20.9 C
Athens
19.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
More

    ΠΟΜΕΝΣ: Οι κρυφές χρεώσεις της συνδρομής και τα 20.000 ευρώ


    Σε μια επικοινωνιακή καταιγίδα επιδόθηκε χθες (28-11-23) η ΠΟΜΕΝΣ για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναφορικά με την συνδρομή 30 ευρώ για νομικές υπηρεσίες που πήγε να περάσει μέσα σε ελάχιστο χρόνο στα μέλη των ενώσεων της, χωρίς να γίνει αντιληπτό και προκληθούν διαμαρτυρίες.

    Ανάμεσα σε άλλα ανακοίνωσε ότι η Ομοσπονδία θα επωφεληθεί με 20.000 ευρώ εάν τα μέλη της κάνουν συνδρομές για νομική προστασία. Πιο συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου αναφέρει:


    «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συνεργασία της ΠΟΜΕΝΣ με το δικηγορικό γραφείο του κ. Βερβεσού για την νομική προστασία των συναδέλφων μας, επιφέρει πέραν των νομικών υπηρεσιών – καλύψεων για κάθε υπηρεσιακό μας ζήτημα και μια χορηγία διόλου ευκαταφρόνητη που ανέρχεται στο ποσό των 20.000 ευρώ για ανάγκες της Ομοσπονδίας και των εγγεγραμμένων μελών στις Ενώσεις της Ομοσπονδίας μας, όποτε προκύψει η παραμικρή ανάγκη».

    Στρατιωτικοί αναζήτησαν τις λεπτομέρειες της περίεργης αυτής συμφωνίας και όπως μας αναφέρουν αποτάθηκαν στο δικηγορικό γραφείο του Προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσού, πλην όμως δεν έλαβαν κάποια απάντηση. Μάλιστα απορούν πώς προκύπτει η χροηγία 20.000 ευρώ. Για ποιο λόγο θα τα καρπωθεί η Ομοσπονδία.

    Η σιωπή του γραφείου του κ. Βερβεσού όπως μας μεταφέρουν στρατιωτικοί καθώς και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τις αμοιβές των δικηγόρων, μας κάνει να αμφιβάλουμε εάν πράγματι υπάρχει τέτοια συμφωνία από την πλευρά του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου.


    Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΟΜΕΝΣ, παρά το γεγονός ότι έχει κληθεί πολλαπλώς να δώσει την συμφωνία στα μέλη της δεν το έχει πράξει. Τους ζητά να αποδεχθούν κάτι στο οποίο δεν έχουν καν δει τις λεπτομέρειες. Το μόνο που κάνει είναι να διαφημίζει ως ασφαλιστικός πράκτορας δήθεν ωφέλη από τη συμφωνία.

    ΠΟΜΕΝΣ: Οι κρυφές χρεώσεις της συνδρομής

    Υπάρχουν όμως κρυφά και περίεργα σημεία και κρυφές χρεώσεις σε μια τέτοια συμφωνία; Νομικοί στους οποίους αποταθήκαμε απαντούν θετικά και εφιστούν την προσοχή των στρατιωτικών.

    Πιο συγκεκριμένα: Το άρθρο 59 του κώδικα Δικηγόρων ορίζει ρητώς ότι ο δικηγόρος μπορεί να συμφωνεί με τον εντολέα του να λαμβάνει αμοιβή ανάλογα με την ωριαία απασχόλησή του. Για τις υπηρεσίες του αμείβεται από τον εντολέα του είτε ανά υπόθεση, είτε με πάγια αμοιβή, είτε με μισθό.

    Επιπλέον, το άρθρο 5 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος ορίζει ότι ο δικηγόρος πρέπει να συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια κατά την άσκηση του λειτουργήματός του.

    Πέραν τούτου, το άρθρο 10 παρ. 1 στοιχ. α΄. του Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζει ρητώς ότι δεν επιτρέπεται στον δικηγόρο να προσπαθεί να αποκτήσει πελάτες με ενέργειες, που δεν συμβιβάζονται με την αξιοπρέπεια του Λειτουργήματος.

    Από τα παραπάνω, συνάγεται κατά τρόπο σαφή, ότι δεν επιτρέπεται η παροχή νομικών συμβουλών σε αόριστο αριθμό προσώπων, υπό τη μορφή συνδρομής για νομικές υπηρεσίες, όταν δεν παρέχεται συγκεκριμένη νομική υπηρεσία.

    Συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και ιδιαιτέρως αναξιοπρεπή συμπεριφορά έναντι των άλλων δικηγόρων, η άγρα πελατείας με χαμηλές τιμές, οι οποίες παρέχονται κάτω του ελαχίστου ορίου της νόμιμης αμοιβής, η οποία έχει προσδιοριστεί στο ποσόν των 80 ευρώ πλέον φπα 24% και συνολικά στο ποσόν των 99,20 ευρώ για ωριαία απασχόληση.

    Κάθε χρέωση κάτω του ποσού των 80 ευρώ ανά ώρα, συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους λοιπούς δικηγόρους και παραβίαση του Κώδικα Δικηγόρων, δηλαδή του νόμου, ο οποίος ορίζει σαφέστατα ότι η ωριαία αμοιβή του δικηγόρου ανέρχεται κατ’ελάχιστον, στο ποσόν των 80 ευρώ + φπα ανά ώρα απασχόλησης.

    Περαιτέρω, από τις προαναφερθείσες διατάξεις προκύπτει ότι απαγορεύονται οι «προσφορές» από δικηγόρους προς αόριστο αριθμό προσώπων, ενώ είναι βέβαιο ότι υποκρύπτονται κρυφές χρεώσεις, σε τέτοιες περιπτώσεις, διότι δεν είναι δυνατόν με το ποσόν των 20, 30 ή 50 ευρώ να αναληφθεί μια υπόθεση με παράσταση σε Δικαστήριο, όταν υπάρχουν κατώτατα όρια αμοιβών, που προσδιορίζονται από το νόμο Κώδικα Δικηγόρων.

    Επομένως, δίδεται ένα χαμηλό ποσόν από τον δικηγόρο, προς τον δυνητικό πελάτη, ως δόλωμα, ενώ εν συνεχεία, θα κληθεί ο πελάτης να χρεωθεί κανονικά το ποσόν της πραγματικής αμοιβής, όταν θα τύχει συγκεκριμένη υπόθεση.

    Η παράβαση των παραπάνω διατάξεων στοιχειοθετεί και πειθαρχικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται από τις πειθαρχικές διατάξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στον Κώδικα Δικηγόρων.

    Αμφιβάλουμε εάν ο η δικηγορική εταιρεία του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου ΑΘηνών Δημήτρη Βερβεσού θα υπέπεπτε σε τέτοια πειθαρχικά αδικήματα. Η ΠΟΜΕΝΣ θα πρέπει να δημοσιοποιήσει όλο το κείμενο της συμφωνίας που επικαλείται.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ