Σε εξέλιξη βρίσκονται οι Κρίσεις για το 2026 στην Ελληνική Αστυνομία.
Η διαδικασία ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής (23/1), όταν ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς προσήλθαν στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη και άρχισαν οι κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., με τη συμμετοχή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρη Μάλλιου, του οποίου η θητεία είχε ανανεωθεί από το ΚΥΣΕΑ.
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθεί η Απόφαση του αρμόδιου Ανωτάτου Συμβούλιο Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας για την κρίση των 25 Υποστρατήγων Γενικών Καθηκόντων.
Επιπλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων θα αποφασίσεις πόσους θα διατηρήσει στην ενεργό υπηρεσία και πόσους θα αποστρατεύσει. Αναμένεται σύντομα η έκδοση των αποτελεσμάτων.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των Κρίσεων 2026 της ΕΛ.ΑΣ, εκδόθηκε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης για την ανασυγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα διαχειριστεί τις κρίσιμες διαδικασίες της τρέχουσας περιόδου.
Αναλυτικά:
«H απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης:
Ανασυγκροτούμε το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:
α. Τακτικά Μέλη:
(1) Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Πρόεδρος
(2) Αντιστράτηγος Αστυνομίας ΠΟΥΠΟΥΖΑΣ Παναγιώτης
(3) Αντιστράτηγος Αστυνομίας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
β. Αναπληρωματικά Μέλη:
(1) Αντιστράτηγος Στρατού Ξηράς ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ Αναστάσιος, ΔΚΤΗΣ ΔΙΔΑΕ
(2) Αντιστράτηγος Στρατού Ξηράς ΓΑΚΗΣ Κωνσταντίνος, ΔΚΤΗΣ ΔΕΠ
– Ως Γραμματέας ορίζεται ο Αστυνόμος Α’ ΡΕΝΤΑΣ Ανάργυρος και αναπληρωτής του ο
Αστυνομικός Υποδιευθυντής ΡΑΠΤΗΣ Βασίλειος.»
Οι Κρίσεις 2026 άρχισαν από τον βαθμό του Αντιστρατήγου
Θυμίζουμε ότι οι Κρίσεις άρχισαν από τον βαθμό του Αντιστρατήγου. Από τους κρινόμενους αποστρατεύτηκαν ο μέχρι πρότινος Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Πασχάλης Συριτούδης και ο Επιτελάρχης Χαράλαμπος Καλόγηρος.
Στις θέσεις τους στον βαθμό του Αντιστρατήγου τοποθετούνται, μετά την προαγωγή τους, ο έως τώρα Γενικός Επιθεωρητής Κρήτης Νίκος Σπυριδάκης και ο μέχρι πρότινος Διευθυντής της Διεύθυνσης Επιτελικού Συντονισμού Γιάννης Σκούρας.
Μετά τις συγκεκριμένες αποφάσεις, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας διαμορφώνεται ως εξής: Αρχηγός παραμένει ο Δημήτρης Μάλλιος, Α’ Υπαρχηγός είναι ο ήδη Αντιστράτηγος Παναγιώτης Πούπουζας (πρώην Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος), Β’ Υπαρχηγός ο Ιωάννης Σκούρας, Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος ο ήδη Αντιστράτηγος Γιώργος Παπαδόπουλος και Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος ο Νίκος Σπυριδάκης, ο οποίος μετακινείται από την Κρήτη, όπου κατείχε τη θέση του Γενικού Επιθεωρητή.