14.3 C
Athens
9.9 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Η Πολεμική Αεροπορία αναζητά αγοραστή για 18 Mirage

    Αγοραστή για τα 18 Mirage 2000 EGM/BGM που μέχρι το 2022 υπηρετούσαν στην 332 Μοίρα «Γεράκι» αναζητά το αεροπορικό επιτελείο, προτού η φθορά από τη μακροχρόνια καθήλωση τα οδηγήσει για σκραπ.

    Πηγές με άριστη γνώση του θέματος αναφέρουν στην «Κ» ότι η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας διερευνά την πιθανότητα πώλησής τους στην Ινδία, πρόταση για την οποία έχει ενημερωθεί τόσο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ώριμο έδαφος ανάμεσα στις δύο πλευρές και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών να συζητηθεί σε μελλοντική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί.

    Τα 18 Mirage που αγοράστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 αποσύρθηκαν τυπικά τον Ιανουάριο του 2022 με την άφιξη των Rafale. Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η 332 Μοίρα με τις διαθεσιμότητες των Mirage 2000 είναι γνωστά, όπως επίσης, και το γεγονός ότι τα αεροσκάφη καθηλώθηκαν λόγω απουσίας υποστήριξης πολύ πριν έρθει το νέο γαλλικό μαχητικό. Τα περισσότερα «δίλιτρα» βρίσκονται τα τελευταία χρόνια παρατημένα σε μία από τις πίστες της Τανάγρας, ενώ ορισμένα έχουν «κανιβαλιστεί» σε σημείο που θεωρείται απίθανο να ξαναπετάξουν.


    Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη χρήστες του θρυλικού γαλλικού μαχητικού, όπως η Ινδία, η οποία διατηρεί περίπου 50 αεροσκάφη σε τρεις πολεμικές Μοίρες. Λίγο πριν την εκπνοή του 2023, το Νέο Δελχί γνωστοποίησε το ενδιαφέρον του να προμηθευτεί μεταχειρισμένα Mirage 2000 καθώς σκοπεύει να κρατήσει τα μαχητικά σε υπηρεσία για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη.

    Η Αθήνα προσβλέπει στην περαιτέρω σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων με την Ινδία και η απόφαση για την πώληση των παροπλισμένων Mirage αναμένεται να έχει περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά οφέλη. Είναι ενδεικτικό ότι στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διατηρούν χαμηλές προσδοκίες για την τιμή πώλησης των Mirage που όπως αναφέραμε βρίσκονται σε κακή κατάσταση και εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πουληθούν για λίγα εκατομμύρια ευρώ.


    Τα σενάρια για τα νεότερα Mirage 2000-5

    Στο τραπέζι μπαίνουν και όλα τα πιθανά σενάρια για τα νεότερα Mirage 2000-5 που βρίσκονται σε υπηρεσία με την 331 Μοίρα «Θησέας». Μετά την υπογραφή της σύμβασης υποστήριξης, η διαθεσιμότητα των δελταπτέρυγων μαχητικών έχει ανέβει σημαντικά, αγγίζοντας σχεδόν το 50%. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη εξακολουθούν να αποτελούν ένα από τα «βαριά» χαρτιά της Πολεμικής Αεροπορίας που της δίνουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής. Ωστόσο, η ακριβή πλέον υποστήριξή τους αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας βάζουν το αεροπορικό επιτελείο σε σκέψεις σχετικά με το μέλλον τους.

    Καθώς η Πολεμική Αεροπορία προχωρά στην εποχή των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων τα Mirage 2000-5 δείχνουν την ηλικία τους. Η σκέψη για τοποθέτηση τερματικού Link-16 ώστε να καθίσταται εφικτή η επικοινωνία με τα F-16V, τα Rafale και στο μέλλον τα F-35, εγκαταλείφθηκε λόγω υψηλού κόστους και αβεβαιότητας για την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά τα δελταπτέρυγα θα περάσουν σε δεύτερο ρόλο αναλαμβάνοντας κυρίως καθήκοντα αναχαίτισης, όπως τα παλαιότερα F-16 Block 30.

    Μία από τις σκέψεις που φαίνεται να βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είναι η πώληση των 24 Mirage 2000-5 όσο ακόμη είναι λειτουργικά και με αρκετές ώρες πτήσης υπόλοιπο, ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά επιπλέον Rafale.

    Εντός του πρώτου εξαμήνου η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει τα έξι Rafale της συμπληρωματικής παραγγελίας ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24. Μια δυνητική αγορά ακόμη έξι αεροσκαφών θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύο Μοίρες από 15 μαχητικά έκαστη, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι ακόμη είναι νωρίς για αποφάσεις και τα Mirage 2000-5 θα συνεχίσουν να πετούν με τα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, σημειώνοντας πως όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.

    Η παραπάνω εξίσωση, πάντως, δεν είναι εύκολη για την Πολεμική Αεροπορία που θα δει το «ταβάνι» του στόλου να μειώνεται αριθμητικά, όμως, θα ενισχυθεί ποιοτικά με σύγχρονα μέσα. Μακροπρόθεσμα θα έχει και οικονομικό όφελος αφού η Τανάγρα θα υποστηρίζει έναν τύπο αεροσκάφους. Το αποτύπωμα αναμένεται να είναι θετικό και στο σκέλος των επιχειρήσεων, με τα Rafale, ως αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου, να αξιοποιούν σχεδόν όλη την γκάμα των όπλων που είχαν αγοραστεί για τα Mirage2000-5. Σε εξέλιξη, άλλωστε, βρίσκεται η υποστήριξη των βλημάτων μακρού πλήγματος SCALP EG που διαθέτει σε ικανοποιητικές ποσότητες το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ επιχειρησιακοί είναι και οι αντιπλοϊκοί Exocet AM39 που δίνουν στα Rafale δυνατότητες ναυτικής κρούσης.

    Πηγή: Kathimerini.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ