19.3 C
Athens
16.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
More

    Πλημμύρες-Η μάχη των υγειονομικών: Δεν επαρκεί το νερό στο Βόλο-Πολίτες διανυκτέρευσαν στο νοσοκομείο Καρδίτσας


    Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Βόλου της Καρδίτσας και των Τρικάλων μίλησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος στο περιθώριο δηλώσεών του μετά από συναντήσεις που είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους των υγειονομικών στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που ετοιμάζουν ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.


    «Στο Βόλο έχουμε τα περισσότερα προβλήματα. Οι συνάδελφοι με ειδοποίησαν ότι θα γίνουν κανονικά οι χημειοθεραπείες σήμερα. Υπάρχει πρόβλημα με το νερό.

    Το νοσοκομείο έχει δεξαμενή επάρκειας 4 με 5 ώρες. Επειδή η σύνδεση με το δίκτυο δεν επανέρχεται λόγω των καταστροφών πρακτικά σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει νερό για τις στοιχειώδεις ανάγκες ασθενών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

    Όταν δεν υπάρχει νερό δεν μπορεί να δουλέψει και η μονάδα τεχνητού νεφρού» περιγράφει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.


    Σύμφωνα με τον ίδιο η πυροσβεστική γεμίζει τη δεξαμενή αλλά αυτό δεν ικανοποιεί τις ανάγκες του νοσοκομείου. Υπάρχουν ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης που αναγκάζονται και πηγαίνουν ασθενείς στο νοσοκομείο γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης νερού, δεδομένο το οποίο επιβαρύνει επιπλέον το έργο των γιατρών.

    «Χθες έγιναν αιμοκαθάρσεις σε όλους τους ασθενείς πλην μιας ασθενούς που θα πάει σήμερα γιατί χθες ήταν αδύνατο καθώς δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νοσοκομείο».

    «Στα Τρίκαλα το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς προβλήματα, στην Καρδίτσα το ίδιο. Αξίζει να σημειωθεί όμως πως στην περίπτωση της Καρδίτσας, στο νοσοκομείο φιλοξενήθηκαν άτομα που δεν είχαν σπίτι να μείνουν.

    Θα πρέπει να συγχαρούμε τους συναδέλφους μας οι οποίοι ενώ έχουν πολλά προβλήματα στα σπίτια τους και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί, από την πρώτη στιγμή έτρεξαν και προσέφεραν τη βοήθεια τους στους ασθενείς» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

    Κατάθεση ψυχής από τους υγειονομικούς

    «Όλοι οι υγειονομικοί έχουν αποδείξει την κατάθεση ψυχής σε πολλές περιπτώσεις. Την έδειξαν στην πανδημία, στις φωτιές και τώρα στις πλημμύρες.

    Πάρα πολλοί συνάδελφοι ενώ καταστράφηκαν τα σπίτια τους πήγαν στα νοσοκομεία και δούλεψαν, ενώ μάλιστα ορισμένοι φώναξαν ακόμη και την πυροσβεστική ή την αστυνομία για να τους μεταφέρει στο καθήκον» τόνισε ο Μιχάλης Γιαννάκος προσθέτοντας «Υπάρχουν συνάδελφοι που ενώ είχαν άδεια, πήγαν στα νοσοκομεία από την πρώτη στιγμή, ενώ είναι άλλοι που είναι δύο εικοσιτετράωρα εκεί».

    Τα προβλήματα και τα στοιχεία που μαρτυρούν οι έρευνες

    Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γιαννάκος χθες η ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα μια μεγάλη έρευνα με την κατάσταση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στην έρευνα αυτή επιβεβαιώνεται το λειτουργικό αδιέξοδο του ΕΣΥ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης. «Δεν είναι δυνατόν όταν οι δημόσιες δαπάνες είναι το 5% του ΑΕΠ, όταν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν εξαντληθεί, όταν αυτά οφείλουν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουμε διοικητές με απευθείας αναθέσεις που κατασπαταλούν τα χρήματα των νοσοκομείων.

    Σταδιακά απολύονται οι συνάδελφοι των υπηρεσιών στήριξης και στη θέση τους έρχονται εργολαβικοί εργαζόμενοι που παίρνουν πολύ λίγα χρήματα σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα όμως για τα νοσοκομείο στοιχίζουν πολλά περισσότερα από τους γιατρούς. Αυτό συμβαίνει και στο ΑΧΕΠΑ.

    Καλώ προσωπικά τον υπουργό Υγείας να ελέγξει όλα τα νοσοκομεία, να δει τις εκθέσεις του ελεγκτικού συνεδρίου και τις αρχής διαφάνειας, προκειμένου να μπει μια τάξη» σημείωσε ο συνδικαλιστής.

    Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι αυτό της υποστελέχωσης, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για ένα κύμα φυγής από τα νοσοκομεία.

    «Με βάση στοιχεία του ΥΠΕΣ 5000 υγειονομικοί έφυγαν από τα νοσοκομεία μόνον κατά το έτος 2022. Τους πρώτους 5 μήνες του 2023 έφυγαν 2000. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η προκήρυξη των 4000 υγειονομικών που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο επεξεργασίας από την αρχή την προηγούμενης τετραετίας».

    «Όλα αυτά δείχνουν πως αν δεν βελτιωθούν τα κίνητρα και δεν αυξηθούν οι μισθοί, δεν πρόκειται να προσελκύσουμε προσωπικό στο ΕΣΥ. Συνάδελφοι προτιμούν να παραιτηθούν ή ακόμη και να μην συμμετέχουν στις προκηρύξεις γιατί τους κορόιδεψε η πολιτεία.

    Παραμένουν συμβασιούχοι σε ομηρία με εξευτελιστικούς μισθούς προτιμώντας εντέλει τον ιδιωτικό τομέα ή τη φυγή στο εξωτερικό» επεσήμανε ο κ. Γιαννάκος.

    Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις τα εμβόλια και οι καιροσκόποι της πολιτικής

    «Πριν λίγο καιρό ο ΕΟΔΥ έβγαλε στη δημοσιότητα μια έρευνα σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Τα ποσοστά είναι τρομακτικά και αυτός είναι ο καθρέφτης του ΕΣΥ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συμπληρώνοντας.

    «Στα στοιχεία σε σχέση με τον Covid και τους νοσηλευόμενους διαπίστωσα πως καταγράφεται ιστορικό αρνητικό ρεκόρ με μόλις 17 ασθενείς σε ΜΕΘ.

    Αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τον εμβολιασμό. Είδαμε ότι η υποχρεωτικότητα έβαλε κόμματα στη Βουλή που δεν πέρναγαν έξω από της Βασιλίσσης Σοφίας. Πρόκειται για τα ίδια άτομα που διαμαρτύρονται για τις νέες ταυτότητες».

    Σχολιάζοντας τις παραφιλολογίες ορισμένων που κάνουν λόγο για ξαφνικούς θανάτους μετά το εμβόλιο, ο Μιχάλης Γιαννάκος σημείωσε πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ φέτος έχουμε λιγότερους θανάτους από τα προηγούμενα χρόνια και εμφανώς μειωμένες αιφνίδιες απώλειες.

    ΠΗΓΗ: TsessToday.gr


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ