14.5 C
Athens
9.4 C
Thessaloniki
Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024
More

    Sanco Swift: Αυτό είναι το σκάφος που κάνει έρευνες στην Ελλάδα για φυσικό αέριο – Τα οικονομικά οφέλη και το χρονοδιάγραμμα (βίντεο)

    Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Sanco Swift ξεκίνησε ήδη τις  σεισμικές έρευνες νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για την διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και χαρτογραφεί μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει έναν με δύο μήνες.

    Οι ειδικοί μάλιστα κάνουν ιδιαίτερα αισιόδοξες εκτιμήσεις, αφού σε παλαιότερες έρευνες έχουνε εντοπιστεί αποθέματα περίπου 600 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

    Tο σεισμογραφικό Sanco Swift ξεκίνησε να απλώνει καλώδια που στέλνουν κύματα ώστε να αποτυπώσουν τη γεωλογική δομή του βυθού.


    «Είναι μια περιοχή που σαρώνεται αυτή τη στιγμή σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια, προκειμένου να μπορέσει η εταιρεία μετά την επεξεργασία των σεισμογραφικών στοιχείων που θα συλλέξει, διάρκεια 6-9 μήνες, να επιλέξει που θα κάνει γεώτρηση», λέει ο Επικεφαλής Επ. Επιτάχυνσης Προγράμματος Υδρογονανθράκων, Θεόδωρος Τσακίρης,.

    1-2 μήνες θα διαρκέσουν οι έρευνες

    Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 1-2 μήνες από την κοινοπραξία ExxonMobil και Ελληνικών Πετρελαίων, σε μια περιοχή 40.000 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων που έχει δεσμεύσει το πολεμικό ναυτικό με τις σχετικές Navtex που εξέδωσε την Τρίτη.


    Οι κηλίδες που βλέπετε νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με το κίτρινο χρώμα, είναι οι στόχοι που επικεντρώνει το σεισμογραφικό. Στο σημείο έχουν εντοπίσει παλαιότερες μελέτες κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ύψους 600 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

    «Προκαταρκτικές αξιολογήσεις υποδηλώνουν κοντά στα 600 δισ. κυβικά μέτρα ανακτήσιμα αποθέματα – είναι ένα μέγεθος πολύ σημαντικό.. πάνω από τα 250-300 είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα», αναφέρει ο καθηγητής ενεργειακής πολιτικής ΕΜΠ, Χάρης Δούκας.

    Μεγάλες προσδοκίες γεννά και η περιοχή 10, δυτικά της Πελοποννήσου που έχουν μισθώσει τα Ελληνικά Πετρέλαια και ετοιμάζονται για έρευνες σε μία έκταση 2.000 τετραγωνικών χλμ.

    Σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο είναι το μπλοκ στο Ιόνιο πέλαγος – στα όρια της ΑΟΖ με την Ιταλία όπου η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, συλλέγουν τρισδιάστατα στοιχεία, σε μια περιοχή 3. 420 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Κρήτη

    Κοινοπραξία:    ExxonMobil – ΕΛΠΕ
    Εμβαδόν:    40.000 τετρ. χλμ
    Οι στόχοι του κοιτάσματος της Κρήτης: Πρόβλεψη 600 δισ. m³

    Δυτικά της Πελοποννήσου

    Μισθωτής:        ΕΛΠΕ
    Εμβαδόν:        3.420 τετρ. χλμ

    Ιόνιο

    Κοινοπραξία:    Energean – ΕΛΠΕ
    Εμβαδόν:    2.000 τετρ. χλμ

    Η πρόβλεψη για τα κοιτάσματα στην Ελλάδα: 2 τρισ. m³ – 250 δισ. €

    «Εγώ είμαι βαθιά πεισμένος ότι θα ανακαλύψουμε έναν θησαυρό, χρήσιμος για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης», δηλώνει ο Πρώην Υπουργός, Γιάννης Μανιάτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3.

    «To μπλοκ 2 στο Ιόνιο μοιάζει ότι είναι περισσότερο ώριμο, έχουν ξεκινήσει ήδη από την 1η Νοεμβρίου 3d έρευνες, υπάρχει πολιτικό αποτέλεσμα από τη διευθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, μικρότερα τα βάθη, άρα από εκεί ίσως αναμένουμε κάποια θετικά αποτελέσματα από όλες τις άλλες περιπτώσεις», αναφέρει ο καθηγητής ενεργειακής πολιτικής ΕΜΠ, Χάρης Δούκας.

    Πράγματι, οι μελέτες που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια στο βυθό της Ελλάδας, θέλουν την ύπαρξη σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ποσότητα που εκτιμάται σε περίπου 250 δισεκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι τα αμέσως επόμενα χρόνια, από το 27 και μετά, να έχει ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου όπου είναι εφικτό.

    «Κινούμαστε με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, δεν σας κρύβω ότι είναι στόχος μας να επιτύχουμε αυτό το, θα μπορούσα να το αποκαλέσω, παγκόσμιο ρεκόρ!», δηλώνει ο δ/νων Σύμβουλος Εθν. Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ Αταίριαστοι.

    Η τεράστια αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην διεθνή ενεργειακή σκακιέρα, προκαλεί – όπως ήταν αναμενόμενο -, τριγμούς στη γειτονική Τουρκία και το παράνομο, τουρκολιβυκό μνημόνιο.

    «Στόχος τους είναι να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια για να χαλάσουν όλα τα δεδομένα της συμφωνίας Τουρκίας με τη Λιβύη. Διότι εμείς όταν υπογράψαμε τη συμφωνία αυτή , αποδεχθήκαμε ως 6 μίλια τα χωρικά ύδατα της Κρήτης, εδώ φτάνει και το μνημόνιο μας φτάνει μέχρι και τη Λιβύη. Εκείνοι θέλουν να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα και να χαλάσουν όλη τη συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν Καρακους, Αντιπτέραρχος Ε.Α.

    «Η Ελλάδα υλοποιεί ένα σχέδιο πολύ καλά προετοιμασμένο, απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και ενταγμένο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη αναμένονται την περίοδο των Χριστουγέννων, υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

    Τι ξέρουμε για το Sanco Swift

    Το Sanco Swift το σύγχρονο ερευνητικό σκάφος που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τις έρευνες στην περιοχή έχει βασικό του εργαλείο ένα καλώδιο 12 χιλιομέτρων το οποίο αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά των ερευνητών.

    Είναι από ένα από πιο σύγχρονα ερευνητικά πλοία. Tο Sanco Swift το οποίο ανήκει στην εταιρεία PGS πλέον έχει μία αποστολή. Να σαρώσει όλη την περιοχή δυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου που δεσμεύτηκε με νέα Navtex.

    Βασικό εργαλείο της έρευνας θα είναι ένα καλώδιο ακτίνας 12 χιλιομέτρων, το οποίο θα καταγράψει δεδομένα ακόμη και σε βάθος 5 χιλιομέτρων…

    “Το συγκεκριμένο καλώδιο έχει ένα streamer, το οποίο οδηγεί στην ανάλυση. Ακούμε δηλαδή μέσω του καλωδίου”, λέει ο Σύμβουλος Διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Ευθύμιος Ταρτάρας.

    “Θα ξεκινήσουν να στέλνουν κύματα υποηχητικά τα οποία θα λαμβάνουν αυτά τα υδρόφωνα τα οποία κρέμονται πίσω από τα πλοία ώστε να αρχίσουμε να λαμβάνουμε δεδομένα”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

    Τα δεδομένα αυτόματα στέλνονται στη βάση δεδομένων μέσα στο Sanco Swift. Η καταγραφή γίνεται άμεσα μέσα από υπερσύγχρονα όργανα.

    Σε ειδικό χώρο μέσα στο πλοίο οι εξειδικευμένοι επιστήμονες συγκεντρώνουν εκατομμύρια δεδομένα από τις καταγραφές που κάνει το πλοίο μέσω των ειδικά προκαθορισμένων διαδρομών. Τα δεδομένα αποστέλλονται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας PGS για να γίνει η τελική ανάλυσή τους. Εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορεί να γίνει εκ νέου καταγραφή πολλών σημείων.

    “Λόγω της τεχνικής προόδου μας δίνεται η δυνατότητα να γίνεται γρήγορα η καταγραφή των δεδομένων το οποίο μας επιτρέπει να αλλάζουμε ακόμη και τις γραμμές από το αρχικό πλάνο”, αναφέρει ο Σύμβουλος Διοίκησης της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, Ευθύμιος Ταρτάρας.

    Πάνω στο πλοίο βρίσκονται ήδη 60 άτομα, ανάμεσά τους το τεχνικό προσωπικό,  περιβαλλοντικοί παρατηρητές και ένας σύνδεσμος με τους ψαράδες της θαλάσσιας περιοχής.

    “Συμπεριλαμβάνονται το πλήρωμα του πλοίου και όλοι οι επιστήμονες. 46 μονές και 7 διπλές καμπίνες. Είναι γεμάτο το πλοίο το ξέρουμε γιατί έχουμε πάνω δύο άτομα”, σημειώνει ο κ. Ταρταρας.

    “Έρχεται και προχωράει άμεσα σε δισδιάστατες έρευνες πολύ πυκνές ώστε να αμέσως μετά και εφόσον δούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον να προχωρήσουμε σε δοκιμαστική γεώτρηση”, υπογράμμισε στην ΕΡΤ ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

    Το πλοίο έχει μήκος 96 μέτρα και πλάτος 23. Κατασκευάστηκε το 2013, όταν και βρέθηκε για πρώτη φορά στο νερό. Διαθέτει ένα δεύτερο βοηθητικό σκάφος για επιβίβαση και αποβίβαση, ενώ υπάρχει ακόμη και χώρος προσγείωσης και απογείωσης ελικοπτέρων γιατί λειτουργεί σε συνθήκες ανοιχτής θάλασσας

    Η ίδια εταιρεία το 2012 είχε συλλέξει αντίστοιχα δεδομένα για πιθανά κοιτάσματα υδρογρονανθράκων χαρτογραφώντας τότε την περιοχή.

    Δείτε σε βίντεο το σκάφος Sanco Swift



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ