17.6 C
Athens
14.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Παράνομη η βιντεοεπιτήρηση υπαλλήλων – Πρόστιμο 15.000 ευρώ σε εταιρία για τις κάμερες

    Νόμιμα ιδιωτική εταιρεία ερεύνησε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (e-mails στον εταιρικό server) του γενικού διευθυντή της και, μάλιστα, ενώ εκείνος έλλειπε στο εξωτερικό, έκρινε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
    Αντίθετα, η Αρχή επέβαλε, στην ίδια εταιρεία, πρόστιμο 15.000 ευρώ, καθώς είχε εγκαταστήσει παράνομα κλειστό κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης σε όλους τους χώρους εργασίας ακόμα και στην καφετέρια, χωρίς, ωστόσο, να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι.
    Συγκεκριμένα, η Αρχή, με αφορμή καταγγελία του γενικού διευθυντή, διερεύνησε τη νομιμότητα της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε διακομιστή (server) εταιρείας, καθώς και τη νομιμότητα πρόσβασης και ελέγχου διαγραμμένων e-mails του γενικού διευθυντή της, σε βάρος του οποίου υπήρχαν υπόνοιες ότι είχε προβεί σε παράνομες πράξεις σε βάρος των συμφερόντων της εταιρείας.
    Σε ανακοίνωσή της η Αρχή, επισημαίνει ότι διαπίστωσε ότι η εταιρεία είχε συμμορφωθεί προς τις επιταγές του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και ότι από τους κανονισμούς της προβλεπόταν η απαγόρευση χρήσης των εταιρικών μέσων ηλεκτρονικών επικοινωνιών και δικτύων για ιδιωτικούς σκοπούς, όπως επιτρεπόταν και η δυνατότητα διενέργειας εσωτερικών ελέγχων.
    Μετά από αυτό, η Αρχή έκρινε ότι η εταιρεία είχε νόμιμο δικαίωμα να διενεργήσει εσωτερικό έλεγχο στα e-mails του εργαζομένου.
    Παράλληλα, η Αρχή, διαπίστωσε ότι το κλειστό κύκλωμα βιντεοεπιτήρησης είχε εγκατασταθεί και λειτουργούσε στους χώρους της εταιρείας, παράνομα, επιπλέον δε, το καταγραφέν υλικό κρίθηκε και αυτό παράνομο.
    Τελικά, η Αρχή αποφάσισε:
    – Να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο που αρμόζει στην περίπτωση της παράνομης εγκατάστασης και λειτουργίας κλειστού κυκλώματος βιντεοεπιτήρησης, ύψους 15.000 ευρώ, και
    – Να δώσει εντολή στην εταιρεία να συμμορφωθεί άμεσα προς το αίτημα του γενικού διευθυντή για την άσκηση του δικαιώματός του στην πρόσβαση και ενημέρωσή του για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διατηρούνται αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ιδιοκτησίας της εταιρείας, τον οποίο χρησιμοποιούσε.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ