14.4 C
Athens
11.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Προαγωγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης: Τα «φαβορί» για την προεδρία του ΣτΕ και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου

    Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις προαγωγές στα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα για την επιλογή του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του νέου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (ΑΠ). Τις δυο αυτές νευραλγικής σημασίας θέσεις στη κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης, θα κληθεί να πληρώσει το επόμενο διάστημα, το υπουργικό συμβούλιο κατόπιν σχετικής πρότασης του υπουργού Δικαιοσύνης Κών. Τσιάρα. Θα προηγηθεί η ακρόαση των υποψηφίων για τη πλήρωση των συγκεκριμένων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Για να γίνει όμως αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα πρέπει να έχει καταρτίσει πρώτα τον πίνακα των προς προαγωγή δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Τα πρόσωπα δηλαδή, που θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πίνακα είναι και αυτά που θα κληθούν σε ακρόαση.

    Πάντως, όπως όλα δείχνουν οι καλύψεις των κενών οργανικών θέσεων δεν θα γίνουν νωρίς, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης τις συνδέει με την ψήφιση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Ο υπό ψήφιση νέος Κώδικας προβλέπει την τήρησης της επετηρίδας δηλαδή της σειράς αρχαιότητας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

    Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

    Από το ΣτΕ αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου λόγω συνταξιοδότησης ο πρόεδρός του Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος κατέχει τη προεδρία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από τον περασμένο Ιούνιο. Για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης ακούγονται τα ονόματα των αντιπροέδρων του ΣτΕ Ευαγγελίας Νίκα, η οποία είναι σήμερα πρόεδρος Γ΄ Τμήματος του Δικαστηρίου αλλά και του Μιχάλη Πικραμένου προέδρου του Β΄ Τμήματός του. Στο τραπέζι έχει πέσει όμως και το όνομα της Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου η οποία είναι πρόεδρος του Α Τμήματος του ΣτΕ. Να σημειωθεί ότι η κ. Νίκα αποχωρεί από το δικαστικό σώμα το 2024, ο κ. Πικραμένος το 2027 και η κ. Χρυσικοπούλου το 2025. Ωστόσο, σε περίπτωση που για τη προεδρία του ΣτΕ επιλεγεί ο κ. Πικραμένος, τότε από τη θέση αυτή θα αποχωρήσει το 2026, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου στη θέση του προέδρου που είναι η τετραετία.


    Στον Άρειο Πάγο

    Στο τέλος Ιουνίου από τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποχωρεί ο νυν εισαγγελέας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Βασίλειος Πλιώτας. Τώρα, για τη κάλυψη της ιδιαίτερα αυτής σημαντικής θέσης έχουν ακουστεί τα ονόματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου (αποχωρεί από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης το 2023), Γεωργίας Αδειλίvη (αποχωρεί το 2025), Ευάγγελου Ζαχαρή και Λάμπρου Σοφουλάκη. Μάλιστα, οι δυο τελευταίοι είχαν διενεργήσει και την εισαγγελική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή για χειραγώγηση της έρευνας σχετικά με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντογιάκος είναι στην 8η θέση στην επετηρίδα αρχαιότητας, η κυρία Αδειλίνη στη 13η, ο κ. Ζαχαρής στη 2η και ο κ. Σοφουλάκης στην 12η. Όμως για τη κάλυψη της θέσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο τραπέζι έχουν πέσει και τα ονόματα των αντιπροέδρων του Χρήστου Τζαvερρίκoυ (αποχωρεί το 2023) και Γεωργίου Χριστoδoύλoυ (αποχωρεί το 2024). Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζανερρίκος είναι 7ος στην επετηρίδα αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και ο κ. Χριστοδούλου 9ος .

    Ωστόσο, η Διοικητική Ολομέλεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έχει ήδη εκφράσει την ευχή να καλυφθεί η θέση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι από αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου.


    «Οι εισαγγελικοί λειτουργοί εξέφρασαν την ευχή, που είναι και επιθυμία όλων των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας, η άμεσα, προσεχώς, προαγωγή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να προκύψει από επιλογή μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου», επισήμανε η τελευταία Διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σημειώνοντας πως οι υπηρετούντες σήμερα αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου «ανέρχονται σε ικανό αριθμό, διαθέτουν υψηλό κύρος, στέρεο νομικό υπόβαθρο γνώσεων, μακρά εμπειρία στην άσκηση των ειδικών καθηκόντων αρμοδιότητας εισαγγελικού λειτουργού, καθώς έχουν υπηρετήσει στο ευαίσθητο και σύνθετο πλαίσιο δράσης του Εισαγγελέα για σαράντα περίπου έτη».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ