22.5 C
Athens
20.9 C
Thessaloniki
Τρίτη 16 Απριλίου 2024
More

    Σχεδιο “Αγνοδίκη” για τους μετανάστες και την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού


    Τις ημέρες του Covid 19, η Ελλάδα λαμβάνει έκτακτα μέτρα προστασίας μέσα και έξω από τις δομές. Το σχέδιο «Αγνοδίκη» περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά νέων αφίξεων στη χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης και όχι στις υφιστάμενες δομές, την λήψη μέτρων περιορισμού πρόσβασης από και προς στις δομές, τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών, την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν και τη λειτουργία ειδικού σκοπού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη μεταφορά ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών από δομές νήσων σε ξενοδοχεία. Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 750 κρούσματα σε σύνολο περίπου 75.000 διαμενόντων σε όλη τη χώρα και ένας θάνατος από τη δομή της Μαλακάσας.
    Όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, ισχύουν και για τους αιτούντες άσυλο, μέσα και έξω από τις δομές. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, εφαρμόζει συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας εντός των δομών φιλοξενίας και μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας, τα οποία προσαρμόζονται σε κάθε φάση με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για κάθε περιοχή ξεχωριστά.
    Αναλυτικότερα, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση η θερμομέτρηση του προσωπικού κατά την είσοδο και έξοδο του από τις δομές. Παράλληλα, ιχνηλατούνται συνεχώς διαμένοντες που εμφανίζουν ύποπτες επιπλοκές υγείας και υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του COVID-19. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, τα κρούσματα τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης και ταυτοχρόνως εκκινεί η διαδικασία ιχνηλάτησης του κύκλου επαφών τους. Τέλος, λαμβάνει χώρα ιατρική παρακολούθηση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της απομόνωσης τους και σε περίπτωση που χρειαστεί, η άμεση μεταφορά τους στο κοντινότερο νοσοκομείο για νοσηλεία.
    Προβλέπεται ο εφοδιασμός των διαμενόντων στις δομές με είδη πρώτης ανάγκης δια της λειτουργίας κυλικείων και καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και δια της υπόδειξης ειδικών σημείων παράδοσης από επιχειρήσεις διανομής προϊόντων.
    Κατά τόπους στις δομές επιχειρούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και πολιτιστικούς διαμεσολαβητές, τα οποία πραγματοποιούν, εκτός από την πρωτοβάθμια ιατρική-ψυχοκοινωνική κάλυψη και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
    Το σχέδιο δράσης στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι Λέσβου
    Αμέσως μετά από τον εμπρησμό στη Μόρια οι ελληνικές αρχές δημιούργησαν ένα νέο προσωρινό ΚΥΤ στην περιοχή του Καρά Τεπέ, ξεκινώντας άμεσα την διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών.
    Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή και αδιάκοπη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, την ηγεσία του ΕΟΔΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και τους τοπικούς φορείς υγείας, για την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων και την προστασία της δημόσιας υγείας στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι. Ξεκινώντας από την παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας σε άτομα που είχαν ανάγκη και μεγεθύνοντας την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στη νέα δομή:
    Ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης
    ΠΟΥ και ΕΟΔΥ διοργάνωσαν αποστολή ιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης (EMT) από τη Νορβηγία στην Λέσβο, με τη συμμετοχή ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Η ομάδα έκτακτης ιατρικής ανάγκης αποτελείται από 24 επαγγελματίες υγείας. Δύο μέλη διοικούν (επικεφαλής ομάδας, συντονιστής ιατρών) πέντε είναι γιατροί (αναισθησιολογία, εντατική θεραπεία, επείγουσα ιατρική βοήθεια, παιδιατρική, γυναικολογία), 11 είναι νοσηλευτές (αναισθησιολογία, παιδιατρική, τοκετός, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες), τρεις είναι παραϊατρικό προσωπικό και 3 διοικητικοί υπάλληλοι (υλικοτεχνικοί, λογιστές).
    Έφτασαν στη Λέσβο στις 14 Σεπτεμβρίου και εγκαταστάθηκαν σε μια σκηνή στην είσοδο του προσωρινού ΚΥΤ στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) και έκτοτε σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της ΕΟΔΥ, τις τοπικές αρχές και τους επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο ΚΥΤ για την διάγνωση, απομόνωση και θεραπεία ασθενών με COVID-19, υποστηρίζουν ιατρικά τα άτομα που έχουν ανάγκη.
    Στις 24 Σεπτεμβρίου, εστάλη από τη Νορβηγία στην Λέσβο φορτίο με ασθενοφόρα, κινητές κλινικές και πιστοποιημένο παραϊατρικό προσωπικό, τα οποία τέθηκαν αμέσως σε χρήση προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω ο αντίκτυπος της ιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης. Από την εγκατάσταση της, η ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης έχει εξετάσει κατά μέσο όρο πάνω από 100 ασθενείς την μέρα, με τον μέγιστο αριθμό ημερήσιων εξετάσεων να φτάνει τους 160 ασθενείς. Συνολικά, μέχρι σήμερα 3419 ασθενείς έχουν εξεταστεί από την ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Με βάση τον προγραμματισμό του ΠΟΥ οι ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης (ΕΜΤ) αλλάζουν κάθε δύο μήνες. Μετά τους Νορβηγούς, ανέλαβαν Γερμανοί, ακολουθούν Βέλγοι κ.ο.κ.
    Κινητό Εργαστήριο
    Στις 19 Οκτωβρίου ένα κινητό εργαστήριο του Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής Bernhard Nocht εγκαταστάθηκε στην νέα προσωρινή δομή. Το κινητό εργαστήριο εγκαταστάθηκε στην Λέσβο σε συντονισμό με τις ελληνικές αρχές, με την οικονομική υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου Ειδοποίησης και Ανταπόκρισης του ΠΟΥ.
    Για τους επόμενους τρεις μήνες, εξειδικευμένο προσωπικό από το BNITM, το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) και άλλα ιδρύματα θα υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές έτσι ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο των ασθενών και των επαφών τους για την COVID-19, καθώς και να συμβάλλουν στη διαχείριση άλλων ασθενειών.
    Το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης
    Χαρτογραφήθηκαν οι δυνατότητες του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης στην ομαλή παροχή υπηρεσιών για τις ανάγκες τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και των κατοίκων του νησιού. Μέχρι σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχουν παρασχεθεί 45 διαδρομές ασθενοφόρων και 26 παραπεμπτικά ασθενών για την εισαγωγή τους που αφορούν σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, τοκετούς και άλλες περιπτώσεις πέραν των δυνατοτήτων της ιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης.
    Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη μεγάλη συμβολή του ΠΟΥ, καθώς πέρα από την ιατρική ομάδα ανάγκης και το κινητό εργαστήριο, παρείχε πέντε διερμηνείς για να συμβάλλουν σε μεταφράσεις από τα Ντάρι και τα Αραβικά, έτσι ώστε να βοηθήσουν στην ομαλή παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ανάγκη.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ