14.5 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Πόλα Ρούπα: Οι συλλήψεις της, η απόδραση με ελικόπτερο και η σχέση της με τον Νίκο Μαζιώτη

    Η Πόλα Ρούπα, καταδικασμένη ως μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα», αποφυλακίστηκε τη Παρασκευή (17-11-23) καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας έκανε δεκτό το αίτημα για υφ΄ όρον απόλυση της λόγω του ότι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού.

    Η Πόλα Ρούπα είχε συλληφθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1995 κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Πολυτεχνείου με 393 ακόμα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο σύντροφoς της, Νίκος Μαζιώτης.

    Το 2010, το ζευγάρι είχε συλληφθεί σε σπίτι στα Καλύβια Αττικής, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, και την ίδια χρονιά η έγκυος Πόλα Ρούπα έφερε στον κόσμο το παιδί τους.


    Αποφυλακίστηκαν 1,5 χρόνο αργότερα, με περιοριστικούς όρους, λόγω παρέλευσης του 18μηνου. Τον Ιούνιο του 2013 εξαφανίστηκαν και καταδικάστηκαν, ερήμην, σε 50 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα και τη δράση της οργάνωσης έως το 2010.

    Ποια είναι η Πόλα Ρούπα

    Η Πόλα Ρόπα, μετά την σύλληψή της στην κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1995, προσήχθη το 1997, όταν ο σύντροφός της συνελήφθη για τοποθέτηση βόμβας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης ως ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της ανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.


    Για την υπόθεση όμως αφέθηκε ελεύθερη ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων. Τον Ιανουάριο του 2014 ορίστηκε αμοιβή ως αντάλλαγμα για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τόσο εκείνης όσο και του Νίκου Μαζιώτη, ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για τον καθέναν, όπως είχε προαναγγείλει ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

    Τον Απρίλιο του 2010 συνελήφθησαν σε σπίτι στα Καλύβια Αττικής και προφυλακίστηκαν. Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς και κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού γεννήθηκε ο γιος τους στον οποίο έδωσαν το όνομα, προς τιμήν του ιδεολογικού τους συντρόφου Λάμπρου Φούντα, που είχε σκοτωθεί την ίδια περίοδο σε συμπλοκή με την αστυνομία.

    Τον Οκτώβριο του 2011 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους λόγω παρέλευσης του 18μηνου, έως ότου τους παραβιάσουν τον Ιούνιο του 2012 κι εξαφανιστούν, με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2013 να καταδικαστούν ερήμην σε 50 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα και τη δράση της οργάνωσης έως το 2010.

    Απόδραση με ελικόπτερο

    Στις 21 Φεβρουαρίου 2016 η Ρούπα έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την απόδραση του συντρόφου της καθώς και μελών της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς με ελικόπτερο. Λίγο αφότου το αεροσκάφος απογειώθηκε από χωριό της Αργολίδας, η Ρούπα επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο υπό την απειλή όπλου. Έπειτα από συμπλοκή κατά την οποία κινδύνεψαν να συντριβούν, το ελικόπτερο εν τέλει προσγειώθηκε στο έδαφος.

    Στο μακροσκελές κείμενο που δημοσίευσε η Ρούπα μερικές μέρες μετά το γεγονός ανέφερε πως η ενέργεια αυτή «εντασσόταν μέσα στα πλαίσια της συνέχισης της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα» και ισχυρίστηκε πως ουδέποτε υπήρξε η πρόθεση να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του πιλότου.

    Η επιμέλεια του παιδιού

    Στις 5 Ιανουαρίου 2017 συνελήφθη εκ νέου από την Αντιτρομοκρατική σε σπίτι στην Ηλιούπολη Αττικής.

    Μετά τη σύλληψη της Ρούπα, ο γιος της ίδιας και του Μαζιώτη κρατήθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Ανηλίκων σε παιδοψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων.

    Η Πόλα Ρόπα κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για αρπαγή ανηλίκου, καθώς οι αρχές αρχικά απέρριψαν το αίτημα να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού σε συγγενικά της πρόσωπα.

    Οι Ρούπα και Μαζιώτης σε γραπτή τους ανακοίνωση χαρακτήρισαν τον γιο τους «αιχμάλωτο του κοινωνικού και ταξικού πολέμου» και προχώρησαν σε απεργία πείνας και δίψας με συνέπεια να οδηγηθεί αργότερα στο νοσοκομείο.

    Για την υπόθεση κινητοποιήθηκαν οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και άλλων φορέων ενώ έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Στις 8 Ιανουαρίου 2017, η επιμέλεια του παιδιού δόθηκε τελικά -υπό όρους- στη μητέρα της Πόλας Ρούπα.

    Ανάληψη ευθύνης για Ε.Α.

    Τόσο η Πόλα Ρούπα όσο και ο Νίκος Μαζιώτης, έχουν αναλάβει δημόσια την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή τους στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας.

    Σε ένα από τα κείμενά τους που έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα athens indymedia, η Πόλα Ρούπα και ο Νίκος Μαζιώτης έχουν περιγράψει τις ενέργεις του Ε.Α. ενώ έχουν αναφερθεί στο θάνατο του συντρόφου τους, Λάμπρου Φούντα.

    «Είμαστε 2 φυλακισμένοι-πολιτικοί κρατούμενοι, μέλη της ένοπλης αναρχικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας που έδρασε στο διάστημα 2003-2017 και ανέλαβε την ευθύνη για 18 ενέργειες επιθέσεις εναντίον στόχων του πολιτικού και οικονομικού καθεστώτος, του κράτους και του κεφαλαίου.

    Ο Επαναστατικός Αγώνας έχει αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις ενάντια στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην Τράπεζα της Ελλάδας και το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τράπεζες, αστυνομικά τμήματα, σε αστυνομικούς των ΜΑΤ (Μονάδες Αντιμετώπισης Ταραχών-ειδικές δυνάμεις καταστολής εξεγέρσεων και διαδηλώσεων).

    Έχει αναλάβει επίσης την ευθύνη για απόπειρα εναντίον υπουργού δημοσίας τάξης και την επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ενώ το 2016 η συντρόφισσα Πόλα Ρούπα επιχείρησε αεροπειρατεία ελικοπτέρου με σκοπό την απόδραση από τις φυλακές του συντρόφου Μαζιώτη (καθώς και άλλων κρατουμένων) για τη συνέχιση της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα.

    Στη διάρκεια της δράσης μας έχουμε χάσει ένα Σύντροφο, τον Λάμπρο Φούντα ο οποίος σκοτώθηκε στις 10 Μαρτίου 2010 σε συμπλοκή με την αστυνομία κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας της οργάνωσης.

    Εκείνη την περίοδο ο Ε.Α είχε ξεκινήσει δράση ενάντια στην παγκόσμια οικονομική κρίση και την επιβολή των δανειακών συμβάσεων στην Ελλάδα.

    Έχουμε αναλάβει από τις πρώτες μας συλλήψεις το 2010 την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή μας στον Επαναστατικό Αγώνα και έχουμε υπερασπιστεί δημόσια και σε όλες τις δίκες εναντίον της οργάνωσης μας τη δράση μας και όλες τις ενέργειες της οργάνωσης.

    Έχουμε υπερασπιστεί την πολιτική της ένοπλης επαναστατικής δράσης εναντίον του κράτους και του κεφαλαίου.

    Έχουμε υπερασπιστεί τον στόχο της Κοινωνικής Επανάστασης για την ανατροπή του οικονομικού-πολιτικού συστήματος εξουσίας και την αντικατάστασh του από μια ακρατική – αταξική κοινωνική οργάνωση που θα βασίζεται σε μια συνομοσπονδία κοινοτήτων (κομμούνων).»



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ