14.4 C
Athens
11.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Η Ρωσία σφυροκοπά το Χάρκοβο στο ανατολικό μέτωπο–«Θα πάρουμε και το Κίεβο», λέει ο Καντίροφ

    Στην πιο σκληρή και όπως δείχνουν και την πλέον αιματηρή φάση του μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής να επιδιώκουν πάση θυσία τη διχοτόμηση της χώρας, με την κατάκτηση ή και προσάρτηση των ανατολικών περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τις οποίες η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως «αυτόνομες Δημοκρατίες».

    Ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα μετακινεί μεγάλες δυνάμεις σε αυτό το μέτωπο, με ένα κομβόι να έχει περάσει τα σύνορα ανατολικά του Χάρκοβο, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθέτησε αρχηγό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στον διαβόητο Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, ο οποίος πολέμησε για χρόνια για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και αναφέρεται ως ο «χασάπης της Συρίας».

    Μία αινιγματική δήλωση τη νύχτα από τον ηγέτη των Τσετσένων και άνθρωπο του Πούτιν, τον Ραμζάν Καντίροφ ήρθε να περιπλέξει τα πράγματα για τις πραγματικές επιδιώξεις της Μόσχας. Παρότι το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι επικεντρώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην ανατολική Ουκρανία και το Ντονμπάς, ο Καντίροφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν και στην κατάκτηση του Κιέβου, αφού πρώτα πάρουν εντελώς το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και τη Μαριούπολη.


    Η ουκρανική κυβέρνηση από την πλευρά της κάλεσε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα, τη Δύση να ενισχύσει με όπλα την άμυνα της χώρας του, επικρίνοντας για διστακτικότητα τη Γερμανία. «Αν ήμασταν στο ΝΑΤΟ δεν θα γινόταν η επίθεση από τη Ρωσία, ήταν στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας το ότι εναντιώθηκαν στην εισδοχή της Ουκρανίας στο Σύμφωνο το 2008» σημείωσε ο Κουλέμπα. Λίγο νωρίτερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επιβάλλει και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά να ενισχύσει η Γερμανία ακόμα περισσότερο την Ουκρανία, αμυντικά και οικονομικά.

    Όπως και να έχει πάντως, όλοι αρχίζουν να προετοιμάζονται για μακροχρόνιες άγριες συγκρούσεις, ακόμα και για ένα «Αφγανιστάν» στην καρδιά της Ευρώπης, όπου πιθανόν θα υπάρξει πολύ πιο έμπρακτη στρατιωτική υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.


    Όλο το σαββατοκύριακο οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυαν επιθέσεις στην ανατολική γραμμή του μετώπου από το Χάρκοβο μέχρι το Ιτζιούμ, το οποίο ήδη ελέγχουν, αλλά και εναντίον του Ντνίπρο, στο οποίο ισοπέδωσαν το αεροδρόμιο. Το «τρίγωνο» αυτό έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μαχών. Αναφέρθηκαν περισσότεροι από 10 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επιθέσεις σε διάφορες πόλεις, ενώ χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την περιοχή. Χωριά κοντά στο Χάρκοβο κυρίως το Ντεργκάτσι, το Πισότσιν, η Μπαλακέγια και το Ζολότσιβ έγιναν στόχος με τις υποδοχές τους να δέχονται βομβαρδισμούς.

    Ο πόλεμος έχει περάσει σε τέτοια φάση που δεν γίνεται πλέον ιδιαίτερος λόγος για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον άνθρωπο του Ζελένσκι, που κινεί τα νήματα στη διαπραγματευτική ομάδα της Ουκρανίας, τον Μιχαήλ Ποντόλιακ, η χώρα του «είναι έτοιμη για μεγάλες μάχες, που πρέπει να τις κερδίσει, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και μόλις συμβεί αυτό θα έχει πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση». Μόνο μετά από μία τέτοια συνθήκη μπορεί να συναντηθούν οι πρόεδροι των δύο χωρών, σημείωσε ο Ποντόλιακ.

    Στο μεταξύ οι αποκαλύψεις για χιλιάδες αμάχους νεκρούς σε περιοχές απ’ όπου αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις είναι συγκλονιστικές και η κυβέρνηση με τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έχουν ξεκινήσει έρευνες για εγκλήματα πολέμου. Περισσότερες από 5600 υποθέσεις ερευνά η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, όπως δήλωσε η ίδια, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα». Σύμφωνα με την Βενεντίκτοβα «έχουμε μέχρι σήμερα 1.222 ανθρώπους που σκοτώθηκαν μόνο στην περιοχή του Κιέβου», ενώ έχουν εντοπιστεί και ερευνώνται για εγκλήματα πολέμου 500 Ρώσοι στρατιωτικοί.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ