11.3 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    ΠΟΕΣ: Προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα στελέχη των ΕΔ

    Η ΠΟΕΣ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα σοβαρά θέματα που παρουσιάζονται στις διαδικασίες του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για τους στρατιωτικούς, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το 2020 είχε εξαγγελθεί θριαμβευτικά η υποτιθέμενη πλήρης εφαρμογή του. Ωστόσο, διαφαίνεται ότι από τις θριαμβολογίες μέχρι την πραγματική υλοποίηση, απέχουμε πολύ και σε όλο αυτό το διάστημα οι στρατιωτικοί θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας.

    Το έγγραφο της ΠΟΕΣ:

    ΘΕΜΑ: Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη στις ΕΔ (Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης)


    ΣΧΕΤ.: α. Φ.760/49/474517/Σ.61/5-Φεβ-20/ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ2

    β. Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από 2/9/20


    γ. Ν. 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25, «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»)

    δ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 593/2023 έγγραφό μας

    ε. ΠΔ 62/2023 (ΦΕΚ Α΄ 114, «Υγειονομική περίθαλψη του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και των μελών των οικογενειών τους»)

    στ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1090/2023 έγγραφό μας

    ζ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφό μας

    Κύριοι Υπουργοί.

    Με το (α) σχετικό είχε ανακοινωθεί η έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις ΕΔ. Μάλιστα, με το θριαμβευτικού τόνου (β) σχετικό Δελτίο Τύπου είχε εξαγγελθεί η ολοκλήρωση της ένταξης των ασφαλισμένων του ΥΠΕΘΑ στο εν λόγω Σύστημα. Έκτοτε η Ομοσπονδία μας έχει αναδείξει πλήθος προβλημάτων, εκ των οποίων ελάχιστα έχουν επιλυθεί, ενώ η ενδιάμεση αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των στρατιωτικών, δημιούργησε νέα προβλήματα.

    Ως προς το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και την εφαρμογή του στις ΕΔ, υπενθυμίζουμε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    • Οι συνταγογραφήσεις ιατρικών εξετάσεων (αιματολογικές, ακτινολογικές κλπ) παραμένουν χειρόγραφες, γεγονός που επιτείνει τη γραφειοκρατία.
    • Δεν παρέχεται δυνατότητα ψηφιακής θεωρήσεως συνταγών από ελεγκτή ιατρό, οι οποίες, επίσης, παραμένουν χειρόγραφες ακόμα και στις περιπτώσεις όπου υφίσταται γνωμάτευση Ανωτάτων Υγειονομικών Επιτροπών.
    • Η διάρκεια των συνταγών, ακόμα και των ηλεκτρονικών (πχ φαρμάκων, εμβολίων) είναι μικρότερης διάρκειας σε σχέση με τις συνταγές ΕΟΠΥΥ.
    • Έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στην εκτέλεση άυλων συνταγών για προμήθεια φαρμάκων (ακόμα και επί πληρωμή), ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διευθέτηση του πλαισίου εξυπηρέτησης των στρατιωτικών από το σύνολο των φαρμακείων, στο πλαίσιο του άρθρου 21 του (ε) σχετικού.
    • Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα αδυναμίας εξυπηρέτησης προστατευόμενων μελών στρατιωτικών σε δημόσια νοσοκομεία μόνο με ΑΜΚΑ, σε έκτακτες περιπτώσεις μη κατοχής του Βιβλιαρίου Υγείας.
    • Δεν παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε ιδιώτες ιατρούς σε περιπτώσεις όπου υφίσταται ιατρική γνωμάτευση βεβαίωσης πάθησης ή νοσήματος.
      Κύριοι Υπουργοί.

    Σε μια εποχή που, φαίνεται ότι ένα από τα κύρια μελήματα της Πολιτείας είναι και η περαιτέρω συρρίκνωσή της Υγείας αντί για την ενίσχυσή της, θέμα που έχουμε αναδείξει λεπτομερώς και κατ’ επανάληψη, οι στρατιωτικοί κουράστηκαν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας και ιδίως σε κρίσιμα θέματα όπως αυτό.

    Όταν δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στις δομές Υγείας των ΕΔ λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ύπαρξης σοβαρών δομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων στις, ομολογουμένως αναχρονιστικές, διαδικασίες περίθαλψης (πχ έλλειψη κλινών), μαζικής εισροής πολιτών εκτός ΕΔ στο πλαίσιο της υποχρεωτικής «συνεργασίας» με το ΕΣΥ, μη ύπαρξης κρίσιμων κλινικών συγκεκριμένων ειδικοτήτων (πχ μαιευτική), και τα προβλήματα αντί να επιλύονται, επιδεινώνονται όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς διαμαρτυρίες που να αφορούν τις ίδιες παθογένειες, εμπλουτισμένες με νέες, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο προφανής (πλην ανομολόγητο) σκοπός τη σιωπηρή υποχρεωτική μεταστροφή των ενδιαφερόμενων προς την ιδιωτική Υγεία.

    Έχουμε κλείσει τριετία από τις θριαμβολογίες της αναβάθμισης που έφερε το ΣΗΣ (κάτι που όντως ισχύει), διερωτόμαστε, ωστόσο, γιατί οι στρατιωτικοί για μια ακόμα φορά αδυνατούν να δουν αυτή την αναβάθμιση;

    Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να επιλυθούν άμεσα όλα τα σχετιζόμενα προβλήματα και εν προκειμένω:

    • Να εκδοθεί η ΚΥΑ στο πλαίσιο υλοποίησης ρύθμισης άρθρου 21 του (ε) σχετικού αναφορικά με τη δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων από φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.
    • Να ενσωματωθεί το σύνολο των διαδικασιών που σχετίζονται με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των στρατιωτικών στο ΣΗΣ.
    • Να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί σε θέματα συνταγογραφήσεων φαρμάκων (διάρκεια συνταγών κλπ).
    • Να επιλυθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη υποστήριξη των στρατιωτικών και των προστατευόμενων μελών (πχ δυσχέρεια εξυπηρέτησης μόνο με ΑΜΚΑ).

    Τονίζουμε δε ότι, η προστασία και ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων υπό την υφιστάμενη δομή τους δίχως καμία περαιτέρω παρέμβαση, αυτή είναι και θα παραμείνει κόκκινη γραμμή. Η Υγεία οφείλει να παραμείνει δημόσια, συνταγματικώς κατοχυρωμένη και υπό την πλήρη προστασία του Κράτους.


    Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.Ο.Ε.Σ.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ