Σε πλήρη αναδιοργάνωση βρίσκεται το αντιεξουστικό κίνημα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, εκκενώσεις καταλήψεων, διάλυση θυλάκων αναρχικών ομάδων στην περιοχή των Εξαρχείων.
Όλες οι παραπάνω αστυνομικές ενέργειες, που είχαν ως αποτέλεσμα την βελτίωση της εικόνας της περιοχής που μέχρι τότε θεωρούνταν άβατο, ήταν αποτέλεσμα αστυνομικών επιχειρήσεων και συνεχούς παρουσίας πληρωμάτων της αστυνομίας.
Μετά από ένα διάστημα εφησυχασμού, απόρροια της πανδημίας, των απαγορεύσεων και του «μουδιάσματος» στην κοινωνία και κατ’ επέκταση και στα άτομα του αναρχικού χώρου, διαπιστώνεται έντονη κινητικότητα που μεταφράζεται σε παρουσία αντιεξουσιαστών σε σημεία-αναφοράς για το αντιεξουσιαστικό κίνημα, σειρά συντονισμένων επιθέσεων σε Εξάρχεια, Καισαριανή, Ζωγράφου, καθώς και δημόσιων παρεμβάσεων σε εκδηλώσεις με υψηλό συμβολισμό, όπως η παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας στο Πεδίο του Άρεως, το απόγευμα της Τετάρτης (6/7).
Στον αντίποδα, η αστυνομία παρουσιάζει στοιχεία οπισθοχώρησης στις παραπάνω περιοχές και επιστροφής στο παρελθόν, με τους αστυνομικούς να γίνονται αποδέκτες εντολών από το κέντρο επιχειρήσεων που τους ζητούν να απεμπλέκονται από σημεία που δέχονται επιθέσεις, ενώ όταν αποφασίζονται επιχειρήσεις καταλήγουν μάλλον σε… κάζο, όπως το βράδυ της Τρίτης όταν προσήγαγαν 33 άτομα από μπαράκι στα Εξάρχεια, που δεν είχαν ουδεμία συμμετοχή, όπως προέκυψε στα επεισόδια.
Αδυναμία πρόληψης ενεργειών – Σε «αδράνεια» το πληροφοριακό δίκτυο
Σε μείζον πρόβλημα αναδεικνύεται η κρατική ασφάλεια με τα στελέχη της να μην είναι σε θέση, όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές, να δώσουν εγκαίρως πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις, με ένα σαθρό πληροφοριακό δίκτυο και με επιχειρησιακή ικανότητα η οποία κρίνεται ανεπαρκής.
Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί άλλωστε η αδυναμία άμεσης πληροφόρησης για την καταδρομική στην βάση των ΜΑΤ στην Καισαριανή, τις προπαρασκευστικές ενέργειες δεκάδων ατόμων στου Ζωγράφου που προκάλεσαν επεισόδια δυο ωρών, τις συντονισμένες επιθέσεις στα Εξάρχεια κατά αστυνομικών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό των αστυνομικών και τον εμπρησμό ενός οχήματος;
Έμπειρα στελέχη του σώματος μιλούν για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της συγκεκριμένης υπηρεσίας, την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσή της, εν όψει και του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί.
Το αντάρτικο πόλης και ο κίνδυνος επανεμφάνισης της τρομοκρατίας
Την ίδια στιγμή οι ενέργειες του αντιεξουσιαστικού χώρου, δίνουν την αίσθηση «αναγέννησης» από τις στάχτες του αντάρτικου πόλης.
Με αναβαθμισμένες ενέργειες υψηλού ρίσκου, όπως η τοποθέτηση βόμβας στην εφορία του Αμαρουσίου (7/9), χωρίς μάλιστα να έχουν ενημερώσει νωρίτερα για την ύπαρξη του μηχανισμού την ΕΛ.ΑΣ ή κάποιο ΜΜΕ, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις για την αποφυγή «παράπλευρων απωλειών».
Στο βάθος των ενεργειών αυτών, ανώτατα στελέχη του σώματος και άτομα από ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης κάποιας ομάδας που θα επιχειρήσει να επαναφέρει το «φάντασμα» της τρομοκρατίας πάνω από την χώρα.