέρει μερικώς στο παζλ. Ο τρόπος που πέθανε δεν συνάδει με αυτά που ξέρουμε. Δεν υπήρχε μια σταδιακή αποδιοργάνωση του δικτύου αυτής της κοπέλας. Οδηγήθηκε ξαφνικά στο τέλος και αυτό είναι περίεργο».

    Συνήγορος Υποστήριξης Κατηγορίας: Ο συνάδελφός από την υπεράσπιση μας είπε ότι υπάρχει στη κατηγορουμένη μια σπάνια μετάλλαξη που βρέθηκε από κάποιες εξετάσεις που της έγιναν στο Λαϊκό Νοσοκομείο…..

    Μάρτυρας: Νομίζω ότι ειπώθηκε ότι ήταν ένα θέμα θρομβοφιλίας. Θα είχαμε ενδείξεις θρομβώσεων στο παιδί μπορεί π.χ να πάθαινε εγκεφαλικό. Δεν είχαμε εδώ ενδείξεις ούτε αποδείξεις ότι είχαμε κάποιο νόσημα. Δεν υπήρχε δηλαδή σε κανένα επίπεδο εκδήλωση νοσήματος στην περίπτωση της Τζωρτζίνας. Υπήρξε ένα επεισόδιο ανακοπής στο νοσοκομείο της Πάτρας που όμως και εκεί παρέμειναν τα αίτια αδιευκρίνιστα.

    Κούγιας: Η μητέρα ανέφερε ότι διαπίστωσε δυο επεισόδια η ίδια και το ένα το περιέγραψε το παιδί με σύσπαση μασητήρα, κυάνωση, κλπ. Δεν έπρεπε να διερευνηθεί;

    Μάρτυρας: Θεωρώ ότι διερευνήθηκε.

    Κούγιας: Αυτό το επεισόδιο η Δικαιοσύνη θεωρεί ότι δεν έγινε και πως το κατασκεύασε η μητέρα για να βάλει το παιδί στο νοσοκομείο και να το σκοτώσει. Μπορεί να είναι ένα πραγματικό επεισόδιο;

    Μάρτυρας: Δεν έχω ενημέρωση για αυτό.

    Κούγιας: Το ίδιο το παιδί διηγήθηκε ένα ακόμη επεισόδιο στο νευρολόγο. Σας είπε ο κ. Ηλιάδης για αυτό;

    Μάρτυρας: Όχι, αλλά αυτό που λέτε είναι ιατρικά αντιφατικό γιατί δεν μπορεί να έχεις κρίση να λιποθυμάς και να έχεις συνείδηση.

    Κούγιας: Είχατε υποπτευθεί εσείς κάτι γα την κατηγορούμενη; Είχε χάσει και τα άλλα δυο παιδιά;

    Μάρτυρας: Εγώ είμαι γιατρός με απασχολεί να βρω την αιτία κάποιου νοσήματος.

    Κούγιας: Μπορείτε σήμερα να μας πείτε από τι υπέστη ανακοπή το παιδί; Μάρτυρας: Όχι.

    Κούγιας: Θα βλέπατε τυχόν υπόβαθρο επιληψίας ; Ο κ. Μακρυθανάσης κατέθεσε χθες ότι δεν ελέγχθηκε το σύνολο των γονιδίων για επιληψία;

    Μάρτυρας: Για να γίνει αιφνίδιος θάνατος από επιληψία πρέπει να υπάρχει και επιληψία.

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

     

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ