14.3 C
Athens
11.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Πούτιν: «Δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο»


    Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει, καθώς σε έναν τέτοιο πόλεμο δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές , δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

    «Ξεκινάμε από το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και (ένας τέτοιος πόλεμος) δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει», ανέφερε ο Πούτιν στην επιστολή του.


    Το μήνυμα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου προς τη διάσκεψη, πέντε μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είχε προφανώς στόχο να κατευνάσει τη διεθνή ανησυχία, παρουσιάζοντας τη Ρωσία ως μια «υπεύθυνη» πυρηνική δύναμη. Έρχεται, όμως, σε αντίθεση με προηγούμενες εξαγγελίες του ίδιου και άλλων Ρώσων πολιτικών, οι οποίες έχουν εκληφθεί από τη Δύση ως συγκεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές.

    Στο διάγγελμα της 24ης Φεβρουαρίου για την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» – όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία – ο Πούτιν έκανε αναφορά στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας και προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις πως οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης «θα σας οδηγούσε σε τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε συναντήσει ποτέ στην ιστορία σας». Λίγες ημέρες αργότερα, έδωσε εντολή στις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε τις γεωπολιτικές εντάσεις

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε τις γεωπολιτικές εντάσεις σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, με πολιτικούς τόσο στη Ρωσία όσο και στις ΗΠΑ να μιλούν δημοσίως για τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.


    Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ότι δεδομένων των απωλειών που έχει υποστεί η Ρωσία στην Ουκρανία, «κανείς μας δεν μπορεί να υποτιμήσει την απειλή» να καταφύγει η Μόσχα στη χρήση πυρηνικών όπλων.

    Η Ρωσία, της οποίας το στρατιωτικό δόγμα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που απειληθεί «η ύπαρξή της», έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι διεξάγει έναν «πόλεμο δια αντιπροσώπων» εναντίον της, εξοπλίζοντας την Ουκρανία και επιβάλλοντας κυρώσεις σε βάρος της.

    Νωρίτερα σήμερα, πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αμφισβήτησε την αξιοπιστία των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε συνομιλίες για ένα πλαίσιο ελέγχου των πυρηνικών όπλων που θα αντικαταστήσει τη συνθήκη που εκπνέει το 2026.

    Τον περασμένο Απρίλιο, η Ρωσία πραγματοποίησε μια πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

    – ο οποίος είναι ικανός να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνική επίθεση κατά των ΗΠΑ — υπογραμμίζοντας πως σχεδιάζει την ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων μέχρι το φθινόπωρο.

    Εφιαλτική εκτίμηση Μουράτοφ: «Τα πυρηνικά όπλα θα βάλουν τέλος στην ανθρωπότητα, όχι στον πόλεμο»

    Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, κατήγγειλε στις αρχές Μαΐου τη ρωσική προπαγάνδα περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο «απειλεί να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα».

    «Δεν αποκλείω την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα» στην Ουκρανία, είπε ο Μουράτοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

    Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι έθεσε σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Απέναντι στη στήριξη που παρέχουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για την πιθανότητα ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων, που, σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποχρεωθεί ένας αντίπαλος να υποχωρήσει.

    Μιλώντας σε μια εκδήλωση με την ευκαιρία της ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, ο Μουράτοφ είπε ότι οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου προσπαθούσαν να κάνουν τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο αποδεκτή από τη ρωσική κοινή γνώμη. «Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε επίσης ότι αυτά θα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία».

    Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η προπαγάνδα, η ανάπτυξη τέτοιων όπλων «δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου αλλά το τέλος της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον Μουράτοφ, το πιο τρομακτικό πράγμα σήμερα στη Ρωσία είναι «η απόλυτη, χωρίς περιορισμούς» εξουσία που έχει αποκτήσει ο Πούτιν. Αν ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα «κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πάρει αυτήν την απόφαση (…) ούτε το κοινοβούλιο, ούτε η κοινωνία των πολιτών, ούτε το κοινό», τόνισε.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ