Οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή AOZ απασχόλησαν και τα ΗΕ, τα οποία εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση. Οξείς τόνους χρησιμοποιεί από την πλευρά του ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας λόγο μάλιστα για «εισβολή».
Ως μια δεύτερη τουρκική εισβολή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την κάθοδο του πλοίου-γεωτρύπανου «Πορθητή» στα όρια του θαλασσίου τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ και την προαναγγελθείσα έναρξη γεωτρητικών εργασιών. Ο Ν. Αναστασιάδης απέστειλε μάλιστα σχετική επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας άμεση δράση και λήψη μέτρων, τα οποία θα αποτρέπουν τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση χθες βράδυ ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζαρίκ, ο οποίος τόνισε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις μετά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία για υπεράκτιες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο.
ΟΗΕ: Να γίνουν προσπάθειες για μείωση των εντάσεων
Η θέση του ΟΗΕ για τις έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων δεν έχει αλλάξει, ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο μπορεί να ωφελήσει και τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, προτρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την μείωση των εντάσεων.
Στο μεταξύ η Λευκωσία αναζητεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταβάλλει προσπάθειες ενεργοποίησης των μηχανισμών εκείνων που θα επιφέρουν πίεση και κόστος στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα ο Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος θα συμμετάσχει την Πέμπτη στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, αναμένεται να ενημερώσει τους εταίρους για τις Τουρκικές κινήσεις και να ζητήσει, πέραν των καταδικαστικών δηλώσεων, όπως αυτές της Φεντερίκα Μογκερίνι και του Αντόνιο Ταγιάνι, συγκεκριμένα μέτρα σε περίπτωση που τελικά η Άγκυρα προχωρήσει σε γεώτρηση.
Ο Ερντογάν επιμένει
Από τουρκικής πλευράς ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε εξορύξεις και καλεί το ΝΑΤΟ να σεβαστεί τα δικαιώματα της Άγκυρας για τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος, πως οι τουρκικές κινήσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ελληνοκυπριακών αλλά και των ελλαδικών ΜΜΕ, ενώ αντίθετα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ κρατούν το θέμα χαμηλά με τον τουρκοκυπριακό Τύπο μάλιστα να περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναπαραγωγή των όσων γράφονται στον ελληνοκυπριακό Τύπο.
DW